Mai multi bani pentru Programul de transplant

23 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

De asemenea, vor creste finantarile si pentru programele de cancer si diabet, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu, in Comisiile parlamentare, sustinand bugetul Sanatatii pentru anul viitor.  

 

Ziua Nationala a Transplantului

Ziua Nationala a Transplantului

Daca se poate vorbi despre un capitol la care sistemul sanitar romanesc nu se afla in coada clasamentelor la nivel european, atunci, cu siguranta acesta ar fi cel al recoltarii si transplantului de organe, Romania fiind chiar pe primul loc in Europa in ceea ce priveste aceste proceduri medicale.

In 2013 s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de donatori de organe si al transplanturilor efectuate, fapt evidentiat si de ministrul Eugen Nicolaescu, la audierile pe buget din Comisiile parlamentare de profil ce au avut loc in cursul zilei de vineri. Acesta a decalarat ca, urmare a acestor cresteri, pentru anul viitor se va creste finantatea acordata programului de transplant, intrucat exista numeroase semnale ca trendul ascendent se va pastra.

Totodata, Nicolaescu a declarat ca vor fi suplimentate finantarile si pentru programe care care au fost nemultumitoare pentru pacienti, mai precis programul de cancer si cel pentru diabet.

 „Am crescut o serie de sume pentru unele programe care au fost nemultumitoare pentru pacienti. Pentru programul de cancer incercam sa facem mult mai mult, in sensul sa ii reorganizam plecand de la preventie si finalizand cu programele paliative. Vreau sa asezam mai bine programul de diabet. Sa asiguram cu mai multa promptitudine testele si pompele de insulina. In anul 2013 a crescut numarul donatorilor de organe si numarul de operatii de transplant prin urmare va creste si finantarea” a declarat acesta in timpul audierilor din comisii.

 

Dr. Irinel Popescu, alaturi de ministrul Eugen Nicolaescu si Gh. Tache - presedinte ATR

Dr. Irinel Popescu, alaturi de ministrul Eugen Nicolaescu si Gh. Tache – presedinte ATR

La inceputul lunii octombrie, cu ocazia Conferintei Asociatiei Transplantatilor din Romania, la care Sanatatea Buzoiana a fost partener media, Nicolaescu spunea ca doreste ca in 2014 sa faca „etalon, trei programe care se refera la cancer, diabet si transplant. Vrem sa le organizam cap-coada, adica de la inceput pana la sfarsit, incercand sa plecam de la preventie si sa incheiem cu paliatia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care sa plece acasa si sa-si urmeze viata normala. ( …) Va asigur ca dezvoltarea activitatii de transplant si cresterea numarului centrelor acreditate este un obiectiv prioritar in mandatul meu, pentru ca viata cat mai multor pacienti sa poata fi salvata”, a declarat Nicolaescu, prezent la Conferinta Nationala „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, organizata la Institutul Clinic Fundeni.

In Comisiile parlamentare pentru Buget, Nicolaescu a mai precizat doreste reinfiintarea, pana la sfarsitul anului, a Agentiei Nationale de Programe si ca impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-a decis alocarea de fonduri mai mari pentru partea de pre-spital si pentru medicina de urgenta, anuntand totodata si ca sumele alocate investitiilor pentru anul viitor sunt mai mici.

Un singur lucru este mai putin pozitiv in 2014, si anume partea de investitii, unde sumele sunt din pacate mici”, a spus ministrul Sanatatii.

Ca Romania sta foarte bine la capitolul recoltare de organe si transplant o dovedeste chiar faptul ca la jumatatea acestei luni, la Miercurea Ciuc a fost deschis un nou centru de prelevare de organe, pe fondul cresterii semnificative a numarului de donatori.

 

Dr. Victor Zota, seful CN Transplant

Dr. Victor Zota, seful CN Transplant

Medicul Victor Zota, coordonatorul Centrului National de Transplant, a aratat cu mai multe ocazii ca in Romania au fost realizate in acest an peste 500 de transplanturi, ceea ce propulseaza tara noastra pe primul loc in Europa la acest capitol. „La nivel national au fost realizate anul acesta peste 330 de transplanturi de organe solide, iar daca s-ar adauga si cele de maduva, numarul de operatii de transplant ar trece de 500”, declara acesta. precizand si ca cele mai multe transplanturi au fost cele de rinichi, respectiv 90 la Bucuresti si 136 la Cluj, carora li se adauga 90 de transplanturi de ficat si un transplant de inima, arata seful Centrului de Transplant, cu ocazia .

In Romania, costurile unui transplant sunt cu mult mai scazute decat in alte state, astfel ca se impunea o suplimentare a fondurilor alocate acestui sector de la bugetul Sanatatii. Conform dr. Zota, „un transplant de rinichi in Romania costa 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro. Un transplant de inima costa 43.000 de euro in tara si 120.000-150.000 de euro in strainatate, iar unul transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro in tara, respectiv intre 150.000 si 200.000 de euro in strainatate. De asemenea, un transplant de maduva costa in tara 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro”.

Totodata, Agentia Nationala de Transplant a anuntat ca numarul donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala a crescut mult in ultima perioada, acesta fiind rezultat eforturilor sustinute pentru promovarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane desfasurata de cadrele medicale cu pregatire de specialitate, dar si al unor campanii mediatice.

 


Adaugati un comentariu


 

*