Majorarea salariilor din Sanatate si Educatie, prima provocare pentru noul guvern

15 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Decizia, adoptata in Parlament in prag de alegeri, a fost declarata constitutionala si, prin urmare, veniturile personalului din cele doua domenii ar urma sa creasca, cu aproximativ 15 la suta. Presedintele Iohannis a declarat ca va promulga legea. 

 

greva sanitas spitalul 9Indiferent de cine va fi condus, noul guvern va avea o sarcina dificila, inca de la inceputul mandatului. Va fi nevoit sa identifice sursele de finantare pentru majorarile salariale de aproximativ 15 la suta in Sanatate si Educatie, majorari adoptate in Parlament, cu largul concurs al partidului care a fost declarat castigator absolut al alegerilor de duminica.

Proiectul legislativ a fost realizat in contextul grevei generale declansate de sindicatul Sanitas la sfarsitul lunii octombrie, atunci cand parlamentarii PSD s-au aratat foarte deschisi in a asculta revendicarile sindicalistilor si a le da o rezolvare pozitiva.

Greva a fost declarata la acel moment ilegala, insa parlamentarii PSD au conceput, impreuna cu sindicalistii, prioectul de lege privind majorarile salariale, fara a tine cont de opozitia ministrului Muncii, Dragos Paslaru, care sustinea ca nu exista resurse financiare pentru sustinerea acestor mariri salariale.

Proiectul a fost adoptat in Camera Deputatilor in ajun de campanie electorala, cei care au pus umarul in mod deosebit fiind parlamentarii PSD, care s-au mobilizat pentru a trece aceasta lege.

 

vot-parlamentDe cealalta parte, guvernul condus de Dacian Ciolos s-a opus acestei legi chiar si dupa ce aceasta a fost adoptata, documentul legislativ fiind contestat la curtea Constitutionala. Din punct de vedere electoral, acest demars a constituit inca o bila alba pentru PSD, care a aparut astfel ca sustinator al majorarilor salariale, in timp ce Dacian Ciolos, propunerea PNL pentru postul de prim ministru, refuza acest lucru si contesta o lege adoptata de Parlament.

La o luna dupa ce legea a fost contestata, Curtea Constitutionala a dat zilele trecute verdictul, declarand-o constitutionala si respingand astfel obiectiile inaintate de PNL si Guvernul Ciolos. Contestatarii nu mai au insa nimic de pierdut, pentru ca deja au fost infranti categoric in alegeri, iar acm, legea adoptata cu largul concurs al PSD risca sa se intoarca precum un bumerang impotriva acestora.

 

medici SJU BuzauAceasta pentru ca, in mod cert, noul Guvern va fi condus de un premier din partea PSD, iar ministrii vor proveni tot din aceasta zona, avand printre primele sarcini gasirea unei modalitati de acoperire a cheltuielilor suplimentare impuse de majorarile salariale din Educatie si Sanatate pe care le-au adoptat in mandatul precedent.

La vremea respectiva, Liviu Dragnea, sustinea ca acesti bani exista, cerand ferm Guvernului Ciolos sa nu mai tina aceste sume necheltuite. „Lipsa fondurilor este o mare minciuna, iar deficitul nu ar fi in pericol. Daca cineva de la Ministerul de Finante vrea sa ma contrazica, il astept oricand. Ei, dupa ce si-au luat tara inapoi, au 29 de miliarde necheltuiti. Oameni buni, treziti-va, nu mai tineti banii necheltuiti si oamenii cu salarii mici!”, clama la acea vreme Livu Dragnea, precizand ca fonduri suplimentare vor intra la buget ca urmare a cresterii economice.

Ramane acum de vazut daca noua guvernare, din care probabil va face parte si UDMR, va dispune de aceste fonduri pentru a mari salariile personalului din Sanatate (care potrivit unor surse politice va fi atribuit UDMR) si din Educatie (pentru care se vehiculeaza numele fostului ministriu Sorin Campeanu), iar raspunderea pentru un eventual esec este evident in seama cui va cadea.

 

ciolacu - parlamentUPDATE ora 22.40: In aceasta seara, dupa ce Liviu Dragnea a confirmat negocierile pentru noul Guvern, refuzand insa nominalizare premierului inainte de a merge la Cotroceni, liderul PSD Buzau, Marcel Ciolacu, a declarat ca PSD a castigat fara echivoc alegerile parlamentare din 11 decembrie. Avem in Parlament 221 mandate, respectiv 47,5 %. Asa dupa cum am mentionat si in alte ocazii, majoritatea va fi formata din PSD si ALDE, iar romanii au votat aceasta majoritate. Acest nivel de incredere, prin votul acordat Partidului Social Democrat, ne obliga si ne responsabilizeaza totodata. Vom respecta toate masurile promise, conform programului de guvernare prezentat in campania electorala. Lucram la bugetul pentru anul 2017, avem un calendar foarte bine stabilit. Planul nostru este instaurarea unei guvernari stabile. Specialistii nostri pregatesc deja toate actele normative, pe diverse planuri: sanatate, educatie, aparare, cresterea salariului minim pe economie precum si a punctului de pensie, demararea programelor pentru tineri si infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, a programelor privind dezvoltarea locala, plata subventiilor din agricultura, adoptarea masterplanului pentru transport. Speram totodata ca de la 1 ianuarie sa intre in vigoare legea privind eliminarea celor 102 taxe si speram ca presedintele Iohannis sa promulge de indata legea privind cresterea cu 15% a veniturilor personalului din educatie si sanatate. (…)

Si, asa dupa cum am promis, vreau sa va spun ca luni imi voi da demisia din actualul Parlament, pentru a nu beneficia de pensia speciala”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*