Malpraxisul si rezidentiatul, din nou in discutie la Ministerul Sanatatii

16 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Raed Arafat a connus astazi dezbaterea la care au fost prezenti reprezentanti ai medicilor rezidenti, ai studentilor medicinisti si ai profesorilor universitari din sistem.

 

Raed ArafatIn timp ce profesionistii din sanatate continua greva japoneza si ameninta cu greva generala, Ministerul Sanatatii (MS) incearca sa-i determine sa renunte la proteste si continua noua serie de dezbateri publice cu privire la proiectele de acte normative referitoare la reforma in sanatate.

Astazi, dezbaterea publica pe tema proiectului de Lege privind raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice, dar si a Ordonantei privind organizarea si finantarea rezidentiatului in temeiul art.115, alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 1/2013 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, a fost condusa de secretarul de stat raed Arafat. La discutii au participat reprezentanti ai medicilor rezidenti, studenti la medicina si profesiri universitari din universitatile de profil.

 

Noi variante pentru rezidentiat

medici tineri examenAdmiterea in rezidentiat pe baza mediilor din facultate, contestata de studentii medicinisti, a fost abandonata de reprezentantii MS, dar asa cum anunta saptamana trecuta, dr. Raed Arafat, s-au cautat alte modalitati de organizare a concursului de Rezidentiat. „Lucram acum la o noua varianta a actului normativ care prevede ca la admiterea in concursul de Rezidentiat sa nu fie luate in considerare notele din timpul facultatii. In acest sens, am purtat discutii cu reprezentantii universitatilor medicale si cei ai Colegiului Medicilor din Romania. Luam in calcul varianta in care examenul de licenta sa fie examen de admitere in prima faza de Rezidentiat”, a declarat dr. Raed Arafat. El a adaugat ca examenul de licenta va deveni astfel un filtru de iesire din facultatea de medicina si intrarea in prima etapa a Rezidentiatului.

Dorinta noastra este de a flexibiliza sistemul si de a exista o deschidere pentru medicii tineri in ceea ce priveste intrarea, pregatirea, dar si iesirea din Rezidentiat. Modificarile sunt venite in sensul de a creste calitatea pregatirii. Nu mai vrem doctori care sa stea in strada, fara drept de libera practica si fara a face nimic”, a subliniat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus ca nu vede nicio problema in faptul ca cineva  merge la pregatire in strainatate si apoi se intoarce in tara pentru a profesa, mentionand ca, deocamdata experimental, se doreste realizarea unei baze de date cu situatia rezidentilor, pentru a se cunoaste unde se afla fiecare rezident, ce a facut, unde a plecat si cat sta.

 

„Legea malpraxisului este clara”

malpraxis medical -In ceea ce priveste Legea malpraxisului, secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca forma de Lege existenta in dezbatere publica nu a mai primit observatii si propuneri, astfel incat in cazul unei acuzatii de malpraxis, pacientul va plati o suma mica pentru mediator, restul urmand sa fie achitat de catre societatea de asigurare. „Cifra aceasta se face in comun cu asigurarile si cu pacientii. Expertul o sa fie platit de catre pacient; suma va fi una mica, nesemnificativa. Aceasta taxa va fi stabilita prin norme. Taxa pentru plata expertului nu va fi la fel de mare ca cea de acum, de cateva mii de lei. Va fi una simbolica, platita de reclamant, si restul de asigurat”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, cuantumul daunelor morale vor fi corelate cu cele din UE. „Legea malpraxisului este clara: se plateste dauna morala. Cuantumul se stabileste prin legislatie secundara. Dauna morala este introdusa in lege. Plafoanele se vor misca, nu vor fi fixe, pe viata. Se coreleaza cu cele din UE”, a explicat dr. Arafat.

Proiectul de lege privind malpraxisul va aduce multe beneficii, in primul rand cetateanului, pentru ca acesta va sti exact care este despagubirea pe care o cere, intrucat va exista o limitare a nivelului acesteia, sustinea la momentul lansarii in dezbatere publica a proiectului,  ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

 

Dentistii revin la discutii saptamana viitoare

dentistIeri, cu prilejul primei dezbateri din seria celor organizate de Ministerul Sanatatii au fost supuse discutiei modificarile la Legea 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii si continutul pachetului de baza.

La dezbaterea condusa de secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Pana, au participat reprezentanti ai Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generince din Romania, ai Colegiului Medicilor Dentisti, Societatii Nationale a Medicilor de Familie, ai Comisiilor de specialitate ai Ministerului, medici, alti specialisti din domeniul sanitar.

Printre subiectele punctuale abordate s-au numarat reglementarile din domeniul medicamentului, obligatia de serviciu public pentru producatorii si distribuitorii de medicamente, serviciile de medicina dentara, precum si includerea altor tipuri de servicii in pachetul de baza. Pe baza propunerilor si punctelor de vedere exprimate, saptamana viitoare vor fi reluate discutiile cu reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente, Colegiul Medicilor Dentisti si Comisiile de specialitate.

Dezbaterile publice in baza Legii 52/2003 vor continua cu proiectele pilot privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale.


Categorii: Dezbateri, Medici

Adaugati un comentariu


 

*