Marea Britanie isi completeaza deficitul de medici cu specialisti din Romania

12 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Sunt vizati in special medicii generalisti, in conditiile in care o astfel de specializare nu este una foarte atractiva pentru specialistii care se scolesc in Marea Britanie.

 

medici (1)In urmatorii patru ani, Romania ar putea deveni unul dintre principalii furnizori de medici generalisti pentru sistemul de Sanatate din Marea Britanie, specialistii romani fiind vizati de o ampla campanie de recrutare de personal medical ce urmeaza a se derula in anii urmatori. Aceasta, dupa ce autoritatile britanice se arata tot mai preocupate de o criza de personal care se intrezareste la orizont, in conditiile in care medicii generalisti de aici se pensioneaza la 50 de ani si nu pot fi inlocuiti de medici mai tineri, intrucat aceasta specializare nu se afla in topul preferintelor studentilor medicinisti din Marea Britanie.

Astfel, Primary Care People, cea mai importanta agentie britanica de recrutare in domeniul medical, a anuntat ca in urmatorii patru ani isi propune atragerea unui numar de 1.000 de medici in special din Romania, Ungaria, Spania si Portugalia, pentru a acoperi o parte din necesarul de specialisti de aici.

Acesti medici recrutati din strainatate vor fi „inchiriati” cabinetelor de medicina de familie cu deficit de personal, principalul avantaj fiind acela ca acestia vor costa mai putin decat medicii britanici.

 

medici (2)Astfel, un medic roman sau din celelalte state vizate ca baza de recrutare , va fi „inchiriat” cu 500 de lire sterline pe zi, in timp ce costurile pentru un medic pregatit in Marea Britanie sunt, in medie, de 650 de lire sterline pe zi.

Conform statisticilor, unul din opt posturi de medici generalisti este in prezent neocupat in Marea Britanie, iar deficitul ar putea sa  cresca, in conditiile in care specialistii se pensioneaza la 50 de ani  si nu are cine sa ii mai inlocuiasca.

In aceste conditii, guvernul britanic a anuntat recent ca si-a stabilit ca tinta recrutarea a 5.000 de medici generalisti pana in 2020, intrucat presuinea asupra cabinetelor medicale a inceput sa creasca, pe fondul sporirii imigratiei  si a imbatranirii populatiei, coroborate cu scaderea numarului de specialisti in medicina generala.

Oficialii britanici iau in calcul si pregatirea mai multor medici originari din Marea Britanie, insa acest proces este unul de durata, intinzandu-se pe parcursul a circa 10 ani.

 

medici (3)Responsabilii din sistemul de sanatate britanic au mai anuntat de asemenea, ca lanseaza o schema-pilot privind aducerea unor medici din Polonia, Romania, Spania si Italia pentru a acoperi lipsa de specialisti din comitatul Lincolnshire. Astfel, in urmatoarele sase luni, in acest scop vor fi recrutati 25 de medici din tarile vizate, iar daca aceasta strategie se va dovedi a fi una de succes, se va extinde si in alte regiuni.

Recunoscuti pentru buna pregatire si usurinta adaptatrii din punct de vedere lingvistic, medicii Romania se vor numara printre principalii vizati in cadrul celor doua programe, si e de asteptat ca multi sa accepte ofertele, in conditiile in care autoritatile romane nu fac mare lucru pentru a-i pastra in sistem.

Zilele trecute, si medicul Raed Arafat atragea atentia asupra iminentei migrarii unui numar mare de medici catre clinicile din Italia, in contextul in care aici vor avea loc pensionari masive in domeniul medical, iar medicii retrasi trebuie inlocuiti cu alti specialisti. Pana acum, Italia nu era una dintre destinatiile predilecte ale medicilor care alegeau sa lucreze in strainatate, clinicile de aici atragand in schimb un numar mare de asistenti medicali din Romania.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*