Mariana Munteanu – SANITAS: Nimeni nu mai vrea sa fie sef la Spitalul Judetean Buzau, dupa scandalul contentiei !

21 februarie 2013 | 1 comentariu |

Liderul sindicatului buzoian din sanatate considera ca „masurile luate in urma anchetei contentiei copiilor au fost prea aspre, iar presiunea exercitata asupra personalului medical, prea mare”.

 

Mariana Munteanu – presedinte SANITAS

Sanctiunile aplicate de Comisia de Ancheta personalului medical din Secta Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, in urma scandalului contentiei copiilor, sunt considerate de liderul buzoian al Sanitas, Mariana Munteanu, „prea aspre in comparatie cu vina colegilor nostri de a nu fi respectat niste proceduri, nu a existat un registru in care sa fie mentionate si sa se ia semnaturile necesare. Consecinta este ca acum, nimeni nu mai vrea sa fie sef de sectie si nici director medical”, a declarat liderul SANITAS, in cadrul unei conferinte de presa.

Munteanu a spus, cu acelasi prilej, ca la aceasta data nu exista intentia unei contestatii impotriva masurilor luate la nivel administrativ si se spera ca nici Parchetul sa nu ajunga la concluzia de „rele tratamete aplicate minorilor”, pentru ca „atunci cand contentia se aplica asupra unui bolnav si nu asupra unei persoane sanatoase, nu inseamna decat o cale de a diminua suferinta si de a impiedica bolnavul sa-si produca un rau mai mare, la un moment dat”.

Liderul sindical a mai declarat ca pentru cele doua persoane sanctionate pecuniar s-a discutat in Biroul executiv al sindicatului despre posibilitatea unei compensari banesti, dar decizia finala va fi luata in Consiliul Judetean al SANITAS. In cazul in care va fi necesar, sindicatul va oferi si asistenta juridica.

 

S-a explicat rolul contentiei

Contentia este, de fapt, un act terapeutic, a atras atentia Mariana Munteanu, in conferinta de presa sustinuta pentru a-si exprima „solidaritatea cu colegele noastre din Sectia Pediatrie si de pe alte sectii. Contrar faptului ca s-a prezentat aceasta contentie ca pe o pedeapsa fata de copii, noi o vedem, asa cum o vede si legea, ca pe o masura terapeutica luata in scopul de a impiedica producerea unor consecinte mai rele asupra bolnavului, la un moment dat. In Pediatrie, ca si in alte sectii (neurologie, chirurgie, ATI etc.) sunt situatii si manevre care implica aceasta masura, spre binele pacientului. Noi sindicatul SANITAS, asa cum am spus inca de la inceput, consideram ca ceea ce s-a intamplat a fost, de fapt, un viciu de procedura, care se aplica nu doar copiilor, ci si adultilor”, a explicat mariana Munteanu necesitatea aplicarii contentie in scop terapeutic , mentionand ca in Spitalul Judetean de Urgenta erau deja decise anumite masuri care ar fi impiedicat producerea acestui scandal, dar ele erau in curs de aplicare.

 

Adriana Bratosin

Din banii primiti de SJU in urma concertului sustinut de Stefan Banica Junior la Buzau, organizat de Consiliul Judetean, se luase deja decizia achizitionarii de paturi adecvate pentru copiii din pediatrie si a unor materiale mai „blande” pentru contentie, precum si de achizitie de aparatura specifica, dar procedurile de achizitie sunt greoaie si dureaza, a mai spus liderul SANITAS.

La randul sau, purtatorul de cuvant al SJU Buzau, Adriana Bratosin, a precizat ca intre unitatea medicala si Directia pentru Protectia Copilului „se va incheia un protocol prin care se va stabili ca odata cu internarea unui copil rezident al acestei institurii, acesta sa aiba insotitor un asistent social”.

Mai mult, DGASPC Buzau intentioneaza sa solicite SJU Buzau „rezervarea unui salon special pentru copiii institutionalizati, astfel incat permanent, un asistent social delegat de noi, sa poata supraveghea toti micutii care au la un moment dat nevoie de ingrijiri medicale de specialitate si sub supraveghere medicala stricta”, a precizat la randul sau directorul DGASPC, Alina Badulescu.

 

Dr. Carmencita Matei

Mariana Munteanu spune insa ca tot scandalul a avut si un efect pozitiv, acela ca dupa scandalul copiilor contentionati, in fiecare sectie din spitalul buzoian s-au stabilit proceduri specifice, iar personalul medical a fost „prelucrat” in acest sens.

 „In SJU Buzau si, probabil, si la nivel national, din acest moment se vor aplica aceste poroceduri si toata lumea va intra in legalitate. Suntem, de asemenea, multumiti ca si Ministerul Sanatatii a putut astfel intelege ca pentru sanatate sunt fonduri insuficiente si ca este necesar sa ase aloce bani in plus pentru medicamente si echipamente sanitare”, a declarat lideul SANITAS.

Schimbarea din functie a medicului sef de sectie, Carencita Matei, si a asistentei sefa Maricica Gazdaru, respectiv, penalizarea cu 10% din salariu fata de asistenta si infirmiera de salon, precum si tensiunea creata in Sectia Pediatrie de scandalul contentiei atat de mediatizate, face ca la ora actuala sa nu doreasca niciuin medic sa preia, cu delegatie, pana la organizarea concursului pe post, sefia sectiei. Liderul SANITAS a explicat ca medicul de garda poate suplini din punct de vedere peofesional seful de sectie, dar nu si din punct de vedere administrativ.

Se pare ca nici la functia de director medical, la care a renuntat dr. Victor Ionita in urma scandalului, nu se inghesuie nimeni, deocamdata.



Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Efectul era previzibil, dar la fel de previzibil poate fi si ca pentru viitor nu va mai dori nici un medic sa ocupe ”functii” de conducere.
    Asa se intampla cand nu ai finantare si nu poti achizitiona ce trebuie si cand neprofesionistii dau solutii la chestiuni la care nu se pricep…
    Contentia se practica oriunde in lume si face parte din masurile care ajuta la instituirea unui tratament.Spitalul trebuia sa achizitioneze de mult patuturi adecvate si mai ales aparate de contentie din material textil, care costa multi bani. In lipsa dotarii spitalului, personalul a facut de fapt acelasi lucru, dar cu improvizatii.La final vor fi tot aparate de contentie dar cu ”eticheta”.
    Pe de alta parte, ar trebui sa inteleaga si politicienii ca personalul medical nu este si nu va fi dispus sa accepte ordine decat de la profesionisti si numai atata timp cat sunt si rationale.In concluzie, domnilor politicieni, ori veniti voi sa tratati pacientii, ori ii lasati pe cei cu scoala sa o faca, asa cum este si normal.

Adaugati un comentariu


 

*