MARS ANTIFUMAT la Ramnicu Sarat

28 mai 2016 | 0 comentarii |

Duminica, 29 mai 2016, ora 12.00, ramnicenii sunt invitati sa participe la marsul antifumat organizat in cadrul Competitiei Internationale pentru Renuntarea la Fumat „Quit & Win 2016”.

 

marsul antifumat la ramnicu-sarat*Pentru ca fumatul este cea mai importanta cauza de deces care poate fi prevenita!

*Pentru ca, la nivel global, consumul de tutun provoaca anual moartea a sase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumatori, fiind expusi fumatului pasiv.

*Pentru ca, in Romania, la fiecare 16 minute o persoana moare din cauza cancerului pulmonar – conform statisticilor realizate de Societatea Romana de Pneumologie.

*Pentru ca bolile cauzate de tutun conduc la pierderea vietii de catre 33.000 de romani anual.

*Pentru ca, anual, aproximativ 10.000 de romani se apuca de fumat si asta de la varste din ce in ce mai mici.

*Duminica, 29 mai 2016, ora 12.00, in fata Primariei Municipiului Ramnicu Sarat, toti cei care doresc sa aiba ei si copii lor parte de o viata sanatoasa, sunt invitati, de Asociatia Unity in Values si DSP Buzau la MARSUL ANTIFUMAT organizat in cadrul Competitiei Internationale pentru Renuntarea la Fumat „Quit & Win 2016”.

 

mars antifumatEvenimentul are loc in avanpremiera la Ziua Mondiala Fara Tutun, care se celebreaza in fiecare an la 31 mai. Actiunea de la Ramnicu Sarat se desfasoara in cadrul unei campanii-concurs initiata la nivel mondial de Institutul National de Sanatate Publica din Helsinki, sub auspiciile Biroului EURO-OMS, prin care se incurajeaza fumatorii sa renunte la acest obicei care le pune in pericol sanatatea si chiar viata.

La marsul de duminica sunt invitati sa participe atat fumatorii cat si nefumatorii, iar pe paginile de socializare exista numeroase mesaje de incurajare si apreciere fata de asfel de initiative. Iata ce spune Tatiana Paduraru, intr-o postare pe Facebook: „In sfarsit idei „pentru sanatate” care pot face minuni. Sa aveti noroc de o zi fara ploaie duminica si sa fiti in numar foarte mare si fara pachete de tigari sau tigari electronice in buzunare. Fumeaza foarte multi copii, foarte multi, enorm de multi, fumeaza foarte multe fete (copile). In conditiile in care parintii trudesc de dimineata pana seara pentru mancare si mici bucurii in casa, iar copiii fumeaza haotic in scoli generale, licee si parcuri, CHIAR TREBUIE FACUT CEVA!

 

stop fumatDragi prieteni, trebuie sa stiti ca fumatul continua sa reprezinte o endemie globala. Astfel, circa 6 milioane de oameni isi pierd anual viata din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600 000 sunt atrase de fumatul pasiv. In perspectiva lui 2030 numarul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane in lipsa unor masuri urgente.

In Regiunea Euro-OMS, in ciuda descresterii prevalentei fumatului de la 35,3 la 31,5% intre 2005 si 2009, circa 41% dintre barbati si 22% dintre femei inca fumeaza. In privinta tineretului, Regiunea Euro-OMS sufera de prevalente dintre cele mai ridicate ale fumatului atat in randul baietilor cat si, mai ales, al fetelor.

Conform statisticilor OMS, circa 31% din populatia Romaniei (41% barbati si 22% femei) fuma in mod curent in 2010, iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenta de 26,7% a celor ce fumau zilnic. OMS apreciaza ca in 2025 inca va fuma circa 23% din populatia Romaniei, cu conditia, nota bene, ca eforturile privind controlul asupra tutunului sa nu slabeasca”, trage un semnal de alarma, pe pagina evenimentului, presedintele Unity In Values Interconfessional Association, Laurentiu Selegian.

 

*Unity In Values Interconfessional Association este o asociatie autonoma, neguvernamentala si non-profit, cu sediul in Romania, judetul Buzau/ Municipiul Ramnicu Sarat, constituita la initiativa si libera asociere a membrilor grupului informal de tineri „InterViu”, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul „Tineret în Actiune”. Parte integranta a Federatiei Organizatiilor Ramnicene de Tineret, Educatie si Sport (FORTES), asociatia colaboreaza cu autoritatile locale si judetene, cu institutii guvernamentale, precum si cu organizatii neguvernamentale nationale sau internationale. 

 


Adaugati un comentariu


 

*