Masa de Paște, sub semnul cumpătării

7 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Specialiștii ne recomandă să nu ne repezim să mâncăm la aceeași masă toate bunătățile pe care le avem și mai ales nu toate deodată, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

 

În Sfânta Zi de Paști, de pe masa niciunui creștin nu lipsesc ouăle roșii, preparatele din carne de miel, cozonacul, păscuțele și vinul. Potrivit tradiției, după ce am primit Lumina Învierii, vrem cu toții să petrecem cea mai importantă zi a creștinătății în familie, iar unul dintre momentele mult așteptate este masa de Paști, încărcată cu bunătăți.

După o lună de post, preparatele bazate în special pe carne de miel și ouă pot fi, în funcție de cum sunt preparate și în ce cantități sunt consumate, binefăcătoare sau dăunătoare sănătății. Carnea de miel, spre exemplu, este bogată în proteine, vitamine (B12, B6, B3, B2, B1, acid folic) și microelemente (zinc, fier, magneziu). Ouăle sunt, de asemenea, alimente sănătoase, adevărate complexe energetice naturale (proteine, lipide și carbohidrați). Ciocolata sub formă de iepurași și ouă, ca și cozonacul și păscuțele însiropate, nelipsite în aceste zile, ne bucură papilele gustative și ne dau energie. Atenție, însă, toate bunătățile care compun masa de Paști sunt benefice dacă sunt consumate cu moderație, în timp ce excesele ne pot trimite la spital.

În plus, ne spun medicii, nu trebuie să neglijăm mișcarea. Fie că ieșim la iarbă verde și, profitând de vremea frumoasă „încingem” o partidă de volei sau de fotbal, fie că ieșim la plimbare în parc, este necesar ca după ce mâncăm atâtea bunătăți, să nu lenevim în pat.

 

Dr. Lhuana Zissu

Medicii ne atrag atenția să nu ne repezim să mâncăm deodată din toate bunătățile și să nu bem mai mult de două-trei pahare cu vin. Foarte important este ca alimentele să fie mestecate pe îndelete, cu pauze de cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita eventualele suferinţe sau complicații ale celor existente. Se recomandă, de asemenea, ca produsele din carne să fie consumate cu garnituri de legume, iar fructele să nu lipsească din meniu. Precauție trebuie să existe și în cazul consumului de dulciuri și de alcool, iar bolnavii cronici nu trebuie să uite să-și ia medicamentele prescrise.

În mod tradițional, cu toții am pregătit, pentru masa de Paști, tot felul de bunătăți. Este bine, însă, dacă vrem să ne fie bine și în zilele următoare, să nu uităm de cumpătare, cuvântul de bază pentru ca sărbătorile să ne fie liniștite. În primul rând trebuie să evităm excesele alimentare. În plus, tot tradiția ne învață că, mai ales în aceste zile, este bine să avem în suflete mai multă pace și să dăm dovadă de iertare. Ar trebui să nu uităm de aceste învățături străvechi și să evităm excesul de alcool, pentru evitarea altercațiilor. Tot de cumpătare trebuie să dea dovadă și bolnavii cronici, care trebuie să respecte cu strictețe medicația și regimul alimentar prescris de medicii curanți”, ne spune dr. Lhuana Zissu, directorul Ambulanței Buzău.

 

Dr. Carmen Nistor

Medicul de familie Carmen Nistor ne atrage atenția că multe dintre preparatele tradiţionale de Paşte conţin grăsimi sau au ingrediente incompatibile nutriţional, motive pentru care sunt greu de digerat. „Drobul, de exemplu, cade greu dacă este preparat cu orez. Asocierea dintre organele tocate, care au mult mai multă grăsime decât carnea, cu amidonul din orez nu este sănătoasă. De asemenea, e bine de știut că mielul care are sub zece kilograme creşte riscul de indigestie. Ar fi de preferat să cumpărăm o bucată dintr-un miel mai mare decât un miel mic întreg. Şi ouăle pot provoca indigestii dacă mâncăm mai mult de două pe zi sau dacă le consumăm seara. Cele de raţă trebuie fierte bine, pentru că pot fi contaminate cu salmonela. Așadar, cumpătarea este regula numărul unu pentru masa de Paşti. Preparatele grase consumate în cantităţi mari pot provoca crize biliare şi pancreatită, mai ales dacă sunt asociate cu alcool. Cumpătare trebuie să aibă mai ales cei cu probleme de sănătate. Cei cu dischinezie biliară pot face crize dureroase în urma unei mese îmbelşugate, bolnavii cu ulcer pot, de asemenea, să aibă crize sau să sufere hemoragii digestive, diabeticii pot face crize hiperglicemice, iar bolnavii cu hepatită pot creşte încărcătura grasă a ficatului. Şi hipertensivii trebuie să fie precauţi, pentru că excesele alimentare le pot provoca puseuri de hipertensiune. Cardiopatia ischemică şi insuficienţa cardiacă se pot agrava din acelaşi motiv”, ne explică dr. Carmen Nistor care sunt principalele pericole la care ne expunem prin excesele alimentare.

 

Dr. Karmecita Pricop

La rîndul său, medicul internist Karmecita Pricop ne atrage atenția, printre altele, că este dăunător sănătății obiceiul unora de a se aşeza la masă noaptea, după slujba de Înviere.  La orele respective, ne spune medicul, organismul este pregătit pentru somn, nu pentru a digera alimente. „Masa cu preparatele tradiţionale de Paşti ar trebui să fie la prânz şi ar fi bine să înceapă cu o salată de andive combinate eventual cu salată verde, leurdă, ridichi de lună și mult pătrunjel, pe care le găsim din belșug în această perioadă, pentru a stimula secreţia biliară. După vreo 30 de minute, timp în care putem bea un păhărel de lichior din plante, ar fi bine să continuăm cu friptura şi abia după aceea cu drobul şi cu ciorba de miel, tot cu pauze între ele. Moderaţie ar trebui să avem şi cu alcoolul, care este nociv pentru ficat. Iar apa nu trebuie să lipsească, pentru că ea combate deshidratarea şi durerile de cap. Din meniul de Paști nu trebuie să lipsească legumele şi fructele proaspete, iar precauţie trebuie să avem și în cazul în care folosim suplimente alimentare cu enzime de tipul trifermentului şi săruri biliare precum colebilul. Ele previn şi tratează indigestiile, balonarea şi crizele biliare, dar se recomandă o tabletă, cel mult două, pentru că prea multe pot afecta mucoasa stomacului şi pe cea a pancreasului”, ne explică dr. Procop, menționând că efect antibalonare au şi ananasul crud, kiwi şi ghimbirul (care taie și senzația de greață), pe care ar trebui să le mâncăm în timpul mesei.

 

Dacă vi se întâmplă, totuși, să vă simțiți rău după masa de Paști și nu vă reveniți după un ceai, după odihnă sau după administrarea unor tratamente uzuale, meddicii vă sfătuiesc să apelați la Ambulanță, pentru a nu risca și mai mult să vi se degradeze starea de sănătate sau să faceți complicații periculoase…

*Împreună cu specialiștii care ne ajută să vă oferim cele mai corecte și mai utile informații despre sănătate, Redacția Sănătatea Buzoiană vă dorește Sărbători Pascale pline de voie bună, de sănătate, de optimism și de bucurii alături de cei dragi vouă și vă mulțumește că ne sunteți cititori fideli! 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*