Masuri antimalpraxis in chirurgie

7 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Printr-un Ordin al ministrului Sanatatii se decide luarea unor masuri suplimentare de siguranta in cazul interventiilor chirurgicale, in vederea evitarii culpei medicale. Proiectul de act normative a fost lansat in dezbatere publica.

 

renal chirurgieTinand cont ca cele mai frecvente cazuri de malpraxis sunt intalnite in specialitatile chirurgicale, Ministerul Sanatatii vrea sa inaspreasca procedurile privind interventiile chirurgicale. Astfel, printr-un proiect de Ordin de ministru a fost elaborat un set de masuri suplimentare prin care se impune o mai minutioasa verificare a procedurilor pe care trebuie sa le urmeze personalul medical. Se doreste astfel sa fie imbuntatite calitatea si siguranta serviciilor medicale, evitandu-se aparitia unor infectii, in urma operatiilor, sau a unor complicatii datorate imprudentei personalului din sala de operatie.

Proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica, in perioada urmatoare urmand a fi discutat impreuna cu medici si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti. Documentul vizeaza anumite masuri de crestere a sigurantei serviciilor de anestezie, evitarea infectiilor in chirurgie si stimularea comunicarii intre membrii echipei medicale.

 

ortopedie rm.saratDocumentul prevede, astfel, ca responsabilul ce coordoneaza lista de verificare a procedurilor chirurgicale in cazul oricarei interventii va trebui sa confirme, in mod verbal „datele personale ale pacientului, tipul de procedura planificata precum si zona anatomica unde urmeaza sa fie realizata procedura. In cazul unor proceduri care implica zone (structuri, parti) multiple acestea trebuie evidentiate individual. In plus, se va verifica semnarea consimtamantului informat de catre pacient”, urmarindu-se astfel evitare situatiilor in care un pacient ar putea fi supus unei alte interventii chirurgicale decat cea de care are nevoie, cum s-a intamplat recent, cand un chirurg a operat pacientul la celalalt picior.

Chiar daca aceste informatii sunt repetitive, subliniem faptul ca aceasta etapa este esentiala, astfel incat echipa medicala sa nu efectueze o procedura chirurgicala eronata asupra pacientului. In cazul pacientilor care se afla in imposibilitatea de a-si exercita consimtamantul, minorilor si persoanelor fara discernamant, se va lua legatura cu un membru al familiei sau cu reprezentantul legal al acestora. In cazul urgentelor, procedurile chirurgicale se pot realiza fara consimtamant obtinut anterior prin consensul echipei medicale”, se mentioneaza in actul normativ.

 

tataru-ionitaOdata confirmate identitatea si diagnosticul pacientului, urmatoarea etapa in parcurgerea listei de verificare inseamna verificarea echipamentelor de catre medicul anestezist. Nu se va trece la efectuarea interventiei chirurgicale inainte de a fi facute verificarile de siguranta ale aparatului de anestezie, aparatului de ventilatie mecanica si a medicatiei, nici inainte de a fi efectuata evaluarea preoperatorie a riscului anestezic asupra pacientului, se atrage atentia.

Coordonatorul listei de verificare sau un alt membru al echipei medicale va solicita apoi tuturor membrilor echipei operatorii sa confirme numele pacientului, procedura chirurgicala care urmeaza sa fie realizata, zona anatomica unde urmeaza sa se intervina, precum si pozitia pacientului, daca aceasta este relevanta pentru procedura chirurgicala. Procedura chirurgicala se poate schimba sau complica pe parcursul interventiei, de acceea este indicat sa se confirme de catre medicul chirurg si de catre echipa medicala numele exact al interventiei realizate, se mai atrage atentia prin actul normativ ce urmeaza a fi adoptat in vederea prevenirii cazurilor de malpraxis.

 

instrumentarLa finalul interventiei chirurgicale, asistentei medicale ii revine sarcina de a face inventarul instrumentarului chirurgical si de a confirma, verbal, numarul instrumentelor medicale.

Actul normativ prevede si procedura pentru situatia nefericita in care numarul buretilor, acelor si instrumentelor initiale nu coincide cu numarul constatat dupa efectuarea interventiei: „se va intra in starea de alerta, iar  in aceste conditii echipa medicala trebuie sa examineze gunoiul, draperiile sau cavitatea si, in cazul in care este nevoie, se pot realiza radiografii”.

Fiind in dezbatere publica, documentul poate suferi modificari, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament, pentru aprobare.

Cateva masuri de siguranta in plus s-ar dovedi foarte utile, avand in vedere ca in cazuistica medicala au existat numeroase situatii in care pacientii au trait ani in sir cu tampoane, ace si alte instrumente chirurgicale in organism, uitate acolo de personalul medical in urma unei interventii chirurgicale, precum si cazuri de pacienti care au fost operati de afectiuni de care nu sufereau.

Va invitam sa transmiteti opiniile dumneavastra, prin comentarii, fie in calitate de medici, fie de beneficiari ai serviciilor medicale, in legatura cu noile prevederi.

Proiectul de Ordin poate fi consultat ntegral, AICI

 

 



Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Si sutam, si dam cu capul simultan (cum se zice in fotbal)
    Masura este buna si cunoscuta demult.
    Problema este lipsa de personal calificat, din ce in ce mai acuta.
    Cine sa fie oare ”coordonatorul” echipei, cand de foarte multe ori nu ai decat un singur specialist, si acela foarte aglomerat atat de numarul de pacienti cat si de numarul hartiilor ce trebuie completate?
    În ultimii ani, norma de munca / medic a crescut fie printr-un numar foarte mare de documente ce trebuie completate, fie prin lipsa de personal ce trebuie completata de catre cai ramasi. In schimb, stimulentele au ramas nule sau au scazut ca o consecinta a inflatiei nesustinuta de o crestere salariala sau a impozitelor din ce in ce mai multe.
    Acesti politicieni care ne conduc ar trebui sa faca si o comparatie: parlamentul a crescut cu circa 25%, parlamentarii au vacanta de 4 luni pe an, dar niciodata nu reusesc sa-si termine la timp si cu logica ceea ce au de facut.
    Daca ei se simt obositi si tot mai lipsesc, sa se puna in situatia unuia care munceste de multe ori, dublu sau triplu.
    De fapt, incep sa cred ca politicienii s-au nascut obositi si se duc la parlament pentru a se odihni.

Adaugati un comentariu


 

*