Masuri bizare pentru prevenirea imbolnavirilor in unitatile de invatamant

Conform noului plan intocmit de specialistii Ministerului Sanatatii, triajul epidemiologic va cadea in sarcina cadrelor didactice, in unitatile care nu beneficiaza de asistenta medicala permanenta, iar manifestarile sportive neesentiale trebuie evitate.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgCa urmare a zecilor de cazuri de imbolnaviri in randul copiilor provocate de bacteria E-coli, ministrul Sanatatii promitea, la finele sapatamanii trecute, elaborarea unui plan concret de masuri care sa fie aplicate in toate unitatile de invatamant, pentru prevenirea cazurilor de imbolnavire. De la vorbe la fapte nu au trecut decat cateva zile, asa ca astazi a fost dat publicitatii intregul set de masuri elaborat de specialisti Ministerului Sanatatii, care vor fi transmise inspectoratelor scolare din teritoriu, pentru a ajunge in final la cunostinta tuturor factorilor responsabili din unitatile scolare.

Initiativa este una buna, numai ca in acest plan de masuri s-au strecurat cateva prevederi care ridica unele semne de intrebare asupra seriozitatii cu care s-a lucrat la realizarea lui. Una dintre aceste prevederi se refera la efectuarea triajului epidemiologic in randul elevilor la inceputul orelor de curs, triaj care, in cazul colectivitatilor in care nu exista asistenta medicala permanenta, va cadea in sarcina cadrelor didactice. In mod normal, triajul epidemiologic este de competenta personalului de la cabinetul medical scolar, insa, pentru ca putine scoli din tara, mai ales din mediul rural, beneficiaza de astfel de cabinete, oficialii din minister s-au gandit ca personalul didactic ar putea face fata unei astfel de activitati.

 

medicina scolaraIn planul de masuri se mai prevede ca acei copii care prezinta semne de infectii respiratorii acute sau boala diareica acuta nu vor fi primiti la cursuri si vor fi directionati catre cabinetele medicale din unitatea de invatamant, la cabinetul medicului de familie sau, in functie de gravitate, la spitalele de boli infectioase, in vederea investigarii si tratarii corecte.  Nu este insa explicat cum un cadru didactic, care nu are pregatire medicala de specialitate, ar putea efectua acest triaj epidemiologic, cum ar putea identifica aceste semne de boala si chiar sa aprecieze stadiul si gravitatea bolii, in functie de care vor lua apoi decizia de a-i trimite pe copii la medicul de familie, la specialist sau chiar la spital. Ce-i drept, se mai precizeaza ca este necesara informarea, atat a cadrelor didactice, cat si a prescolarilor si elevilor asupra masurilor generale de prevenire a imbolnavirilor prin boli transmisibile si, in aceasta perioada, in special, pentru bolile diareice si bolile respiratorii, insa de la aceasta informare pana la delegarea competentelor pentru efectuarea triajului epidemiologic este cale lunga.

 

crosO alta recomandare bizara se refera la evitarea manifestarilor sportive si culturale neesentiale pentru procesul de invatamant, pentru a preveni aglomerarea si, implicit, raspandirea infectiilor respiratorii. In timp ce specialistii pun accent pe importanta miscarii si cer chiar mai multe ore de sport in programa scolara, oficialii din minister iata ca recomanda limitarea acestor activitati „neesantiale pentru procesul de invatamant”, referindu-se probabil la competitiile scolare organizate in afara orelor de curs, competitii care au si ele rolul lor in mentinerea sanatatii elevilor si in dezvoltarea armonioasa a organismului.

Planul de masuri cuprinde si prevederi privind educatia sanitara, specialistii precizand ca in cadrul orelor de dirigentie sa fie prezentate elevilor informatii minime despre masurile de prevenire a imbolnavirilor. „Recomandam o colaborare stransa intre cadre didactice si parinti in aceasta perioada in vederea identificarii din timp a semnelor de boala si a intreprinderii masurilor de prevenire a imbolnavirilor in colectivitatile de prescolari si elevi”, mai solicita oficialii din minister.

 

medicina scolaraConducerile unitatilor de invatamant vor fi, de asemenea, obligate sa asigure pentru toti prescolarii si elevii toate conditiile necesare pentru respectarea normelor de igiena, solicitandu-se expres existenta apei curente si sapunului la grupurile sanitare si chiar obligarea elevilor sa se spele pe maini in pauza de masa. „In cazul aparitiei unui numar de minim trei cazuri de imbolnavire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale in vigoare la Directia de Sanatate Publica judeteana sau a municipiului Bucuresti – Compartimentul de Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile. In unitatile de invatamant unde exista bloc alimentar propriu, se vor respecta cu strictete regulile de procurare, depozitare, prelucrare si manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deserveste si manipuleaza alimentele trebuie sa aiba examenul medical periodic recent realizat, in special probe de coprocultura. Aceleasi cerinte se vor aplica si in cazul firmelor de catering care asigura alimentatia prescolarilor si elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate si distribuite elevilor in cadru programului Laptele si cornul si cel de distribuire a fructelor in scoli — sursele de aprovizionare sa fie clar identificate, autorizate, iar produsele sa fie corect manipulate, pastrate si spalate” se mai precizeaza in planul de masuri transmis inspectoratelor scolare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*