Medic si farmacist, profesii de care fuge somajul

14 august 2012 | 0 comentarii |

Sistemul medical are un deficit de 21.000 de medici, iar in contextul actual, cand mii de profesionisti din aceasta zona opteaza pentru joburi in strainatate, medicii si farmacistii sunt poate cele mai sigure profesii de pe piata muncii din Romania.

 

Somajul este poate cel mai negru spectru care domina societatea romaneasca, alaturi de starea din ce in ce mai precara a starii de sanatate a populatiei. Pe piata muncii nimic nu mai este sigur. Apar schimbari permanente care pot da peste cap cariera si chiar viata unui om. Unele meserii dispar incet-incet, din cauza dezvoltarii tehnologice, dar sunt si profesii care raman in prima linie a ofertelor, cum sunt cele din sanatate, in ciuda modificarilor ce intervin in structura economica sau tocmai ca o consecinta a acesteia. Exista insa o conditie ca slujbele de acest gen sa fie si pastrate, cei ce le practica trebuie sa fie buni in ceea ce fac. Pentru a nu avea surprize neplacute, profesionistii trebuie sa urmeze programe de pregatire profesionala continua, care sa le dea siguranta ca pot tine ritmul cu vremurile.

 

Medicii, la mare cautare

 

Profesia de medic este una dintre cele cu „cautare” si pe care o poti practica pe tot parcursul vietii. In ciuda descoperirilor stiintifice si a inventiilor din fiecare zi, oamenii au nevoie de interventia specialistilor din sanatate pentru a-si rezolva problemele fizice sau psihice cu care se confrunta la un moment dat. Alegerea unei cariere de acest gen poate reprezenta un „loz castigator” pe viata, dar si o serie de sacrificii care trebuie facute pentru realizarea profesionala intr-o astfel de profesie.

De cativa ani se tot vorbeste despre o criza a personalului medical cauzata, in principal, de migrarea profesionistilor. Conditiile destul de grele in care sunt obligati sa munceasca si mai ales salariile foarte mici oferite de spitalele publice de la noi din tara justifica alegerea medicilor scoliti in Romania de a lucra in clinici din strainatate.

 

Farmacistii, stapani pe situatie

 

Asa cum sustinea recent presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astrastoaie, „din 2007 incoace Romania a pierdut 12.000 de doctori”.

”. Iar deficitul din spitalele romanesti, recunoscut chiar de ministrul Vasile Cepoi, este de 21.000 de medici, in conditiile in care in ultimii cinci ani, scoala romaneasca de medicina nu a reusit sa formeze decat 8.600 de specialisti. Aceste date statistice ne arata ca necesarul de personal medical este unul acut, domeniul medical fiind intre putinele in care somajul nu are cum sa existe. Nici in celelalte tari situatia nu este mai buna, spitalele din strainatate fiind in permanenta cautare de personal. Numai anul acesta au fost peste 8.000 de oferte de lucru in strainatate pentru medicii, asistentele medicale si infirmierele din Romania.

Potrivit site-ului CNBC, profesia de farmacist este una si mai sugura decat cea de medic, pentru ca oamenii au mereu probleme de sanatate si cineva trebuie sa le elibereze tratamentele prescrise de medicul curant.

 

Oferte tentante

 

Angajatorii straini care cauta personal in Romania arata cel mai mare interes pentru medici si asistenti medicali.

Potrivit site-ului Tjobs, chiar in aceasta perioada, personalul medical are la dispozitie 5.000 de posturi in strainatate.

Totodata, ofertele angajatorilor in ceea ce priveste personalul medical romanesc au crescut cu 50% fata de luna iunie, spre exemplu, iar asta se datoreaza, pe de o parte, dezvoltarii sistemului privat de sanatate, iar pe de alta, crizei din ce in ce mai mare din sistemul public. Chiar la inceputul acestei luni, Ministerul Sanatatii a anuntat ca Guvernul a aprobat deblocarea a 2.800 de posturi in spitale.

Dar, cum sa nu fie tentante ofertele din strainatate, de vreme ce salariul mediu net in sectorul medical romanesc este de 1.260 de lei, in timp ce in Europa, America sau pe alte continente salariile sunt, pentru asistente si infirmiere, de 1.200  pana la 3.000 de euro, iar pentru medici pot ajunge la 6.000, chiar 10.000 de euro pe luna.

In domeniul sanatatii lucreaza 334.000 de persoane. In urma cu trei ani erau cu 60.000 mai multi.


Categorii: Actual, Analiza, Jobs

Adaugati un comentariu


 

*