Medicamentele contrafacute, tema principala la Conferinta Nationala de Farmacie

19 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

La manifestare au participat peste 800 de farmacisti si medici din toata tara. Medicamentele contrafacute, strategiile inovative de transport si eliberare a medicamentelor si tehnicile de abordare a pacientului au fost teme principale ale evenimentului.

 

conferinta congres farmacistiIn timp ce politicienii se bateau in promisiuni si incercau sa ne convinga ca merita voturi cat mai multe, profesionistii din domeniul farmaceutic s-au intalnit la Bucuresti, unde au participat la lucrarile Conferintei Nationale de Farmacie 2014. Manifestarea  stiintifica este una de traditie si a fost organizata, in perioada 13-15 noiembrie, sub egida Colegiului Farmacistilor din Romania si Asociatiei Medicale Romane, in parteneriat cu Agentia Natioanala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

Ca de obicei, evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasa, pe parcursul celor trei zile fiind prezenti peste 800 de farmacisti si medici, printre care s-au numarat si personalitati actuale ale lumii medicale romanesti. Temele care au suscitat cel mai mare interes au fost cele referitoare de medicamentele contrafacute, strategiile inovative de transport si de eliberare a medicamentelor si tehnicile de abordare a pacientului in managementul terapiei medicamentoase.

 

Prima dintre teme a fost abordata de dr. Marius Tanasa, vicepresedintele ANMDM, care a conferentiat despre Medicamentele contrafacute – o problema de sanatate publica”. Ideea principala sustinuta de acesta a fost aceea ca medicamentele contrafacute sau falsificate reprezinta un risc important pentru sanatatea publica, dat fiind faptul ca „aceste produse fie nu au substantele active specificate, fie sunt prezente alte cantitati decat cele declarate sau substanta activa este cea declarata, dar ambalajul este falsificat”. Dr Tanasa a punctat faptul ca ANMDM este implicata alaturi de alte institutii ale statului in stoparea acestui fenomen. In 2013 au fost semnalate mai multe cazuri de patrundere a medicamentelor falsificate in lantul legal de distributie, iar institutiile abilitate au colaborat eficient. Cel mai cunoscut caz de acest gen a fost semnalat la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, cand in mai multe farmacii au fost descoperite cutii ce contineau doze cu interferon contrafacut, unele dintre aceste doze ajungand la pacienti.

 

04_medicamenteDe un viu interes s-a bucurat si prezentarea cu tema „Interviul motivational – tehnica de abordare a pacientului, utila in managementul terapiei medicamentoase”, sustinuta de dr. Doina Draganescu, care a vorbit despre faptul ca farmacistii, prin pozitia pe care o au in raport cu pacientul, pot desfasura o activitate si mai complexa decat cea presupusa de consiliere privind managementul afectiunii sau complexului de afectiuni ale acestuia. Prin tehnici colaterale acestia pot asista pacientii in realizarea unor schimbari comportamentale care implica dieta, exercitii fizice, consumul de alcool sau fumatul, a afirmat in cadrul prezentarii dr. Doina Draganescu

 

medicamente-bani-stetpscopS-a discutat, de asemenea, despre „Strategii inovative pentru transportul si eliberarea medicamentelor”, in cadrul prezentarii sustinute dr. Cristina Dinu – Pirvu si farm. Dumitru Lupuliasa, care au insistat asupra faptului ca la ora actuala, domeniul nanotehnologiilor reprezinta unul dintre segmentele care au inregistrat o evolutie rapida in toate domeniile de activitate si pare sa ofere mijloace pentru atingerea unor scopuri altfel inaccesibile. „Provocarea de a dezvolta noi sisteme terapeutice, care sa imbunatateasca transportul si mai ales eliberarea sau chiar vectorizarea medicamentului trebuie sa combine excelent ingineria si formularea cu competentele extinse ale cunostintelor biologic”, a fost ideea principala a prezentarii sustinute de acestia.

 


Adaugati un comentariu


 

*