Medicamentele ieftine ar putea fi scoase de pe piata de noua metodologie de preturi

19 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Producatorii de medicamente generice si asociatiile de pacienti sustin ca proiectul propus de Ministerul Sanatatii, nu numai ca nu amelioreaza discriminarea medicamentelor generice ci chiar o amplifica si va duce la disparitia medicamentelor ieftine din farmaciile si spitalele romanesti.

 

depozit de medicamente unifarmNoua metodologie de calcul a preturilor la medicamente, lansata in dezbatere publica saptamana trecuta, ar fi trebuit, potrivit ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, sa rezolve criza medicamentelor din farmacii. Conform proiectului de act normativ, din primul trimestru al anului viitor ar urma sa fie operata o reducere treptata a pretului unor medicamente iesit de sub brevet, acestea fiind copiate de medicamente generice, eliberate pe baza de reteta. O prima reducere, de 10%, ar urma sa aiba loc incepand cu data de 1 martie 2017, urmand ca in 2018 sa fie operata o alta reducere de 10% iar in 2019, ultima ieftinire, cu 15%.

Chiar daca ministrul Voiculescu a incercat sa spuna ca medicamentele ieftine nu vor fi afectate de aceste reduceri, producatorii de medicamente generice spun ca singura masura care ar opri disparitia a mii de astfel de medicamente de pe piata este aplicarea diferentiata a taxei clawback. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, sustinuta de asociatiile de pacienti, solicita, de aceea, Ministerului Sanatatii, o dezbatere mai ampla pe aceasta tema, la care sa participe toate partile implicate. „Noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de preturi si nu amelioreaza in niciun fel situatia grava in care se afla medicamentele generice, care raman discriminate prin aplicarea aceleiasi duble referentieri, la cel mai mic pret din 12 tari de referinta si la 65 la suta din pretul medicamentului inovativ”, se arata intr-un comunicat remis presei.

 

Laurentiu Mihai

Laurentiu Mihai

Producatorii de medicamente generice sustin ca schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un numar limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca medicamente esentiale, nu poate avea un impact benefic, atata timp cat acestea vor continua sa fie penalizate de efectele taxei clawback, aplicata nediferentiat, atat medicamentelor generice, cat si celor inovative. In aceste conditii, mii de medicamente generice esentiale, cu preturi accesibile, vor continua sa dispara in mod accelerat de pe piata in perioada imediat urmatoare, sustin producatorii de medicamente generice. Acestia considera ca micsorarea in trepte a pretului medicamentelor inovative iesite de sub brevet nu asigura un mediu concurential pentru medicamentele generice, in conditiile in care aceasta reducere graduala a pretului nu este aplicabila si genericelor. In opinia lui Laurentiu Mihai, directorul executiv al asociatiei, „in loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decat o cosmetizare a vechii politici, al carei esec a fost deja dovedit de disparitia a mii de medicamente de pe piata”.

Acesta a facut un apel catre ministrul Sanatatii si primul ministrul Dacian Ciolos, carora le-a solicitat sa organizeze o dezbatere reala despre modul in care Romania vrea sa asigure accesul la tratament al pacientilor. „O strategie a medicamentului in Romania nu are nevoie de revizuiri minore ale vechilor politici, ci de o abordare complexa, care sa includa, pe langa masuri administrative legate de pret, si masuri fiscale, precum introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice”, se arata in incheierea comunicatului.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

In acelasi timp, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, a anuntat ca intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Sanatatii pentru lipsurile din sistem, adaugand ca noua metodologie de calcul al preturilor va determina disparitia mai multor medicamente de pe piata.

„Situatia este destul de grava in acest moment. Este o situatie fara precedent si imi asum ce spun. Asemenea senzatie am avut-o in anul 2005, cand a mai fost o criza, dar nu de asemenea dimensiune si de aceea ne-am hotarat sa luam atitudine. Atitudinea noastra consta in a trage un semnal de alarma ca vor disparea in continuare medicamente din Romania. Oricum, noi, APCR, vom actiona in justitie statul roman, asa cum am facut-o si pana acum, si nu o vom mai face punctual pe pacient, o vom face impotriva Ministerului Sanatatii si a celor responsabili de ceea ce se intampla in sistem: lipsa accesului la investigatii si tratament, lipsa accesului la noile medicamente date de ei prin hotarare de guvern. Deci, suntem intr-o situatie critica si, eu zic, fara precedent. Trebuie sa facem ceva, pentru ca noua metodologie de calcul a preturilor este o metodologie care va determina disparitia mai multor medicamente de pe piata”, a declarat ieri Cezar Irimia.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*