Medicamentele ieftine revin in farmaciile din Romania?

13 septembrie 2013 | 0 comentarii |

APMGR a propus Ministerului sanatatii un set de masuri prin care s-ar mari accesul pacientilor la medicamente si, in acelasi timp, s-ar reduce costurile pentru sistem. Ministrul Sanatatii promite ca in cel mult doua luni va gasi o formula de stabilire a preturilor pentru medicamentele generice.

 

medicamenteAsociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a propus Ministerului Sanatatii o serie de masuri care vizeaza scaderea cheltuielilor cu medicamente cu aproximativ 100 de milioane euro pe an, reprezentand atat economii la bugetul de stat cat si diminuarea costurilor suportate de pacienti.

APMGR considera ca, pentru a fi disponibile pe piata, medicamentele generice trebuie sa depaseasca, in primul rand, o serie de bariere de acces, ridicate de reglementarile in vigoare. In al doilea rand, trebuie depasite barierele investitionale de care se lovesc initiativele producatorilor care urmaresc cresterea prezentei, profilului sau volumului activitatilor locale de productie sau cercetare si dezvoltare.

Potrivit APMGR, simularile arata ca o crestere a proportiei volumului de prescrieri de medicamente generice la 80% din totalul acestora ar duce la economii anuale de peste 30 milioane de euro pentru stat si de peste 67 milioane de euro pentru pacienti.

 

medicamente ieftineIn acest sens, producatorii de medicamente generice din Romania au propus: prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internationale (DCI), cu posibilitatea ca medicul sa specifice o marca, combinata cu o tinta valorica pentru prescrierea de generice; eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru retetele DCI sau substituirea pentru retetele pe marca, monitorizarea prescrierilor, cu sanctiuni pentru lipsa de conformitate, accelerarea procesului de intrare pe piata a noilor medicamente generice, modificarea mecanismului de plata a taxei claw-back si stimularea investitiilor in industria producatoare de medicamente generice.

Propunerile sunt rezultatul unei cercetari extensive, realizata in cooperare cu KPMG, in care s-au analizat masurile adoptate de alte state din Uniunea Europeana pentru incurajarea consumului de medicamente generice si care au adus beneficii majore pentru pacienti, autoritati si producatori. Rezultatele acestei cercetari au fost prezentate in premiera in cadrul conferintei „International Health Forum: Patient-Centered Solutions for a Sustainable Healthcare Sector”, organizat de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

 

medicamenteMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, in cadrul evenimentului, ca spera sa gaseasca o formula pentru stabilirea pretului la medicamentele generice, intr-o luna sau doua, impreuna cu AMPGR, iar  incepand cu viitorul contract-cadru cu CNAS se va introduce pe retete „medicamentul de referinta” si astfel cetateanul va sti care este medicamentul generic mai ieftin.

Pacientul trebuie sa stie care este acest medicament si mai departe pe banii lui, pe optiunea lui, el va putea sa se duca intr-o directie sau alta. Cred ca in felul acesta ii vom putea informa corect pe cetateni si ei vor putea sa isi cumpere medicamente generice mai multe pentru ca medicamentele originale sunt foarte scumpe si multi dintre oameni renunta sa isi mai cumpere medicamentele pentru ca nu au diferenta de coplata, diferenta de rambursare pe care o da statul. Dar daca isi cumpara un medicament generic, atunci diferenta este foarte mica si poate sa isi mareasca accesul la medicamente”, a explicat Nicolaescu.

Potrivit ministrului, in urma parteneriatului semnat de MS cu AMPGR se va asigura cetatenilor un acces mai mare al cetatenilor la medicamente si se vor utiliza mai bine fondurile publice. In plus, a promis ca primul obiectiv pentru anii urmatori este modificarea taxei claw-back.


Adaugati un comentariu


 

*