Medicamentele oncologice vor detine suprematia pe piata farma

19 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Estimarile specialistilor arata ca acestea vor depasi anul acesta, pentru prima data, ponderea detinuta pana acum de medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare si boli metabolice.

 

productie medicamenteAnalistii economici specializati in piata farmaceutica sustin ca, anul 2017 va fi consemnata o rasturnare de situatie pe aceasta piata, suprematia in ceea ce priveste ponderea la nivel global a medicamentelor pentru bolile de inima si cel metabolice urmand a fi preluata de medicamentele oncologice.

Principalii factori care vor duce la aceasta situatie sunt suferinta provocata de diferitele forme de cancer si costurile foarte ridicate ale tratamentelor revolutionare in domeniul oncologic. In situatia in care s-a ajuns ca un astfel de tratament revolutionar sa coste aproximativ 200.000 de dolari pe an pentru un singur pacient, se estimeaza ca ponderea medicamentelor oncologice pe piata farmaceutica va depasi 100 de miliarde de dolari, la nivel global, reprezentand aproape o cincime din valoarea totala a pietei, de 519 miliarde de dolari. Ponderea medicamentelor oncologice va depasi astfel pentru prima data valoarea medicamentelor pentru afectiunile cardiovasculare si a celor pentru bolile metabolice, care detineau, an de an, suprematie pe aceasta piata.

 

medicamenteCu toate ca producatorii de medicamente oncologice sustin ca veniturile vor fi folosite cu preponderenta pentru sustinerea inovatiilor, analistii se tem ca, din cauza costurilor ridicate, se va crea o ruptura intre producatori, autoritatile din Sanatate, care trebuie sa sustina aceste tratamente din asigurari, si cumparatorii de pe diferite piete.

Veniturile la nivel global ale tratamentelor oncologice sub marca proprie ar putea depasi anul acesta cifra de 100 de miliarde de dolari, iar pana in 2020 va trece chiar si de pragul de 150 de miliarde.

Analistii spun ca aceasta crestere a preturilor medicamentelor oncologice nu se datoreaza doar costurilor ridicate necesare cercetarii si productiei, fiind influentata si de alti doi factori importanti. In primul rand, producatorii profita de preturile ridicate ale tratamentelor noi si crersc astfel si pretul medicamentelor mai vechi, in timp ce pacientii care beneficiaza de aceste tratamente noi si mai eficiente decat cele vechi, traiesc mai mult si astfel vor avea nevoie de terapie pe o perioada mai indelungata, fapt ce se va reflecta si in sumele platite pentru tratament.

 

depozit medicamenteIn ceea ce priveste tratamentul pe care autoritatile trebuie sa il asigure pacientilor oncologici din Romania, Ministerul Sanatatii a anuntat, zilele trecute, ca a demarat o procedura de licitatie deschisa care vizeaza o achizitie publica centralizata de medicamente oncologice.

Anuntul vizeaza incheierea unui acord-cadru cu maximum sapte agenti economici, cu o durata de 24 de luni si o valoare estimata la o suma cuprinsa intre 714.200.791,91 lei si 872.914.240,61 lei, fara TVA.

Principalele modalitati de finantare si plata sunt reprezentate de bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, iar criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 20 februarie, ora 16.00, iar data limita de evaluare a ofertelor este 31 mai, ora 18.00.

 


Adaugati un comentariu


 

*