Medicamentele romanesti, compensate doar la jumatate din media europeana

8 august 2012 | 0 comentarii |

Romanii sunt nevoiti sa acopere 40% din costurile medicamentelor compensate, in timp ce media europeana este de 20%. Iar coplata pe care ministrul Cepoi vrea sa ne-o vare pe gat, va limita si mai mult accesul la servicii medicale.

 

Suntem pe primele locuri in Europa la mortalitate si morbiditate (numarul de imbolnaviri) in multe dintre afectiuni, dar printre ultimii la sprijinul pe care statul il acorda pacientilor care au nevoie de medicamente, arata studiile realizate la nivel monsial in acest sens. 

Potrivit unui studiu OECD Health Data, confirmat de producatorii si distribuitorii de medicanmente din Romania, bolnavii romani sunt nevoiti sa acopere o medie de 40% din costul medicamentelor, in timp ce media europeana este de 20%. Mai mult decat noi platesc bulgarii, care acopera 70% din costul tratamentelor asa-zis compensate de stat. La polul opus se afla  olandezii, care platesc doar 0,7%, dar nici francezii nu platesc decat 1,2%, in timp ce germanii dau farmacistului numai 5,4% din pretul medicamentelor compensate.

Procentul mare din compensare pe care trebuie sa-l suporte bolnavii romani s-ar justifica, potrivit farmacistilor, faptului ca prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu se compenseaza decat la nivelul celor mai ieftine medicamente, asa-zis generice.

 

Liste lungi de asteptare

 

Medicamentele din lista C, compensate 100%, pe care sunt incluse si tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele nationale),  trebuie aprobate de CJAS sau CNAS pentru fiecare pacient in parte (vezi interferonul pentru Hepatita C), iar bolnavul este nevoit sa astepte si ani intregi pe o lista de asteptare.

Si atunci, ne mai miram ca multi bolnavi recurg la credite bancare pentru a-si plati tratamentele, pana cand acestea le sunt aprobate?

Tot printre ultimii din Europa suntem si la cuantumul alocat din PIB sanatatii, cu 3,84%, in timp ce media europeana este de 9%, iar acum se mai incearca si o impunere a coplatii in momentul in care romanii au nevoie de servicii medicale, astfel ca fiecare drum la medic ne va costa intre 5 si 250 de lei, iar in cazul in care o persoana are in intretinere coasigurati (sotie, sot, parine), va trebui sa plateasca si pentru acestia cate 380 de lei pe luna la asigurarile obligatorii de sanatate, potrivit noii Legi a sanatatii, promovata de ministrul Cepoi.

 

Coplata care ne doare

 

Suntem insa printre primii sau chiar in fruntea listei la bolile cardiovasculare, la diabet, afectiuni oncologice sau TBC, atat in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cat si de decese.

Nu-i de mirare, in aceste conditii, ca reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) sustin ca actualele propuneri privind coplata nu pot fi acceptate si ca mecanismul de coplata va face ca bolnavii sa nu mai acceseze serviciile medicale.

„Ne exprimam ingrijorarea in legatura cu sumele avansate, mai ales pentru cele privind spitalizarea. Solicitam o dezbatere publica in care sa ne spunem punctul de vedere. Dialogul cu reprezentantii ministerului si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu este ca inainte. Nu suntem de acord cu propunerile privind coplata pentru ca multi nu vor mai putea accesa serviciile medicale, starea lor se va inrautati, iar costurile vor fi mai mari pentru stat”, sustine  Gheorghe Tache, presedintele COPAC.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*