Medici de familie din toată țara protesează în fața Guvernului

15 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

UPDATE 15,30: Protestul medicilor de familie s-a încheiat cu promisiuni din partea premierului Mihai Tudose. În urma discuției purtate cu o delegație a doctorilor, premierul a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că protestatarii „au dreptate” și că va căuta soluții pentru a rezolva cel puțin o parte dintre revendicările lor. „Am fost, alături de domnul Ciolacu și domnul Bodog, la o discuție cu reprezentanții medicilor de familie. Din păcate, au foarte multă dreptate. Spun din păcate pentru că sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat și medicii de familie sunt nevoiți să se transforme în contabili, decât să-și facă meseria. Încercăm să găsim soluții”, a spus premierul, menționând că vineri va fi o consultare de draft, iar de luni o să încerce să rezolve anumite probleme împreună cu ministrul de Finanțe.

Dr. Rodica Tănăsescu, președinta SNMF și-a exprimat spranța că luni, când va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, aceștia vor veni pregătiți cu soluții la „problemele noastre şi situaţiile absurde cu care ne confruntăm. Dar, rămâne de văzut dacă va acţiona în consecinţă sau totul va rămâne la nivel de vorbe frumoase”, a spus reprezentanta medicilor de familie.

***

Ei încearcă astfel să determine autoritățile să conștientizeze riscul ca jumătate din populația României să rămână fără medic de familie în câțiva ani, dacă nu va fi sprijinit acest segment profesional.

 

Medicii de familie din toate județele, alături de pacienți, protestează astăzi, timp de două ore, în fața Guvernului. Societatea Națională pentru Medicina de Familie (SNMF) a anunțat că protestează față de birocratizarea sistemului de sănătate, militând pentru un act medical curat și pentru o asistență primară puternică. „Vino alături de mine, medicul tău de familie. Voi fi miercuri dimineață în Piața Victoriei pentru dreptul tău și al meu la un act medical de calitate în cabinetul medicului de familie. Voi cere acolo să nu te mai plimb după hârtii și scrisori pe care le pot înlocui simplu, cu tratamentul care te poate face bine, pentru că știu să fac asta. Vreau să avem dreptul, și tu și eu, să ne vaccinam copiii fără să mai așteptam luni întregi să le aducă în țară cineva. Daca vrei si tu asta, fii langa mine miercuri. SUSTINE-MA!” – este mesajul care a circulat, în ultimele două săptămâni, pe grupurile de socializare. Efectul a fost unul de susținere din partea pacienților, care au transmis medicilor numeroase mesaje de susținere.

 

Protestul din fața Guvernului începe la ora 11.00, iar la ora 12.00, doctorii își vor reînnoi jurământul profesional, în speranța că autoritățile vor înțelege mesajul lor și al pacienților lor, care au nevoie de servicii medicale de calitate.

În urmă cu două săptămâni, medicii de familie au format Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizații nonguvernamentale de pacienți, în scopul de atenționa autoritățile, printr-o voce unitară, aupra crizei majore prelungite în care se află sistemului național de asistență medicală primară și nevoia imperativă a sustenabilității acestui segment de îngrijire a pacienților.

Nu avem alta opțiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienților noștri la servicii medicale de bază și facem un ultim apel la adresa autoritatilor de a interveni rapid si eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al romanilor. Încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale, deşi în acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum 10-15 ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a explicat o parte dintre problemele care au motivat protestul, dr. Rodica Tănăsescu,președinta SNMF, atrăgând atenția că, dacă nu se conștientizează necesitatea sprijinirii acestui segment profesional, peste câțiva ani, jumătate din populația României, în special în mediul rural, va rămâne fără medic de familie.

 

Coaliția „Solidari pentru Sănătate” cere crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale.

Dorim crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI și cerem recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților”, au explicat reprezentanții coaliției.

La nivel național, există, la ora actuală, 11.000 de medici de familie și aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.

Astăzi, în fața Guverului își vor striga nemulțumirile în stradă aproximativ 2.000 de medici, ceilalți aflându-se în cabinetele medicale, pentru a acorda servicii medicale pacienților.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*