Medicii buzoieni, absenti la alegerile pentru Comisia de Disciplina

23 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Doar 61 dintre cei peste 600 de membri ai Colegiului Judetean al Medicilor s-au prezentat la urne in primul tur de scrutin, pentru a-i alege pe cei care vor „judeca” doctrorii din punct de vedere profesional, in urmatorii 6 ani.

 

Cine sa-i mai creada pe doctori cand se plang ca nu le sunt reprezentate interesle profesionale asa cum se cuvine, ca sunt blamati de mass-media pe nedrept si ca sunt acuzati de fapte de care nu sunt vinovati? Desi au posibilitatea, prin lege, sa-i aleaga pe cei care ii reprezinta, ca si pe cei care ii judeca, doar cativa isi exercita acest drept, dupa care ii critica pe cei care au fost alesi. La fel ca in alegerile parlamentare, dupa „razboi”, multi viteji se arata… Si spun ce si cum ar trebui sa se faca, dar cand au avut posibilitatea sa decida au preferat sa se plimbe, sa stea acasa sau pur si simplu nu i-a interesat.

Asa s-a intamplat la alegerile pentru Consiliul Judetean al Colegiului Judetean al Medicilor, cand la urne s-au prezentat, in primul tur, doar 70 de medici din cei peste 650 de membri cati are organizatia profesionala, iar in turul al doilea, 170, desi alegerile s-au desfasurat pe parcursul a cate trei zile, de la 8.00 dimineata pana la 8.00 seara, pentru fiecare tur.

La fel s-au petrecut lucrurile si acum, la alegerile organizate pentru desemnarea membrilor Comisiei de Disciplina, supranumita „Tribunalul profesional al medicilor”, si care, in urmatorii sase ani, vor judeca abaterile medicilor buzoieni de la normele de etica profesionala, de deontologie medicala si de la regulile de buna practica profesionala, atat in relatiile cu pacientii cat si cu colegii sau cu unitatea medicala in care profeseaza.

 

Dr. Mihai Tache

Asadar, medicii buzoieni trebuie sa se prezinte din nou la vot, pentru alegerea membrilor Comisiei de Disciplina, dupa ce, in cele doua zile destinate primului tur de scrutin, doar 61 de membri ai Colegiului s-au prezentat la urne.

In consecinta, Comisia Electorala a decis invalidarea alegerilor si desfasurarea unui al doilea tur de scrutin, in zilele de 2 si 3 octombrie 2017, in acelasi loc si in acelasi interval orar, respectiv intre orele 08:00 – 20:00 la sediul Colegiului Medicilor, de la parterul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. „Alegerile au fost invalidate deoarece nu s-a intrunit conditia de participare a 2/3 din numarul membrilor cu drept de vot, conform articolului 50 aliniatul 1 si 2 din regulamentul electoral pentru alegerea membrilor Comisiei de disciplina. S-au prezentat la vot 61 de medici, iar 5 dintre buletinele de vot au fost invalide, asa ca numarul voturilor valabil exprimate a fost doar de 56”, a precizat, pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Mihai Tache, presedintele Comisiei Electorale Locale.

 

Dr. Ion Japie

Noua medici si-au depus candidatura, pentru a face parte din viitoarea Comisie de Disciplina a Colegiului Judetean al Medicilor Buzau. Toti au mai facut parte, fie din Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor, fie din Comisia de Jurisdictie sau din Comisia de Disciplina, sunt medici cu experienta profesionala si notorietate, medici primari sau doctori in medicina, nu fac parte din organele de conducere ale Colegiului Medicilor si nu au avut vreo abatere discipliara in ultimiii cinci ani, asa cum prevede regulamentul electoral.

Candidatii pentru Comisia de Disciplina sunt, in ordine alfabetica: ANASTASIU MARIUS NICOLAE – medic primar Chirurgie generala, Doctor in Medicina;  DIMA ADRIAN – medic primar Pediatrie; ENACHE NICOLAE – medic primar Psihiatrie, Doctor in Medicina; IONIŢĂ VICTOR STEFAN – medic primar ATI; LUNGU STAN ANA ADELA – medic primar Medicina interna; MICU VALENTINA – medic primar Medicina de familie; MUNTEANU PETRE LIVIU – medic primar Medicina legala, Doctor in Medicina; NEACSU DORIN – medic primar OG, Doctor in Medicina; STEFANESCU CRISTIAN EMIL – medic primar Medicina de familie, Doctor in Medicina.

„Speram ca la turul doi vor participa mai multi membri ai Colegiului Medicilor, pentru ca de data aceasta, alegerile vor fi validate indiferent de numarul de participanti si ar fi pacat ca doar cativa oameni sa decida in numele tuturor, cine va fosrma viitoarea Comisie de Disciplina”, si-a exprimat speranta presedintele Colegiului Medicilor, dr. Ion Japie, invitandu-si colegii sa participe la vot.

 

Potrivit Codului de deontologie medicala si al regulamentului organizarii si desfasurarii activitatii Comisiilor de Disciplina, aprobat prin decizie a Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania, cazurile de abateri de la normele de etica profesionala, de deontologie medicala si de la regulile de buna practica profesionala sunt judecate in Comisia de Disciplina dupa ce Comisia de Jursdictie ancheteaza plangerile depuse la Colegiul Medicilor, constituie dosarul de ancheta disciplinara, administreaza probatoriul necesar in vederea solutionarii cauzei si propune solutionarea cauzei.

Dosarul disciplinar va fi judecat de catre un „complet de judecata” format din 3 membri, care va dispune, in mod obligatoriu, audierea medicului impotriva caruia s-a pornit actiunea disciplinara, iar daca este cazul, si a persoanei care a facut plangerea si a martorilor.

Completul de judecata poate dispune suplimentarea probatoriului administrat cu probe utile si pertinente, iar dupa finalizarea masurilor de cercetare stabileste, prin decizie, dupa caz, respingerea plangerii si stingerea actiunii disciplinare sau admiterea plangerii si aplicarea uneia dintre sanctiunile prevazute: mustrare, avertisment, vot de blam, amenda, interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de la o luna pana la un an sau chiar retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania.

Decizia se comunica medicului, persoanei care a facut plangerea, presedintelui colegiului teritorial si presedintelui Colegiului Medicilor din Romania.

 

In termen de 15 zile de la comunicare, medicul sanctionat, persoana care a facut plangerea, Ministerul Sanatatii, presedintele colegiului teritorial sau presedintele Colegiului Medicilor din Romania pot contesta decizia pronuntata de comisia de disciplina a colegiului teritorial.

Decizia de sanctionare cu interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale, respectiv retragerea calitatii de membru se comunica Colegiului Medicilor din Romania, unitatii profesionale cu care medicul sanctionat se afla in raporturi de munca, precum si Ministerului Sanatatii.

Medicul poate face o noua cerere de redobandire a calitatii de membru al colegiului numai dupa expirarea perioadei stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva de interdictie a exercitarii profesiei sau dupa 2 ani de la data aplicarii sanctiunii de catre comisiile de disciplina.

Desi populatia generala considera ca la Comisia de Disciplina se judeca doar cazurile de malpraxis medical reclamate de pacienti sau de catre apartinatorii acestora, trebuie stiut ca aici se judeca orice abatere disciplinara privind nerespectarea legilor si regulamentelor profesiei medicale, a Codului de deontologie medicala si a regulilor de buna practica profesionala, a Statutului Colegiului Medicilor din Romania, a deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania, precum si orice fapte savarsite in legatura cu profesia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul profesiei sau ale Colegiului Medicilor din Romania.

Actiunea disciplinara poate fi pornita in termen de cel mult 6 luni de la data savarsirii faptei sau de la data cunoasterii consecintelor prejudiciabile.

 

In cadrul fiecarui colegiu teritorial se organizeaza si functioneaza comisia de disciplina, independenta de conducerea colegiului, care judeca in complete de 3 membri abaterile disciplinare savarsite de medicii inscrisi in acel colegiu.

La nivelul Colegiului Medicilor din Romania se organizeaza si functioneaza Comisia superioara de disciplina, independenta de conducerea colegiului, care judeca in complete de 5 membri abaterile savarsite de membrii organelor de conducere ale colegiilor teritoriale si contestatiile formulate impotriva deciziilor comisiilor de disciplina teritoriale.

Membrii comisiilor de disciplina de la nivelul colegiului teritorial sunt alesi de catre adunarea generala a colegiului teritorial, iar membrii Comisiei superioare de disciplina sunt alesi de catre Adunarea generala nationala.

Biroul Consiliului Colegiului Medicilor (teritorial sau national) se poate sesiza si poate dispune inceperea unei anchete disciplinare si din oficiu. In decizia de autosesizare se vor mentiona elementele care au stat la baza luarii acestei decizii, atasandu-se si dovezile corespunzatoare.

Trebuie mentionat ca in cazul in care se considera ca un medic nu si-a indeplinit obligatiile profesionale ori le-a incalcat cu sau fara buna stiinta, acesta poate fi reclama atat la Colegiul Medicilor, cat si in instanta. Completele de judecata, fie in cazul unor actiuni civile, fie penale, tin cont de decizia Comisiei de Disciplina, asa ca este greu de inteles comportamentul medicilor cand sunt chemati sa candideze si sa-i aleaga pe cei mai pertinenti si mai corecti dintre ei.

 


Adaugati un comentariu


 

*