Medicii cardiologi cer demararea unui program national de preventie a bolilor cardiovasculare

Societatea Romana de Cardiologie a lansat un apel public catre autoritati si organizatiile profesionale medicale, in vederea prioritizarii afectiunilor cardiovasculare in politicile de sanatate din Romania.

 

cardiologieMedicii cardiologi membri ai Societatii Romane de Cardiologie au lansat un apel public referitor la necesitatea demararii unui Program national de preventie primara si secundara a bolilor cardiovasculare. Specialistii sustin ca tentative pentru demararea unui astfel de program au mai fost, insa de fiecare data au fost ignorate asociatiile profesionale medicale care, prin  a expertii lor, au facut eforturi, au derulat  programe si au promovat initiative bazate pe experienta profesionala. De cele mai multe ori, initiativa demararii unui astfel de program a apartinut fie unor formatiuni politice, fie unor companii farmaceutice, insa membrii Societatii Romane de Cardiologie spun ca de fiecare data organizatia a fost ignorata. „Realitatea actuala este cea a unei complete rupturi in comunicare si cooperare dintre asociatiile profesionale medicale si structurile administrative si politice. Motivele acestei stari de lucru sunt multiple dar ele nu se datoreaza in nici un caz asociatiilor profesionale medicale, societati academice care desfasoara in mod curent activitati si programe proprii de educatie medicala continua a personalului medical si a publicului larg”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

In acelasi document se precizeaza ca  implementarea reala si cu succes a unui program national de preventie primara si secundara a bolilor cardiovasculare in Romania nu va putea fi facuta decat prin cooperarea intre asociatiile profesionale medicale si structurile politice si administrative.

 

tensiune arterialaIn ceea ce priveste necesitatea implementarii unui astfel de Program national, medicii cardiologi reamintesc faptul ca bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate in Romania, fiind responsabile de 60 la suta din decesele inregisatrate anual. In conditiile in care mortalitatea provocata de aceste afectiuni, la nivelul Uniunii Europene, este de 46% din numarul total al deceselor, Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri din Europa, cardiopatia ischemica si accidentele vascular-cerebrale fiind principalele afectiuni cardiovasculare responsabile de numarul mare de decese.

Membrii Societarii Romane de Cardiologie considera ca, in acest context, prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala, iar acest demers nu poate fi dus la indeplinire decat printr-o stransa colaborare intre asociatiile profesionale si factorii politico-administrativi.

Medicii spun ca la momentul actual, constientizarea populatiei cu privire la factorii de risc major in bolile cardiovasculare constituie o urgenta nationala „care trebuie implementata global, la toate nivelele, de la cel al publicului larg pana la nivelul deciziei legislative”. Aceasta opinie este sustinuta de date statistice care atesta faptul ca impactul major al factorilor de risc in bolile cardiovasculare este net subestimat.

 

operatie cardiovasculara pediatricaIn favoarea ultimei afirmatii, membrii Societatii Romane de Cardiologie vin cu o serie de argumente. Ei sustin ca perceptia publicului si a mass-media asupra amenintarilor din sanatate este deformata, atentia fiind orientata spre cancer, reumatism, hepatita cronica si diabet, afectiuni importante, dar cu o morbiditate si mortalitate cu mai mult de 50% sub cea indusa de bolile cardiovasculare. De asemenea, se constata o incidenta foarte mare a factorilor de risc evitabili, cum ar fi fumatul, sedentarismul, obezitatea si alimentatia nesanatoasa, precum si a celor controlabili, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Printr-o educare a pacientilor care sa fie constientizati asupra acestor riscuri si sa fie determinati sa evite factorii de risc sau sa ii tina sub control, se va putea ajunge la evitarea aparitiei unor noi cazuri de imbolnaviri de natura cardiovasculara, sustin specialistii. „Asistam, in continuare, la accesibilitatea extrem de limitata a populatiei infantile cu cardiopatii congenitale la rezolvarea chirurgicala, in Romania, a acestor boli, precum si la disparitia unor medicamente cu larga utilitate in bolile cardiovasculare a caror inexistenta ameninta evolutia unei mase mari de pacienti. Totodata, asistam si la limitarea accesibilitatii pacientilor cardiovasculari romani la modalitati moderne de tratament medicamentos sau de tratament intervenţtional.In ciuda faptului ca toate aceste modalitati, sunt incluse in recomandarile ghidurilor internationale ele nu sunt accesibile pe scara larga pacientilor romani, urmare fie a costurilor prohibitive pentru marea majoritate a pacientilor, fie prin numarul redus de centre si specialisti in cardiologia interventionala sau in chirurgia cardiovasculara”, se mai arata in comunicatul Societatii Romane de Cardiologie.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*