Medicii, cei mai stresati romani la locul de munca

11 noiembrie 2014 | 1 comentariu |

Trei sferturi dintre romani se declara stresati si suprasolicitati la locul de munca, iar 80 la suta dintre acestia resimt simptomele unor boli provocate de stres si suprasolicitate, arata un studiu realizat de Secom, la nivel national.

 

Zilele acestea au fost facute publice rezultatle unui studiu realizat in cursul lunii trecute de compania romaneasca Secom, ce are ca principal obiect de activitate oferirea de servicii de medicina integrativa.

Studiul a fost realizat la nivel national, in mediul urban, pe un esantion reprezentativ de 3.381 de respondenti, carora li s-a cerut sa realizeze un top al profesiilor in ordinea gradului de stres si  solicitare, acestia fiind totodata chestionati si in privinta nivelului de stres si suprasolicitare pe care il resimt la locul de munca. Rezultatele sunt ingrijoratoare, nu mai putin de 75 la suta dintre romani declarandu-se stresati si suprasolicitati la locul de munca, iar 10 la suta dintre acestia indicand un nivel intens al starilor de stres si suprasolicitare. Cel mai ingrijorator este insa faptul ca 80 la suta dintre cei care s-au decalrat stresati sau suprasolicitati la locul de munca supun ca resimt simptome ale unor afectiuni generate de acesti factori, majoritatea acuzand oboseala excesiva si indelungata, probleme cu somnul sau migrene. Cei mai multi care au reclamat un nivel de stres si suprasolicitare ridicat sunt programatori, angajati in domeniul IT, profesori sau educatori.

 

medic-stresss1Acelasi studiu mai arata ca 6 din 10 angajati considera ca stresul si suprasolicitarea sunt consecinte ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv in week-end, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucreaza si ale interactiunii cu persoane dificile.

In acest context, specialistii atrag atentia asupra implicatiilor pe care suprasolicitarea si stilul de viata modern le pot avea asupra sanatatii. Una dintre cele mai grave consecinte este Sindromul de Oboseala Cronica, afectiune caracterizata prin oboseala intensa, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, dureri musculare, articulare si gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburari hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestari care persista mai multe luni.

In urma studiului a fost realizat si un top al profesiilor, in functie de gradul de stres si suprasolicitare, respondentii chestionati tinand cont de criterii precum orele de munca efectuate in afara programului, amploarea proiectelor si nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate si concentrare necesar, lucrul cu termene limita, interactiunea cu persoane dificile, presiunea de a gasi rapid solutii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitarii meseriei.

 

10732396_10204121884501656_233614093_oMai mult sau mai putin surprinzator, in fruntea clasamentului celor mai stresante si solicitante profesii, se afla profesia de medic, parerea romanilor fiind in contradictie cu alte topuri internationale care nu includ aceasta meserie in categoria celor cu un nivel ridicat de stres. Acest lucru poate fi explicat foarte simplu, prin diferenta mare existenta intre sistemul public de sanatate romanesc si cel din alte tari, acolo unde medicii au salarii multumitoare si au asigurate toate conditiile pentru a-si putea exercita profesia, putandu-se astfel concentra doar pe tratamentul si vindecarea pacientilor, fara a fi stresati din cauza veniturilor insuficiente si de lipsa medicamentelor, materialelor sanitare sau de numarul mare de pacienti de care trebuie sa se ocupe din cauza lipsei de personal specializat din spitalele romanesti. Pe urmatoarele locuri in topul profesiilor cele mai stresante se afla meseria de pilot, controlor de trafic aerian, pompier, profesor si educator, profesionist in domeniul IT, sofer profesionist, avocat si profesionist in domeniul financiar – contabil.

Stresul la locul de munca a fost si tema principala a unui simpozion national desfasurat luna trecuta la Buzau, in organizarea Inspectoratului Teritorial de Munca, activitate la care au participat inspectori de munca din toata tara, medici de medicina muncii, psihologi si reprezentanti ai autoritatilor locale, care au dezbatut, timp de doua zile, problema managementului stresului la locul de munca, rezultatele studiului Secom, confirmand in mare parte subiectele aduse in discutie cu aceasta ocazie.

 



Comentarii (1)

  1. Medic buzoian spune:

    Simpozioane degeaba…
    Constatarile de acum sunt de mult publice. Pe de alta parte, daca acest mare simpozion la care au partcipat ”cadre de elita” ramane o simpla constatare, atunci se numeste ”apa chioara”.
    Si daca tot s-a desfasurat la Buzau, nu am vazut nici inainte si nici dupa, pe cineva de la ITM sa ia institutiile sanitare de stat la puricat si sa ceara respectarea legii, care de mult este calcata in picioare.

Adaugati un comentariu


 

*