Medicii cer decontarea de catre CNAS a prostatectomiei prin chirurgie robotica

2 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Profesorul Irinel Popescu spune ca finantarea acestor operatii ar trebui asigurata printr-un program special de sanatate, in conditiile in care cancerul de prostata se opereaza cel mai eficient prin acest tip de interventie.

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

Una dintre principalele concluzii la care medicii romani au ajuns in urma dezbaterilor purtate in cadrul Congresului International de Chirurgie Robotica, desfasurat pentru prima data in Romania, este aceea ca la nivel national se impune dereularea unui program special care sa permita decontarea din fondurile CNAS ale prostatectomiilor efectuate prin chirurgie robotica. Prostatectomia este operatia de extirpare a prostatei si se efectueaza in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer la nivelul acestui organ, iar experienta medicilor romani a dovedit ca interventiile efectuate prin chirurgie robotica sunt cele mai eficiente in acest caz.

O spune chiar medicul Irinel Popescu, cel care a fost presedintele Congresului desfasurat la Bucuresti si care a declarat, in cadrul unei conferinte, ca „toata lumea stie ca un cancer de prostata se opereaza radical pe cale robotica si rezultatele sunt cele mai bune. Daca, in cazul chirurgiei generale putem accepta ca deocamdata marile spitale, precum Institutul Fundeni, pot sa isi permita cumva sa finanteze un program robotic, economisind poate de la alte operatii si investind in chirurgia robotica, in asa fel incat sa ofere toata gama completa pacientilor, alegand cea mai buna dintre solutii, in functie de caz, in cazul prostatectomiei radicale, dupa parerea mea, finantarea de la nivelul Casei pentru un program social ar fi chiar obligatorie, pentru ca, neacceptand aceasta idee, inseamna ca nu acceptam progresul dovedit stiintific”.

 

robot da vinciAcesta a mai precizat ca pana in 2013 a existat un astfel de program al Ministerului Sanatatii, prin care erau finantate cate 150 de operatii in cele doua centre de chirurgie robotica existente la acea vreme.

Intre timp, numarul acestor centre s-a dublat, insa totodata a fost taiata orice finantare de la buget pentru acest gen de interventii.

Interventiile prin chirurgie robotica sunt mai costisitoare decat interventiile chirurgicale clasice, dar costurile pot fi recuperate din scurtarea timpului de spitalizare si tratamentul necesar ulterior, pacientului. In contextul in care aceasta interventie nu este decontata de stat, in cele patru spitale din tara dotate cu roboti chirurgicali, astfel de operatii sunt destul de rare, efectuandu-se fie pe cheltuiala pacientului, fie din fondurile proprii ale spitalelor care insa nu isi pot permite sa suporte prea des astfel de cheltuieli.

 

Prof. dr. Ioan Coman

Prof. dr. Ioan Coman

La randul sau, medicul Ioan Coman, seful Clinicii de Urologie de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, unul dintre cele patru centre de chirurgie robotica, spune ca dupa 2013, cand s-a sistat finantarea de la minister, operatiile au fost facute mai mult din fondurile spitalului, iar dupa aceea, prin coplata. Printr-o astfel de operatie, suferinta pacientului este mult diminuata, iar acesta se poate mobiliza in prima zi de dupa operatie si se poate externa la trei-patru zile. Medicul a precizat ca din punct de vedere tehnic s-ar putea efectua doua operatii zilnic, dar in prezent se fac aproximativ cinci in fiecare luna, iar interventia se face la cerere si costa aproximativ 6.500 de euro. De altfel, 2.000 de euro se cheltuie pe instrumentar pentru fiecare operatie, iar mentenanta robotului DaVinci este de 12.000 de euro pe luna. Cu toate acestea, „este mult mai ieftin sa tratezi un pacient cu cancer al prostatei localizat, poti chiar sa il vindeci, decat sa tratezi un barbat diagnosticat cu un cancer de prostata in faza avansata, metastatica, atunci cand nu poti obtine vindecarea. Poti doar sa prelungesti viata bolnavului, poate cu cativa ani, dar cu costuri enorme pentru societate, suferinta teribila pentru pacient, pentru familie”, dupa cum a precizat si medicul clujean.

 


Adaugati un comentariu


 

*