Medicii de familie aduc noi critici sistemului cardurilor de sanatate

Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr Rodica Tanasescu, sustine ca de cand a fost implementat, nu a existat macar o saptamana in care medicii sa nu aiba dificultati in a-l acesa.

 

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF

Cu ocazia unei intalniri pe care a avut-o ieri cu medicii de familie din judetul Alba, dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a adus noi critici sistemului cardului de sanatate, care a ajuns in ultima perioada sa constituie principalul motiv de stres pentru aceasta categorie profesionala. Aceasta pentru ca, dupa cum a precizat presedintele SNMF, de la momentul in care a fost pus in functiune si pana in prezent, nu a existat nici macar o saptamana in care acest sistem sa nu le creeze probleme medicilor de familie, ingreunandu-le activitatea. Medicul Rodica Tanasescu a criticat si explicatiile cu care au venit reprezentantii CNAS ori de cate ori sistemul a dat rateuri, precizand, in cadrul intalnirii cu medicii de familie din Alba, ca „este inadmisibil ca in 2016, intr-o tara europeana in care softurile care au o mare importanta trebuie sa fie functionale in orice conditii, sa spui ca a cazut curentul sau ca a existat o eroare”. Aceasta a mai declarat ca nu doar softul ridica probleme ci si Sistemul Unic Integrat si sistemul retetei prescriptiei electronice. „Nu exista saptamana in care sa nu avem dificultati. Uneori zile intregi, fie nu merge deloc, fie merge extrem de greu. In momentul in care astepti validarea unui serviciu medical 15-20 de minute, lucrurile nu mai sunt in ordine”, a mai precizat dr. Tanasescu.

 

card-sanatateAceasta s-a plans si de o alta problema cu care medicii de familie se confrunta frecvent, respectiv, invalidarea serviciilor. In aceasta situatie, serviciile efectuate si care ar trebui sa fie decontate de CJAS nu doar ca raman neplatite, insa atrag dupa ele controale la cabinetele medicilor, fie din partea CNAS, fie ale celor de la Curtea de Conturi, iar medicii sunt pusi in situatia de a li se imputa retetele aferente pentru serviciile medicale invalidate. Vina pentru aceasta situatie apartine, in opinia presedintelui SNMF, tot Casei de Asigurari, dar si legiuitorului, care nu s-au gandit sa protejeze medicii in cazul unor astfel de situatii. „In lege scrie clar ca de la 1 septembrie nu mai sunt valide decat serviciile medicale oferite cu cardul. Sigur ca au existat niste ordine de ministru care sa spuna ca, in situatia in care pacientul nu are card sau nu merge sistemul, se pot da fara card si le urca in 72 de ore. Ori, toate acestea sunt lucruri neacoperite legislativ, pentru ca o lege nu poate fi invalidata printr-un ordin de ministru. Asta este foarte clar: o lege este deasupra unui ordin de ministru, pe de o parte, si pe de alta parte, chestiunea urcarii in sistem in 72 de ore este iarasi o poveste, pentru ca, daca se strica sistemul informatic vineri, sigur luni nu ti se mai valideaza si, repet, riscul este sa nu poti urca serviciile in sistem si sa ti se invalideze serviciile, apoi sa ti se impute tot ceea ce deriva din acele servicii medicale”, a mai precizat dr. Rodica Tanasescu.

 

card de sanatateO situatie deosebita legata de acest aspect, existenta la nivelul judetului Constanta, a fost evidentiata in intalnirea medicilor de familie. Situatia se refera la faptul ca din totalul de 300 de medici de familie din Constanta, 275 au imputari legate de retete pe care nu le-au putut urca la timp in sistem. In cazul lor, nu este vorba de retete falisificate sau de pacienti fictivi, ci de documente reale emise pentru pacienti reali, dar care nu au putut fi inregistrate la dimp din cauza disfunctionalitatilor din sistem. Intrucat aceste retete le-au fost imputate, cei 275 de medici de familie constanteni si-au angajat avocati pentru ca intentioneaza sa actioneze in instanta aceasta decizie. Referindu-se la acest caz, presedintele SNMF apreciaza ca este „absolut aberant ca medicilor sa li se impute aceste sume in situatia in care nu a existat niciun prejudiciu. Asadar, este o aberatie ca li se imputa medicilor sume, pentru ca, de fapt, softurile nu functioneaza bine si nu am vazut niciodata, in niciun contract, sanctiuni pentru Casa Nationala in situatiile in care softurile nu functioneaza. Casa trebuie sa-si asume functionarea acestor softuri medicale. Daca nu functioneaza, atunci trebuie sa spuna ca nu functioneaza si sa faca altele mai bune sau sa renunte la ele”, a sugerat Rodica Tanasescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*