Medicii de familie au fost „tratați” cu „înțelegere” de guvernanți

21 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Doctorii spun că dupănoua întâlnire cu premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu nu s-au tras concluzii, iar dacă până la sfărșitul anului nu li se vor lua în considerare propunerile, nu vor semna contractele cu CNAS, pentru anul viitor.

 

Medicii de familie s-au întâlnit, luni, din nou, cu premierul Mihai Tudose și cu vicepremierul Marcel Ciolacu. După aproape trei ore de discuții și negocieri, primul ministru le-a spus din nou că au dreptate și că-i înțelege, dar le-a explicat că nu există bani pentru o majorare importantă a finanțării acestui sector și le-a oferit o creștere a punctului de 20 de bani, ceea ce înseamnă aproximativ 6% din bugetul CNAS, în timp ce ei au cerut minim 10 procente, ca să-și poată desfășura activitatea fără sincope.

Ni s-a spus că nu sunt bani. Pentru acest an ni s-a oferit o creștere de 5%, ceea ce înseamnă câțiva bani în plus la valoarea punctului, așa cum e structurat contractul, ceea ce nu am acceptat. Au promis că vor găsi alte soluții. Ne-au dat dreptate, au admis că un cabinet nu poate funcționa cu aceste sume, că se pune problema falimentării cabinetelor, dar deocamdată nu sunt bani. 5% din valoarea punctului, adică 2,2 la 2,4. Înseamnă tot sub 6%, deci absolut nesemnificativ. Nu acoperă nici măcar creșterile de la utilități”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), după întâlnirea cu șefii Guvernului, menționând că dacă nu se va ajunge la o formulă rezonabilă, este foarte probabil ca medicii să refuze semnarea noilor contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 

În plus, medicii de familie sunt nemulțumiți de felul în care arată draftul de contract cu CNAS pentru anul viitor, care în loc să le simplifice activitatea, conține chiar mai multe elemente de birocrație decât cel actual.

Draftul era un fel de copy-paste după contractul trecut. Nu erau multe diferențe. Ceea ce ne-a nemulțumit este că în loc să țină cont de ceea ce am propus noi ca principii, în primul rând de debirocratizare, el vine cu niște prevederi în plus de birocrație și care ne deprofesionalizează”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF.

Medicul a dat ca exemplu consultaţia de activităţi de suport. „Am observat că s-a introdus consultaţia de activităţi de suport, o consultaţie în care nu ne întâlnim cu un pacient, ne întâlnim cu hârtii. Asta înseamnă că avem în fiecare zi o anumită consultaţie în care să facem, de exemplu, un referat pentru comisia de expertiză sau orice altfel de hârtii”, a spus medicul, menționând că în loc să le dea posibilitatea de a le acorda pacienților mai multe servicii, medicii de familie sunt transformați „şi mai tare în transcriptorii celorlalte categorii, lucru pe care am spus clar că nu îl mai acceptăm”, a subliniat Alexiu.

La precedenta întâlnire cu premierul Tudose, acesta le-a transmis medicilor de familie că le înțelege nemulțumirile și că nu este normal ca sistemul birocratizat să-i transforme în niște contabili.

 

Dezamăgiți de rezultatele negocierii cu guvernanții, medicii de familie și-au exprimat, unanim, părerea că medicina primară, în loc să fie stimulată, pentru ca astfel să se îmbunătățească starea de sănătate a populației și să se reducă costurile din sistem, este ignorată de decidenți. „A trecut aproape o săptămână de când,alături de colegii mei, medici de familie, am participat la mitingul de protest în fața Guvernului României. Peste o mie de medici de familie, din toate colțurile țării, am tremurat….la propriu. De frig! NU de….frică! Pentru că în țara asta, celor mai mulți le este frică! Frică de a spune ADEVĂRUL! Frică de a „ieși în față” ca să nu fii „luat la ochi”. Frică de a-ți cere dreptul la demnitate și a dori să nu mai fii călcat în picioare de toți neghiobii și analfabeții ajunși în înalte funcții de conducere. Ce s-a-ntâmplat… după? NIMIC! Deși aparent ni s-a dat dreptate, astăzi, la (re)vederea cu o turmă-ntreagă de reprezentanți din Ministere și Casa Națională, în frunte cu Tudose cel din poză, răspunsul a fost… NU SUNT BANI. Nu că ne-am fi așteptat la alt răspuns! Daaaaar! Dar pentru VOI de unde aveți? În toiul discursurilor susținute de colegii mei pe scena amenajată, a coborât… la un moment dat, din sferele-i înalte, un… un… un parlamentaaaar! Membru și în Comisia de Sănătate! Care, ce credeți că ne-a spus la microfon? Că este de acord cu noi! Că avem dreptate! Dar că, din păcate….a zis ’mnealui, nu există nici un interes din partea guvernanților și parlamentarilor de a acorda vreo atenție domeniului Sănătății. A mai spus dinstinsul că își cere scuze în numele Parlamentului României și ne-a spus răspicat că „nu vom obține nimic decât dacă facem grevă generală”. Deci… fraților! Mai clar de-atât, ce vreți? Probabil că vom ajunge la ceea ce ne-a „sfătuit” unul dintre aleși. Că asta ne va afecta,în egală măsură și pe noi, medicii, dar și pe voi, pacienții… asta-i altă problemă. Numai că AȘA… NU SE MAI POATE”, a scris un medic pe grupul de socializare.

 

Câteva sute de medici de familie și pacienți au protestat, săptămâna trecută, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale primare. Ei au cerut ca alocarea pentru asistența medicală primară să crească la minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate (FNUASS), de la 5,8% în prezent. Medicii au avertizat că subfinanțarea va duce sistemul în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijire medicală.

De asemenea, ei solicită recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului, în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie-pacient”, au explicat organizatorii, Coaliția Solidari pentru Sănătate, referindu-se la problemele create de sincopele sistemului electronic al CNAS.

După discuțiile de ieri, dr. Rodica Tănăsescu a mai spus că vor continua discuțiile „de principiu, deocamdată“, cu membrii Guvernului și cu cei ai CNAS, cu care doctorii vor analiza, punct cu punct, propunerile medicilor de familie, iar dacă nu se va ajunge la o soluție rezonabilă, există varianta ca medicii de familie să nu semneze contractele cu CNAS pentru 2018.

 

Intr-un comunicat al Guvernului se menționează că primul ministru Mihai Tudose a avut, la Palatul Victoria, o nouă rundă de discuții cu reprezentanții medicilor de familie, în continuarea consultărilor începute săptămâna trecută.

Șeful Executivului a exprimat deschiderea pentru adoptarea unor măsuri care să soluționeze problemele semnalate de reprezentanții medicilor de familie, între care reducerea birocrației activității cadrelor medicale și creșterea fondurilor alocate funcționării cabinetelor medicale. De asemenea, premierul Tudose a menționat că dorește să rezolve pe termen lung problema lipsei medicilor de familie din zonele defavorizate”, se arată în comunicat.

Premierul Tudose a subliniat, în același comunicat, că la nivelul Guvernului, în contextul elaborării proiectului de buget pentru 2018, se are în vedere identificarea soluțiilor pentru creșterea anvelopei financiare, atât pentru serviciile medicale, cât și pentru cheltuielile legate de funcționarea cabinetelor.

La rândul său, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a prezentat o propunere în vederea creșterii graduale a venitului cabinetului medical, aplicabilă prin implementarea noului contract-cadru, completată, ulterior, de fonduri suplimentare acordate prin rectificări bugetare.


Adaugati un comentariu


 

*