Medicii de familie cedează. Doar 30% mai protestează

Deși toți se declară nemulțumiți de birocrația stufoasă și de subfinațarea cronică cu care sunt „tratați”, în cursul zilei de ieri a crescut numărul celor care au semnat actele adiționale de prelungire a contractului cu Casa de Asigurări.

 

Medicii de familie, în unanimitate, susțin, cu argumente, că sunt împovărați de birocrația stufoasă la care sunt obligați în detrimentul actului medical. La fel de supărați sunt și din cauza subfinațării cronice cu care sunt „tratați” de autorități. Cu toate acestea, se pare că forma de protest la care au recurs cele două organizații reprezentative ale medicilor de familie nu a fost acceptată de toți. Majoritatea doctorilor a acceptat, fie din „jenă”, fie din milă față de bolnavi și mai ales față de pensionarii cărora nu le-au putut spune că nu le pot prescrie medicamente compensate, fie că s-au temut că-și vor pierde pacienții, în contextul în care autoritățile i-au amenințat că riscă să-și piardă praxixul. Așa că, mulți au semnat actele adiționale pentru prelungirea contractului cu CNAS10% dintre ei semnând aceste documente chiar ieri, în prima zi în care SNMF SNPMF au anunțat  că medicii de familie nu mai acordă servicii decontate de CNAS. Într-un comunicat remis ieri, de cele două organizații, se menționa că „s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România” și că decidenții „nu au înțeles nici până în acest moment că Asistența Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea și reforma adevărată în sănătate”. Așa că au decis să nu mai accepte „practicile păguboase” impuse la limita legalității și au solicitat „o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește – sănătatea pacientului”.

 

Laurentiu Mihai, presedinte CNAS

Pentru că nu au fost băgați în seamă și chiar au fost amenințați, medicii au decis să contnue protestul și, ca o ultimă soluție, au solicitat sprijinul Președinției, ca „singurul for care mai poate atrage atenția în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat Asistenței Medicale Primare, asumată ca prioritate în Strategia națională”.

Se pare însă că asta nu i-a impresionat pe decidenții din sănătate și nici nu i-a determinat pe toți medicii să recurgă la aceeași formă de protest. La primele ore ale zilei de ieri, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mihai anunța, prin intermediul unui comunicat de presă, că 60% dintre medicii de familie semnaseră până la finele anului trecut actele adiționale, precizând că termenul limită s-a prelungit și în prima zi lucrătoare din 2018, dat fiind faptul că mulți dintre medicii care nu semnaseră din diferite motive își manifestaseră dorința de a prelungi contractul cu Casa.

O parte dintre medici au rămas însă fermi pe poziție și au decis să continue protestul, astfel că nu au acordat servicii medicale decontate. Mulți dintre ei au oferit pacienților consultații pro-bono, dar nesemnând contractul cu CNAS, nu le-au putut emite și trimiteri la specialiști sau rețete compensate. Alți colegi de-ai lor au semnat însă actele adiționale pentru prelungirea cu trei luni a contractului cu CNAS.

 

Astfel, conform unei noi centralizări făcute de Casa de Asigurări de Sănătate, la finalul programului de lucru al zilei de ieri, procentul medicilor de familie care semnaseră documentele și acordau în continuare servici medicale decontate crescuse la 70%, ceea ce înseamnă că încă 10% dintre medicii de familie și-au prelungit contractele în cursul zilei de ieri, profitând de prelungirea termenului limită.

După cum Sanatateabuzoiana.ro relata ieri, la nivelul județului Buzău, 192 din cei 195 de medici de familie aflați în contract cu CJAS semnaseră actele adiționale de prelungire a contractelor din 2017 cu încă trei luni, încă de la fineele anului trecut. Ceilalți trei le-au urmat exemplul în cursul zilei de ieri, astfel că pacienții buzoieni nu au niciun fel de problemă în a beneficia în continuare de servicii medicale și de rețete decontate.

Printr-un nou comunicat remis astăzi, CNAS anunță că 75% dintre medicii de familie au semnat actele adiționale până la sfârșitul zilei de ieri. În același comunicat se menționează însă că „furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. (…) Totodată, precizăm că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere”, subliniază conducerea CNAS.

 

Protestul medicilor de familie continuă, însă, la nivel național, deși nu mai este susținut decât de de un sfert dintre ei. La Arad, doctorii au anunțat , chiar, că vor depune o plângere penală împotriva președintelul CNAS, pe care îl acuză că, prin declaraţiile pe care le-a făcut în cursul dezbaterilor la Legea bugetului pe 2018, în cadrul Comisiei de Sănătate a Parlamentului, alocările bugetare pe Sănătate au scăzut semnificativ. În acest context, medicul Adrian Dărăbanțiu, președintele Societății de Medicina Familiei din Arad, a precizat că au fost purtate discuții cu mai mulți avocați care i-au asigurat pe medici de tot sprijinul în acest demers.

De cealaltă parte, reprezentanții autorităților de la nivelul Ministerului Sănătății și CNAS, fac un nou apel la medici să nu se folosească de pacienți în negocieri și să le respecte dreptul acestora de a beneficia de servicii  medicale primare decontate.

Totodată, aceștia le reamintesc pacienților că au libertatea să își aleagă medicul de familie, putând opta să se transfere pe lista altui medic care are contract cu CNAS, în cazul în care medicul pe lista căruia figurează nu a semnat prelungirea contractului și nu le mai poate oferi astfel servicii compensate.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie a atra însă atenția că mulți dintre medicii care au semnat actele adiționale cu CNAS au făcut-o ca urmare a amenințărilor mai mult sau mai puțin voalate pe care le-au primit în această perioadă.

„O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică, pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoşi în piaţă, nu numai tu, ci şi asistenta. Mulţi deja şi-au depus cereri de emigrare. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puţin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne ameninţe în loc să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici şi aş fi vrut să văd un pic de responsabilitate şi din partea decidenţilor şi să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri şi degeaba. Aş fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu.

 

Florian Bodog

La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, susține că reprezentanții medicilor de familie  au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018 și că a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență să fie prezentate până la data de 10 ianuarie.

Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 „s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).  Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență. Astfel, în 2018, medicii  de  familie  care lucrează  în  centrele  de  permanență vor beneficia de o creștere  a  tarifului  orar  de  la  12,8 lei/oră cât  este  în  prezent  la  40 lei/oră.  Tariful orar pentru asistenții medicali care  lucrează  în  regim  de  gardă va crește de  la   8 – 10 lei/oră  cât  este  în  prezent  la  20 – 22,5 lei/oră”, transmite ministrul Sănătății, printr-un comunicat.

Mai mult, Bodog susține că au crescut și sumele alocate pentru cheltuieli de administrare și funcționare ale centrelor de permanență, de la  6.4 lei/oră/medic -în prezent, la 20 lei/oră/medic, respectiv, suma alocată pentru medicamentele și materialele sanitare din trusele de urgență ale medicilor. „De asemenea, anul acesta, 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții. În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare”, vine cu noi promisiuni ministrul Sănătății, fără a prezenta ănsă o soluție care să rezolve problema de fond…

 

Medicii de familie susțin, însă, că faptul că medicii sunt supuși presiunilor nu înseamnă, din păcate, că problemele sistemului s-au rezolvat, ci ca sunt doar temporar ascunse cu vorbe. În acest context, SNMF și FNPMF solicită funcționarilor publici din CNAS și MS, care „încasează și gestionează banii asiguraților, maximă responsabilitate faţă de medicii din România și față de pacienții pe care aceștia îi au în îngrijire. Atât medicii cât și pacienții fiind plătitori de sume consistente către sistemul de sănătate și deci, beneficiari de drepturi. Și medicii sunt pacienți!

Responsabilitatea CNAS trebuie să se materializeze în primul rând printr-un contract asigurat-asigurator. Cu drepturi, obligații și eventuale sancțiuni, susțin medicii, menționând că pentru ei, respectarea drepturilor pacienților care i-au ales reprezintă o preocupare permanentă. „De aceea, precizăm că în relaţia cu asigurații plătitori, CNAS și casele subordonate acestora au datoria de a asigura, potrivit  legislației în vigoare, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare, nu doar în zilele în care se asigură plafon pentru analize, sau doar în județele unde există resurse umane pentru acoperirea serviciilor la care au dreptul să acceadă”, se menționează în comunicatul medicilor de familie.

Reprezentanții SNMF și FNPMF  subliniază că autoritățile aveau suficient timp să îndrepte lucrurile, întrucât cele două organizații reprezentative au anunțat anunțat probabilitatea acestui protest cu cel putin șase luni în urmă.

Faptul că astăzi se încearcă punerea pumnului în gura medicilor nu înseamnă că se și rezolva problemele din sistem, ci doar că pacienții și medicii sunt tratați de pe poziții de forță și constituie o abordare agresivă pentru a-și acoperi incapacitatea informațională și managerială”, se menționează în încheierea comunicatului.

 


Adaugati un comentariu


 

*