Medicii de familie, in greva japoneza

Ei acorda insa consultatii si servicii medicale, astfel ca pacientii nu au de suferit. Nemultumirea medicilor este legata de faptul ca nu le-au fost comunicate prevederile noului Contract de prestari sericii medicale pe care ar trebui sa-l semneze, incepand cu 1 iulie.

 

Protest medici familie (sursa Facebook)

Protest medici familie (sursa Facebook)

Noul contract-cadru si normele lui de aplicare privind acordarea asistentei medicale tulbura din nou apele in lumea medicala. Medicii de familie se declara nemultumiti fata de noile conditii in care ar trebui sa acorde serviciile medicale si mai ales de felul in care sunt rasplatiti pentru acestea, incepand cu 1 iulie, de aceea au solicitat anumite modificari.

Pentru ca nimeni nu i-a luat in seama, prin Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), acesti profesionisti din domeniul sanitar au remis, zilele acestea, o somatie publica Ministerului Sanatatii, prin care isi exprima aceste nemultumiri legate de lipsa de transparenta a autoritatilor in privinta prevederilor noului Contract-cadru si au dat au termen limita de cinci zile pentru a publica documentul, pentru a exista timp sa fie dezbatut, public.

SNMF si FNPMF ameninta ca medicii pe care ii reprezinta nu vor semna noul contract de presari servicii, in conditiile in care, desi au mai ramas doar doua saptamani pana la data intrarii in vigoare a noului CoCa, noile prevederi nu au fost lansate inca in dezbatere publica. Medicii sustin ca au solicitat de la CNAS formele actualizate ale Contractul-cadru si normelor sale de aplicare, dar au fost ignorati, astfel ca la acest moment nu cunosc cu exactitate aceste prevederi.

 

greva japoneza

In comunicatul remis in rma cu sase zile, cele doua organizatii amenintau ca vor recurge la protest, avertisment ce a inceput sa fie pus in aplicare din aceasta dimineata, cand dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a anuntat ca „De astazi, medicii de familie din Romania poarta banderole albastre in semn de protest. Ne dorim un respect crescut pentru noi si pacientii nostri, libertatea de a ne exercita profesia, un contract mai bun, un sistem informatic competent, o finantare nediscriminatorie”.

Decizia a fost luata dupa ce a expirat termenul de cinci zile fixat autoritatilor pentru a posta pe pagina web a Ministerului Sanatatii si cea a CNAS forma actualizata de contract si normele de aplicare, in vederea dezbaterii publice. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, medicii au intrat in greva japoneza si sustin in continuare ca nu vor semna noul Contract-cadru, in conditiile in care nu le este permis sa ia cunostinta in prealabil de prevederile acestuia si se tem ca nu s-a modificat nimic din ceea ce ei au cerut.

Demersul medicilor de familie este sustinut si de peste 40.000 de pacienti care au semnat petitii ce au fost transmise si autoritatilor.

 

Cristian Hotoboc

Cristian Hotoboc

Un alt semnal a venit si din partea Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, care solicita intr-un comunicat implicarea activa a ministrului Sanatatii in rezolvarea problemei privind semnarea Contractului-cadru care reglementeaza conditiile in care sunt acordate asistenta medicala, medicamentele si dispozitivele medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Medicii din sectorul privat sustin ca amanarea semnarii Contractului-cadru privind asistenta medicala asigurata de CNAS reprezinta un risc ridicat de blocaj a sistemului, incepand cu 1 iulie. De asemenea, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private avertizeaza ca amanarea definirii si reglementarii notiunii de „contributie personala” poate bloca in orice moment activitatea din mediul privat, care este fortat sa gaseasca diverse forme de plata pentru a acoperi costurile reale ale serviciilor medicale prestate. „Tarifele la care sunt decontate serviciile medicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fiind sub costul real, determina furnizorii privati sa faca incasari suplimentare pentru a acoperi valoarea reala a acestora. Nu este vorba despre o contributie personala in adevaratul sens al cuvantului, ci despre servicii conexe, cum sunt cele de cazare, ori analize suplimentare. Ne aflam intr-o situatie imposibila, intrucat, potrivit legii, accesul unui asigurat la serviciile medicale din pachetul de baza, foarte generos in Romania, nu trebuie sa fie taxat suplimentar. In acest context, devine tot mai greu pentru o unitate privata sa isi acopere costurile, riscand permanent sa fie acuzata de nerespectarea legii, tocmai pentru ca exista o lacuna legislativa”, a explicat Cristian Hotoboc, presedintele organizatiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*