Medicii de familie, ingrijorati de reducerea sumei alocate asistentei medicale primare

23 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Doua organizatii reprezentative ale acestora au luat atitudine, facand demersuri pe langa autoritati, pentru alocarea unei sume mai mari acestui sector.

 

Dr. Angela Mazdrag

Dr. Angela Mazdrag

Prin intermediul unui comunicat de presa remis recent, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca CNAS a anuntat ca fondul (executat) aferent anului 2014 alocat asistetei medicale primare va fi cu 4,01 la suta mai mic decat cel prevazut in Legea Bugetului. Cele doua organizatii reprezentative ale medicilor de familie considera acest fapt de o gravitate deosebita, medicul Angela Mazdrag, presedintele interimar  FNPMF sustinand ca fondul aferent pentru medicina familiei trebuie consumat integral prin recalcularea valorii definitive a punctului la bugetul aprobat pentru anul 2014. Totusi, afirmatia de execuţie preliminata cu 59.534.000 lei mai mica, indica faptul ca valoarea definitiva va fi calculata la  suma declarata si nu la cea alocata prin Legea Bugetului pentru 2014. Aceasta executie preliminata afecteaza si fila de buget pe 2015, caci propunerea de construire a bugetului pe 2015 se face fata de aceasta suma si nu fata de bugetul aprobat de Parlament pentru 2014. Astfel, cresterea anuntata de 6,24 la suta fata de anul 2014, a fost calculata tot fata de executia preliminata – 1.425.066.000 de lei si nu fata de cea care a fost aprobata prin fila de buget pentru 2014, astfel incat cresterea reala ar fi de numai 1,94 la suta”.

 

medici de familieDin acest motiv, medicul buzoian Angela Mazdrag mai spune cele doua organizatii au solicitat,  prin documente oficiale, cheltuirea in asistenta medicala primara a intregii sume prevazute in Legea Bugetului precum si calcularea bugetului pe 2015 plecand de la suma alocata anului 2014 si nu de la o suma mai mica, cea de „executie preliminata”, care ar trebui sa fie exact cat cifra aprobata prin lege. „Documentele respective au fost depuse la Ministerul Sanatatii, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la Ministerul de Finante precum si la Comisiile de Sanatate de la Camera Deputatilor si de la Senatul Romaniei”, se arata in comunicatul semnat de presedintele interimar al Federatiei Nationale a Patronatulelor Medicilor de Familie, dr. Angela Mazdrag, si dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte Societatea Nationala a Medicilor de Familie.

Societatea Nationala de Medicina a  Familiei este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti, iar Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental, scopul sau fiind reprezentarea, sustinerea si aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.

 


Adaugati un comentariu


 

*