Medicii de familie si-au impus punctul de vedere in problema noului contract-cadru

In urma discutiilor purtate cu reprezentantii CNAS, acestia din urma au decis sa pastreze reglementarea referitoare la numarul minim de asigurati necesar semnarii unui contract cu Casa de Asigurari si pastrarea procentului de plata 50% per capita – 50% per servicii.

 

medici-familie-600x360Medicii de familie au iesit si de aceasta data victoriosi din confruntarea pe care au avut-o in ultimele doua saptamani cu reprezentantii CNAS, pe marginea proiectului noului Contract-cadru. Cel putin, asa se intelege in urma rezultatelor ultimelor runde de convorbiri purtate intre cele doua parti, dezbateri in urma carora reprezentantii CNAS au cedat tocmai in privinta unor prevederi din noul document pe care anuntasera ca nu sunt dispusi sa le negocieze.

Cel mai important dintre acestea si cel care a starnit cele mai aprinse discutii a fost cel referitor la renuntarea impunerii unui numar minim de pacienti pentru un medic de familie care doreste sa incheie un contract cu Casa de Asigurari. In timp ce presedintele CNAS sustinea oportunitatea eliminarii acestui numar minim de 800 de pacienti, medicii de familie, prin intermediul Societatii Nationale de Medicina Familiei, sustineau ca astfel va aparea o inflatie de cabinete in orasele mari, in timp ce asiguratii din mediul rural vor ramane fara medici de familie. Totodata reprezentantii SNMF erau ingrijorati ca astfel vor scadea considerabil veniturile medicilor de familie, intrucat acestea depind direct de numarul de pacienti pe care ii au pe liste.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Dupa prima runda de discutii care a avut loc in urma cu o saptamana, nu se ajunsese la niciun rezultat, fiecare dintre parti sustinandu-si propriile argumente, fara a se ajunge la vreun consens. Mai mult, presedintele CNAS declarase, dupa aceasta prima dezbatere, ca prevederile referitoare la eliminarea numarului minim de pacienti, reprezinta un punct in privinta caruia nu isi va modifica pozitia. Discutiile au continuat pe parcursul saptamanii trecute, iar intre timp s-a dovedit ca medicii de familie au adus suficiente argumente, reusind sa isi impuna in cele din urma punctele de vedere si obtinand ceea ce isi doreau. Astfel, SNMF a anuntat, printr-un comunicat ca, in urma mai multor discutii purtate intre reprezentantii organizatiei si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, s-a decis ca reglementarea referitoare la numarul minim de asigurati inscrisi necesar pentru intrarea in contract cu casa de asigurari trebuie pastrata, deci se poate vorbi in continuare de un plafon minim de 800 de asigurati per cabinet de medic de familie.

 

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF

Acesta nu a fost singurul punct important in care reprezentantii CNAS au dat inapoi, fiind de acord si asupra pastrarii modului de calcul al numarului necesar de medici de familie raportat la populatia dintr-un areal si a comisiilor mixte care analizeaza situatiile particulare, in forma actuala. S-a decis, de asemenea, pastrarea procentului de plata 50 la suta per capita si  50 la suta per servicii.

Deocamdata, reprezentantii CNAS si-au dat doar acordul verbal in ceea ce priveste punctele mentionate, insa este greu de crezut ca nu vor respecta aceasta intelegere, intrucat angajamentul a fost asumat si in prezenta oficialilor din Ministerul Sanatatii si a deputatilor din Comisia de Sanatate. „Decizia luata la finalul discutiilor este de pastrare a reglementarilor referitoare la numarul minim de asigurati inscrisi necesari pentru intrarea in contract cu casa de asigurari, pastrarea modului de calcul al numarului necesar de medici de familie raportat la populatia dintr-un areal si a comisiilor mixte care analizeaza situatiile particulare, in forma actuala. De asemenea s-a decis pastrarea procentului de plata 50 la suta per capita – 50 la suta per servicii” a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF, care a mai aratat ca modificari ale Contractului-cadru sunt necesare periodic, insa acestea trebuie facute in urma dialogului cu toti furnizorii si cu profesionistii din sistem, care asigura implementarea lor.

 


Adaugati un comentariu


 

*