Medicii de familie vor dezbatere publica pe tema contractului cadru

Reprezentaníi acestora considera ca mai sunt nulte neclaritati de lamurit, iar termenul de 10 zile de la publicarea proiectului, in care se pot face comentarii pe marginea acestuia, este insuficient.

 

medici de familie

Printr-un comunicat de presa emis in cursul zilei de astazi, principalele organizatii reprezentative ale medicilor de familie, respectiv Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei au anuntat ca solicita autoritatilor organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de hotarare de guvern privind aprobarea pachetelor de servicii medicale si a contractului cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, pentru anii 2014 – 2015.

Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in data de 25 februarie, moment de la care cei interesati au la dispozitie 10 zile pentru a face comentarii si propuneri pe marginea acestuia, documentul urmand apoi a fi adoptat, pentru a intra in vigoare incepand cu data de 1 aprilie. Termenul de 10 zile este considerat de medicii de familie foarte scurt, avand in vedere ca, in opinia acestora, proiectul de hotarare contine multe neclaritati si aspecte ce necesita o dezbatere mai ampla, motiv pentru care au decis sa ceara supunerea acestuia unei dezbateri publice, ceea ce ar insemna prelungirea la 30 de zile a termenului de depunere a comentariilor si sesizarilor.

 

Dr. Doina Mihaila

Dr. Doina Mihaila

Dezbaterea este solicitata de reprezentantii medicilor de familie in temeiul Legii privind transparenta decizionala in administratia publica, pe langa comunicatul de presa fiind trimis si un document oficial in acest sens, autoritatilor competente. Medicii de familie considera ca schimbarile aduse de noua hotarare de guvern sunt de o importanta capitala pentru functionarea ulterioara a sistemului de asigurari sociale de sanatate si pentru accesul pacientilor la aceste servicii, de aceea trebuie pus la punct fiecare detaliu, pentru a se evita sincopele ulterioare, cand va fi prea tarziu pentru se a mai putea schimba ceva. „Studiind proiectul de lege expus pe transparenta decizonala am constatat ca aproape niciuna dintre reglementarile agreate in discutiile precedente nu au fost implementate, ca s-au accentuat sanctiunile din contract si ca institutia dialogului nu a fost nici de aceasta data respectata, asa cum s-a intamplat, de altfel, in ultimii cinci ani”, mentioneaza in comunicatul amintit, medicul Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie.

 

Dr. Angela Mazdrag

Dr. Angela Mazdrag

Si medicul buzoian Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzau, si membru in consiliul director al Federatiei Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie considera necesara punerea in dezbatere publica a respectivului proiect de hotarare, aceasta declarand ca sunt multe ambiguitati in lege pe care le-am amendat si argumentat in trecut, dar nu au fost clarificate, acestea aducand prejudicii activitatii si imaginii specialitatii medicilor de familie”.

Dr. Mazdrag apreciaza ca toate aceste neclaritati si formulari ambigue nu pot fi lamurite in cadrul vidoconferintelor, fiind necesar ca partile sa se intalneasca de o parte si de cealalta a unei mese si sa discute in detaliu, punct cu punct, toate aspectele care ar putea crea probleme in viitor. „Daca se doreste acest dialog, evident ca termenul de 10 zile nu este unul suficient si de aceea solicitam punerea proiectului in dezbatere publica, ceea ce ar insemna si prelungirea termenului respective, la 30 de zile. Astfel de probleme nu pot fi lamurite in videoconferinta, pentru ca necesita discutii mai amanuntite, care trebuie purtate fata in fata”, a mai declarat medicul buzoian.

 

Avand in vedere ca noul ministrul in devenire al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat dupa audierea si, respectiv, validarea in Comisiile de sanatate din Parlament ca este interesat ca  „medicii, asistentii medicali si infirmierele, intregul personal din sistemul sanitar precum sa-si recapete respectul”, este de asteptat ca solicitarea medicilor de familie sa fie acceptata.

Care vor fi concluziile… vom vedea. Deocamdata, trebuie ca Guvernul Ponta III sa fie validat, pentru a-si putea intra in atributii.

 


Adaugati un comentariu


 

*