Medicii din Buzau se organizeaza in vederea protestelor

2 august 2013 | 3 comentarii |

Reprezentantii organizatiilor profesionale si ai sindicatelor din sanatate de la  nivel local s-au intalnit, ieri, la Colegiul Judetean al Medicilor, pentru a pune bazele functionarii la nivelul Buzaului, a Coalitiei formata la nivel central in scopul sustinerii revendicarilor profesionistilor din sanatate.

 

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Medicii, asistentii medicali si ceilalti profesionisti din sanatate sunt tot mai aproape de a declansa proteste fara precedent in Romania. Incercarile Ministerului Sanatatii (MS) si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a-i linisti cu anuntari de acte normative si decizii fara finalitatea scontata nu mai impresioneaza pe nimeni.

Coalitia profesionistilor din domeniul sanatatii, formata la nivel central, se intareste si la nivel local.

Scopul constituirii acestei COALITII este acela de a determina imbunatatirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv, de a-si recapata pozitia sociala si imaginea in societate, de a avea un nivel decent al veniturilor si de se imbunatati relatia lor cu angajatorul si cu autoritatile publice a tuturor categoriilor socio-profesionale din sanatate, indiferent daca acestea sunt de drept public sau privat, patronal sau sindical, stiintific sau economic. In urma unei analize aprofundate si a unei decizii comune se va stabili daca aceasta COALITIE, infiintata deocamdata fara personalitate juridica, este oportun sa se transforme intro asociere cu personalitate juridica. Este prima data cand se incearca o coalizare a tuturor profesionistilor din sanatate, astfel incat daca se decide organizarea unor proteste sa vorbim toti aceeasi limba si sa ne sustinem reciproc”, a precizat dr. Ion JAPIE, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau.

 

  medici _104Dupa analiza Acordului-cadru al Coalitiei semnat la nivel central, Conducerea Colegiului Judetean al Medicilor Buzau a apreciat ca este necesara o intalnire a profesionistilor din sanatate si la nivel local. Astfel, conducerea CJM a avut ieri, 1 august, o intalnire cu reprezentantii tuturor organizatiilor profesionale si sindicale reprezentative la nivel local, care au semnat ACORDUL la nivel national, pentru a li se prezenta ultimele decizii luate la nivel central, anunta Biroul de presa al Colegiului buzoian.

Reprezentanti ai filialelor locale ale Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentisti, Colegiului Farmacistilor, Colegiului Psihologilor, Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor, Patronatului Medicilor de Familie, Camerei Federative a Medicilor, Sindicatului Sanitas si Sindicatului Ambulanta au participat la intalnire si au fost invitati identifice  modalitatea in care ar putea functiona COALITIA la nivel local.

Parerile celor prezenti la discutie au fost in cea mai mare parte convergente, admitand ca este nevoie de o forta puternic reprezentata la nivel national si local, care sa faca presiuni asupra Guvernului, dar si de o reprezentare sindicala la fel de bine pozitionata, care sa sustina revendicarile fiecarei structuri profesionale si sa organizeze proteste daca este necesar.

Singura rezerva a fost manifestata de presedinta Patronatului Medicilor de Familie, dr. Angela MAZDRAG, care a spus ca va oferi un raspuns in privinta aderarii la Coalitie „dupa 10 august, dupa ce se discuta acest lucru in Adunarea Generala, in Senatul si in Comitetul director al Patronatului”, mentionad insa ca si „medicii de familie, ca membri ai Colegiului sau ai unui sindicat, pot decide, individual, sa adere la actiunile acestora”.

 

brancus citrea 107O problema cu care se confrunta Buzaul si pe care profesionistii buzoieni din sanatate au luat-o in discutie a fost lipsa unei structuri sindicale la nivelul medicilor, ncici in spitale, nici in ambulatoriu, motiv pentru care s-a incercat sa se gaseasca solutii de reactivare a Camerei Federative a Medicilor sau de aderare la o alta structura sindicala, care are deja o reprezentativitate puternica la nivel local si national.

 „Ca sa fie puse in aplicare doleantele noastre, terbuie sa fim organizati. In acest context, trebuie sa constituim, sa reactivam sau sa aderam la un sindicat, Colegiul Medicilor sau celelalte organizatii profesionale  neavand posibilitatea de a organiza actiuni de tip sindical”, a punctat dr. Mircea Citrea, vicepresedinte al CJM Buzau.

Dr. Elena BRANCUS, presedintele Camerei Federative a Medicilor, a mentionat ca acest sindicat al medicilor nu a mai activat in ultima perioada si ca actuala conducere nu mai are „timpul necesar organizarii si desfasurarii activitatilor de tip sindical”, dar sindicatul are reprezentativitate la nivel national, este inregistrat si la nivel local si nu mai este necesara parcurgerea unor etape birocratice de infiintare, care ar tergiversa lucrurile. In vederea reactuvarii acestuia a cerut sprijinul CJM pentru gasirea unui medic dispus si capabil sa desfasoare o activitate de natura sindicala, pentru a-i „predea stafeta”.

 

pana alexa prisada _1407S-a luat in discutie si posibilitatea ca medicii sa adere la unul dintre sindicatele bine reprezentate la nivelul asistentilor medicali, cum este Sanitas sau alt sindicat cu reprezentativitate vizibila la nivel national.

Este important ca si la nivel local sa facem front comun pentru a reprezenta interesele tuturor categoriilor profesionale din domeniul sanitar. Chiar daca unii dintre noi nu putem face parte dintr-un sindicat si nu putem participa la proteste, ne putem sustine reciproc, vorbind aceeasi limba si sprinjinind atat revendicarile proprii cat si pe cele ale celorlate profesii. Daca fiecare dintre noi vom aminti, in orice discutie cu colegii sau cu mass-media atat revendicarile proprii cat si pe ale celorlalti, impactul va fi mult mai mare si avem sansa sa fim luati in seama mai degraba decat daca fiecare isi sustine doar propiile interese”, a apreciat Petrica ALEXA, presedintele Colegiului Psihologilor, recunoascand ca „impactul mediatic este extrem de important”.

Totodata, presedintele Colegiului Farmacistilor, farm. Razvan PRISADA, a atras atentia ca „nu numai iesirea in strada sau demisia in bloc, asa cum se poate decide la nivel de spitale si al altor angajati in sistemul public otganizati in structuri sindicale sunt importante, ci si sustinerea in mod public a protestelor acestora din partea tuturor structurilor profesionale”.

 

medici 108Reprezentantul Colegiului Medicilor Dentisti, dr. Cornelia SCOLARI a tinut sa mentioneze ca cea mai mare nemultumire a medicilor dentisti este aceea ca „desi suntem medici ca si ceilalti, am fost discriminati de Ministerul Sanatatii si CNAS prin rezilierea contractelor cu casele judetene de sanatate. Desi aveam sume foarte mici pentru a acorda servicii gratuite si compensate (intre 800 si 1500 lei/luna), nici pe acestea nu le mai primim, iar unii colegi, mai ales din mediul rural, isi desfasoara activitatea cu foarte mari greutati si chiar se gandesc sa inchida cabinetele. Pe de alta parte, copiii, care conform legii ar trebui sa primeasca servicii medicale gratuite, precum si batranii si persoanele defavorizate, acum nu mai au acces la acestea, incalcandu-se dreptul constitutional la sanatate” si, daca aceasta problema s-ar rezolva prin intermediul acestei noi Coalitii, ar fi foarte important.

Deocamdata se face o consultare a membrilor din teritoriu ai COALITIEI realizata la nivel central, in vederea aprobarii principiilor si valorilor comune pe baza carora aceasta va functiona si pe baza carora se va stabili un calendar al activitatilor si actiunilor care vor avea loc in perspectiva”, a mai spus Dr. Ion JAPIE, presedintele CMJ Buzau.

 

Medici 106Toate parerile emise de participantii la discutie au fost consemnate, dupa care acestia au semnat un acord de principiu prin care si-au exprimat adeziunea fata de scopul COALITIEI.

De asemenea, participanii la intalnire au fost invitati ca in cel mai scurt timp sa-si informeze membrii proprii, sa le solicite opinia si sa redacteze o lista de revendicari specifice fiecarui segment socioprofesional pe care il reprezinta si sa le transmita Colegiului Judetean al Medicilor Buzau, care la randul sau le va prezenta CMR si Secretariatului general al Coalitiei, la sedinta care va avea loc pe 5 august, cand se vor stabili principalele obiective ale noii COALITII si un calendar al protestelor care vor urma.

Concluzia este ca unitatea tuturor profesionistilor din sanatate este necesara, in vederea determinarii factorilor de decizie, la nivel de Guvern sau/si Parlament de a acorda atat statutul social pe care il merita aceste profesii, cat si drepturi de natura profesionala, salariala si conditii europene in care sa ne pregatim si sa profesam”, a conchis dr. Ion JAPIE, presedintele CJM Buzau, mentionand ca toate acestea trebuie sa fie cerute „pe aceeasi limba” , astfel incat, asa cum a spus in repetate randuri  presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, profesionistii din sanatate sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara pentru a-si castiga existenta, iar in acest fel, de sanatatea populatiei din Romania sa nu mai aiba cine sa se ingrijeasca.



Comentarii (3)

  1. Flori Tanase spune:

    Sustinere maxima… Daca le dau salariile meritate, va fi mai usor si pt noi (pacientii). Eu nu pot da “spaga”, ma trec toate transpiratiile (de jena si pt mine si pt profesionistul din fata mea.

  2. N. Oprea spune:

    Foarte bine!!! (La cat invata… salariile sunt cum sunt, iar denigrarile pe care le suporta…)

  3. Un medic spune:

    Suna mai mult a motivatie de a nu participa
    In ultimul ceas fie se cauta solutii pentru organizare (facem sindicate, nu facem, aderam la altii, etc), fie anumite grupuri se izoleaza, fie se asteapta sa faca altii primul pas.
    Toata aceasta chestiune suna a amatorism si eschivare.
    Atata timp cat exista o organizatie profesionala, nu trebuie decat ca toti sa fie uniti si sa se respecte unii pe altii (vezi in Franta, Cehia, etc). Exista o solutie care nu necesita nici iesire in strada, nici manifestatii cu vuvuzele si fluieraturi sau alte ”cantari si strigaturi de pe plaiuri mioritice” – ea se numeste DEMISIE IN BLOC incepand cu data X. Dar din pacate aceasta solutie se potriveste doar celor din vest carora nu li se potriveste proverbul ”capul plecat sabia nu-l taie”.

Adaugati un comentariu


 

*