Medicii din colectivitatile de copii cer infiintarea unei comisii de specialitate pentru medicina scolara

Totodata acestia invoca si necesitatea elaborarii ghidurilor si protocoalelor de practica in acest domeniu, dar si a unei legi a medicinei scolare.

 

In contextul dezbaterilor privind componenta, atributiile si regulamentul de functionare al comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, organizatia reprezentativa a medicilor din medicina scolara solicita autoritatilor infiintarea unei astfel de comisii dedicate acestui domeniu. Solicitarea a venit din partea medicului Daniela Rajka, vicepresedintele Societatii Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri (SMCCT), care sustine ca infiintarea unei astfel de comisii este necesara pentru coordonarea profesionala a a retelei de medicina scolara si universitara.

Solicitam infiintarea in cadrul Ministerului Sanatatii a comisiei de specialitate de medicina scolara si universitara, datorita importantei asistentei medicale acordate copiilor si tinerilor din colectivitati si necesitatii unei coordonari stiintifice si metodologice la nivel national a retelei de medicina scolara. Consideram ca infiintarea comisiei de specialitate de medicina scolara este extrem de importanta, tinand cont de specificul activitatii medicale in unitatile de invatamant preuniversitar si universitar, care reuneste activitati de sanatate publica, asistenta medicala primara pentru copiii si tinerii din unitatile de invatamant, asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca pentru acesti copii si tineri, asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca pentru cadrele didactice si personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar, medicina sportiva, igiena scolara, igiena alimentatiei, epidemiologia bolilor transmisibile, la nivel national”, este apelul facut de dr. Daniela Rajka in acest sens.

 

Dr. Daniela Rajka

Totodata, medicul a vorbit si despre problemele cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi medicii din medicina scolara, spunand ca acestea difera de la oras la oras. Printre principalele neajunsuri, dr. Daniela Rajka a enumerat aprovizionarea deficitara cu medicamente si materiale sanitare, autorizarea cabinetelor medicale, dotarea precara cu aparatura medicala, sau lipsa conexiunii la la internet. „Aprovizionarea cu medicamente pentru urgente se face dificil la nivelul intregii tari, din cauza lipsei unor farmacii care sa deserveasca cabinetele medicale scolare. Achizitiile de medicamente se fac prin SEAP, ceea ce ingreuneaza aprovizionarea ritmica si in functie de necesitati. Fiecare dintre medicii scolari are mai multe unitati de invatamant in subordine, numarul acestora variind de la doua la patru, cinci unitati. Ne-am luptat foarte mult ca in fiecare unitate de invatamant sa fie cel putin o asistenta medicala cu norma intreaga, dar nici acest lucru nu se intamapla in toate cazurile”, a mai precizat vicepresedintele SMCCT.

 

Aceasta a adus in discutie si problema cabinetelor stomatologice din scoli, care, la momentul actual, constituie singurul loc singurul loc in care un copil sau tanar poate beneficia de asistenta stomatologica gratuita. Principala problema a acestor cabinete este lipsa dotarilor. In plus, pentru a functiona eficient, cabinetele stomatologice din scoli au nevoie de aprovizionare permanenta cu materiale stomatologice, si chiar si acest lucru este foarte  dificil „deoarece finantarea activitatii de zi cu zi a cabinetelor stomatologice are multiple lacune legislative”.

Sarcina asigurarii finantarii pentru buna functionare a acestor cabinete apartine autoritatilor locale in administrarea carora se afla respectivele unitati de invatamant, la acest capitol, dr. Daniela Rajka spunand ca cele mai importante inverstitii au fost facute de primariile din orasele mari, cum ar fi Bucuresti, Cluj sau Timisoara, existand si edili din orasele mai mici care au alocat sume importante in acest sens.

In prezent personalul din sistemul de medicina scolara si universitara este constituit din aproximativ 4.500 de persoane – medici, stomatologi si asistenti medicali – care asigura asistenta medicala pentru 3,3 milioane de elevi si prescolari si aproximativ doua milioane de studenti.

 


Adaugati un comentariu


 

*