Medicii din Spitalul Judetean Buzau refuza garzile suplimentare

18 august 2016 | 0 comentarii |

Sindicatul Medicilor avertizeaza conducerea unitatii medicale ca, de la 1 septembrie, medicii nu vor mai face garzi suplimentare, asa ca solicita intocmirea graficelor doar pentru garzile obligatorii.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

In ciuda promisiunilor ministrilor Sanatatii si Muncii privind cresterea veniturilor si plata garzilor suplimentare la nivelul salariului din 2016 incepand cu 1 octombrie, medicii din majoritatea spitalelor din tara nu mai vor sa accepte compromisuri. Toata lumea este dezorientata, atat medicii cat si managerii care nu stiu cum sa intocmeasca, pana la 1 octombrie, Contractele Individuale de Munca (CIM) cu Timp Partial (TP), asa ca in multe unitati sanitare nici nu au fost intocmite aceste contracte, iar in si mai multe spitale nu au fost semnate contractele pentru garzi suplimentare.

Intr-o astfel de situatie se afla si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, unde medicii ameninta ca nu vor mai face garzi suplimentare decat in conditiile in care le sunt satisfacute solicitarile.

Conducerea Sindicatului Independent al Medicilor (SIM) Buzau a decis, in cadrul unei noi intalniri de lucru, avuta in ziua de 16 august, redacarea unei noi adrese care a fost inaintata conducerii unitatii medicale, prin care medicii isi manifesta, inca o data, nemultumirile, atragand atentia ca in septembrie nu vor mai efectua decat garzile obligatorii.

 

Dr. Victor Ionita -SJU Buzau

Dr. Victor Ionita -SJU Buzau

In contextul in care, oricum, anumite sectii asigura cu mare greutate permanenta, din cauza crizei de medici, sindicalistii buzoieni spun ca doar in august vor mai asigura continuitatea serviciilor medicale prin garzile suplimentare, conform graficelor intocmite in luna iulie. Medicii cer ca pentru septembrie sa se intocmeasca graficele doar pentru garzile obligatorii.

Avand in vedere ca pana la aceasta data nu au fost redactate noile fise de reincadrare cu salariul actualizat conform OUG 20/2016 si nu ne-au fost prezentate pentru consultare Contractele individuale de munca pentru timp partial, care sa ne permita asigurarea continuitatii asistentei medicale prin garzile suplimentare, atragem atentia ca in septembrie, garzile vor fi sub semnul intrebarii in aceasta unitate medicala. Solicitam ca in Fisele de reincadrare cu salariul actualizat sa se mentioneze faptul ca sporurile vor fi calculate la salariul prevazut de OUG 20/2016, anexa 1, iar plata garzilor suplimentare sa se faca la valoarea orara derivata din salariile actualizate conform OUG 20/2016, anexa 1. Totodata cerem sa se aplice si la garzile suplimentare sporul de conditii deosebite si sporul de noapte de 25%”, a precizat dr. Victor Ionita, liderul SIM Buzau.

 

Protest Hipocrat (foto arhiva)

Protest Hipocrat (foto arhiva)

Nici in Bucuresti si in restul tarii lucrurile nu stau mai bine. Medicii si organizatiile sindicale care ii reprezinta sunt din nou pe punctul de a declansa o revolta in sistem, dupa ce Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, pana pe 29 septembrie, proiectul pentru plata garzilor. Ei cer sa li se plateasca orele suplimentare la nivelul salariului din 2016 si nu al celui din 2009, nu accepta sa fie obligati sa faca garzi, fara a putea negocia cate ore in plus sunt dispusi sa stea in spitale si mai ales sunt intrigati de restrictiile care le sunt impuse prin noul act normativ. Dr. Florin Chirculescu, unul dintre liderii Federatiei Solidaritatea Sanitara, spune ca la cateva spitale din tara si la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti s-a semnat un protocol intre medici si conducerea unitatii sanitare pentru a se incheia un contract pe termen scurt, pana la 1 octombrie, ulterior urmand sa se reevalueze situatia in functie de onorarea promisiunilor autoritatilor.

Liderul Federatiei Hipocrat, dr. Eleodor Carstoiu, spune insa ca medicii s-au asteptat ca Ordinul de ministru care reglementeaza timpul de lucru sa tina cont de realitatile si de legile din Romania si de directivele europene, dar se constata ca „vor sa ne mentina in continuare intr-o stare de robie”. Medicul crede insa ca „ministrul Vlad Voiculescu ar trebui sa se intalneasca cu managerii de spitale. Stiti in ce situatie sunt managerii acum? Cam toti se baga in concedii, cam toti vor sa-si dea demisia. Noi am iesit in strada, am depus memorii si nimic…”.

 

medici hol spitalMedicii contesta faptul ca pana la 1 octombrie sunt obligati sa faca garzi platite la nivelul salariului din 2009, dar sunt revoltati si pentru ca prin noul Ordin de ministru li se interzice lucrul in privat in perioada de odihna de dupa garda, iar directorilor spitalelor si sefilor de sectii li se atribuie puteri sporite.

Exista insa si voci care inteleg ca sanctiunile disciplinare la care face referire actul normativ vizeaza doar nerespectarea clauzelor contractuale, ceea ce pare firesc. Cineva atrage insa atentia ca principala problema nu este plata garzilor, ci lipsa medicilor, care in Bucuresti este acuta, iar in tara, dezastroasa. Peste 13.000 de medici este deficitul de medici din spitale, la ora actuala, in contextul in care tot cam atatia lucreaza in spitale, iar majoritatea sunt si la spitalele publice si la cele private. Medicii considera ca daca li s-ar acorda respectul cuvenit si ar fi platiti potrivit responsabilitatii si muncii prestate, nu ar mai fi nevoiti nici sa lucreze in doua-trei locuri, nici nu ar mai fi atat de epuizati ca acum si nici nu ar mai pleca atat de multi tineri in strainatate. „Aruncatul problemei garzilor in sema managerilor, a sefilor de sectii, a sfantului duh nu aduce nimic nou. Garzile vor trebui facute de aceiasi medici si in acelasi numar ca si pana acum”, atrage atentia un medic, aratand ca noul Ordin privind plata garzilor suplimentare la nivelul salariului din 2016 nu va rezolva problema.

 

medici tineriMedicii isi impartasesc pe paginile de socializare experientele si fac propuneri, fiecare dupa cum se pricepe. Se pare ca dupa negocieri aprinse cu managerii spitalelor, directorii financiari si sefii RUNOS, unii au gasit o solutie de compromis, legala si in acelasi timp care sa satisfaca, macar in parte, solicitarile medicilor. La Institutul Fundeni, spre exemplu, un medic spune ca s-au redactat Contractele Individuale de Munca cu Timp Partial valabile pana la 30 septembrie 2016, cu o ora suplimentara minim pe zi (maximul a fost lasat la latitudinea fiecaruia), raportarea in REVISAL facandu-se in ore/zi, iar textul „conform graficului de garzi” a fost eliminat, pentru ca personalul medical a vrut sa fie astfel evitate potentialele abuzuri din partea sefului de sectie si al managerului.

Mai in gluma, mai in serios, un alt medic ii sugereaza presedintelui Iohannis ca „in cursul vizitei familiale din Germania sa se familiarizeze si sa fie deplin informat despre modalitatile de plata (si nivelul de plata) al medicilor din Germania, despre modul de efectuare si plata al garzilor in spitalele din Germania care ii trateaza in caz de nevoie (Doamne fereste sa fie nevoie!) parintii (si noi avem parinti si am vrea ca Presedintele nostru sa se gandeasca la parintii nostri ca la proprii sai parinti)”.

 


Adaugati un comentariu


 

*