Medicii din tari non UE vor putea profesa in Romania

2 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia vor fi admisi in sistemul de sanatate fara concurs, pentru a profesa in primii doi ani in regim salarial, in unitatile sanitare care inregistreaza un deficit minim de 30 la suta din necesarul de medici specialisti confirmati in specialitatea solicitantului.

 

sedinta de guvernIn contextul crizei de specialisti generata de exodul medicilor romani in strainatate sau spre clinici din mediul privat, Executivul a decis ca o solutie ar fi angajarea unor medici straini din tari arabe sau state non-UE, mai ales ca multi dintre acestia isi termina studiile de specialitate in Romania si isi manifesta dorinta de a ramane sa profeseze aici.

Multe spitale din Romania au, deja, angajati astfel de medici, insa accesul acestora in sistemul public de sanatate era ingreunat din cauza legislatiei, care pana acum le impunea o serie de conditii.

Ministrul Vlad Voiculescu a vorbit despre aceste piedici, dand exemplul studentilor la Medicina din tarile arabe care isi finalizau studiile superioare in Romania, dar nu puteau ramane sa profeseze, desi isi doreau acest lucru, iar spitalele aveau mare nevoie de medici. „Au existat multi studenti din spatiul arab care au studiat in Romania. Ei bine, chiar daca ai studiat in Romania, chiar daca ai absolvit facultatea in Romania, ca sa profesezi trebuie sa fii, fie cetatean roman, fie casatorit cu o persoana din Romania, fie sa ai rezidenta permanenta, ceea ce presupune, de asemenea, indeplinirea catorva conditii”, a precizat ministrul Sanatatii.

 

studenti medicinaPentru ca aceste conditii impuse de legislatie erau adevarate piedici pentru medicii din tari non-UE care isi doreau sa profeseze in Romania, in sedinta de Guvern din aceasta saptamana a fost adoptata o ordonanta care modifica aceste conditii. Astfel, accesul medicilor straini in sistemul public de sanatate va fi mai facil, iar aplicarea acestei masuri ar putea reduce din deficitul de specialisti cu care se confrunta marea majoritate a spitalelor romanesti.

Vlad Voiculescu a explicat ca ordonanta adoptata se refera la mai multe aspecte legate de exercitarea profesiilor de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si de moasa.

„Noile prevederi legale faciliteaza accesul medicilor, cetateni ai unui stat tert, care solicita sau sunt titulari ai Cartii Albastre a UE, in scopul exercitarii profesiei pe teritoriul Romaniei. Masura vine in completarea Strategiei Nationale pentru Resursa Umana din Sanatate, al carei accent cade pe retentia medicilor in tara si care va fi publicata la inceputul lunii octombrie”, a mai declarat ministrul.

 

mediciAcesti medici isi vor putea exercita profesia fara concurs in primii doi ani, dar numai in regim salarial, in unitatile sanitare care inregistreaza un deficit minim de 30 la suta din necesarul de medici specialitti confirmati in specialitatea solicitantului.

Lista unitatilor sanitare publice cu oferta de posturi vacante de medic specialist si procedura de incadrare va fi publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Dupa expirarea celor doi ani, incadrarea medicilor in alte unitati sanitare publice decat cele mentionate se va face numai prin examen sau concurs. In noul context, medicii din Republica Moldova sau din alte tari non-UE care pana acum puteau fi angajati cu mare greutate in spitalele romanesti, vor avea posibilitatea sa opteze pentru a profesa la noi in tara.

Managerii spitaleleor buzoiene saluta noile prevederi ale Guvernului si cred ca, in acest fel, se va putea diminua semnificativ criza de specialisti. Managerul Spitalului Orasenesc Nehoiu, spre exemplu, dr. Sergiu Remisovschi, el insusi de orgine din Republica Moldova, si-a pus mari sperante ca in urma intrarii in vigoare a actului normativ va putea atrage fosti colegi si medici tineri la unitatea medicala pe care o conduce si care, daca nu ar fi existat aceasta facilitate, risca sa se inhida la 1 ianuarie 2017, din lipsa de medici.

 

farmacieIn cazul farmacistilor, Colegiul Farmacistilor din Romania va intocmi si elibera cardul profesional european de farmacist. Cardul profesional european (European Professional Card – EPC) nu este un card propriu-zis, ci este o procedura electronica pe care farmacistul o poate utiliza pentru a obtine recunoasterea profesionala in orice tara din UE, fie ca a obtinut aceasta calificare in Romania, fie in alta tara europeana. Este o procedura mai usoara, mai rapida si mai transparenta decat metodele traditionale, iar evolutia cererii poate fi urmarita online, solicitantul putand totodata sa reutilizeze documente incarcate deja, pentru a depune cereri noi in alte tari.

Ordonanta introduce si mecanisme de alerta, prin intermediul carora autoritatile si institutiile publice din Sanatate din Romania informeaza celelalte state membre cu privire la medicii si farmacistii carora li s-a restrans sau, dupa caz, li s-a interzis, de catre autoritatile sau instantele judecatoresti, sa desfasoare, pe teritoriul Romaniei, in intregime sau in parte, chiar si cu caracter temporar, activitatile profesionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*