Medicii, ingrijorati de incidenta crescuta a cancerelor orale

30 iunie 2017 | 0 comentarii |

Numarul pacientilor cu astfel de afectiuni depaseste 500 de cazuri pe an, iar mai mult de jumatate sunt cazuri depasite chirurgical, deoarece pacientii ajung la medic prea tarziu.

 

Specialistii in chirurgia oro-maxilo-faciala au tras un semnal de alarma referitor la cresterea ingrijoratoare a incidentei cancerelor la nivelul cavitatii bucale, in randul pacientilor romani.

Partea cu adevarat dramatica este insa aceea ca, in cele mai multe cazuri, afectiunea este depistata in stadii avansate, cand nu se mai poate interveni chirurgical, iar boala este raspandita in tot organismul.

In ultimii trei-patru ani, numarul pacientilor depistati anual cu cancer oral depaseste 500 de cazuri. Chirurgii buco-maxilo-faciali spun ca peste 60% din pacientii diagnosticati cu o astfel de afectiune ajung insa la medic prea tarziu, cand boala se afla deja in stadii avansate, iar sperantele de supravietuire sunt de un an si jumatate, maxim doi ani.

Tinand cont de aceste aspecte, medicii de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Prof. Dr. Dan Theodorescu, din Capitala, au demarat, ieri, o campanie a Zilelelor Prevenirii Cancerului Oral, incercand sa atraga atentia asupra riscurilor pe care le presupun atat igiena precara a danturii si cavitatii bucale, cat si lipsa profilaxiei, dar mai ales neprezentarea la medicul stomatolog, atunci cand apar primele probleme cu dantura sau alte probleme orale.

 

Dr. Alexandru Bucur

Cu ocazia campaniei mentionate, pe parcursul a doua zile, specialistii din cadrul Sectiei Clinice de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala a spitalului bucurestean au acordat consultatii gratuite pentru depistarea cancerului oral, peste 300 de pacienti fiind testati, zilnic.

Seful clinicii, medicul Alexandru Bucur, a declarat ca aceasta actiune se adreseaza in primul rand pacientilor care evita sa mearga la medicul stomatolog pentru ca nu au bani sau considera ca un astfel de consult este prea scump, ori trebuie facut doar atunci cand au probleme cu dantura.

„Pentru acest segment al populatiei, care se adreseaza tardiv spitalului, am dorit sa facem cunoscuta actiunea noastra, sa dam o mana de ajutor acestor pacienti care, fie nu inteleg, fie nu sunt informati asupra gravitatii unei astfel de boli. Suntem de multe ori pusi in situatia in care, din pacate, chirurgical nu putem interveni, sunt structuri vitale care nu pot fi indepartate si nu ramane decat o terapie paliativa care nu face altceva decat sa aline cat de cat suferinta bolnavului. Acesta intra intr-un cerc vicios, cu imposibilitate de alimentatie, cu suprainfectii, cu un aspect facial care il indeparteaza pe individ de mediul social si ne trezim de multe ori in situatia in care astfel de pacienti sunt lasati aici, in spital. Familia refuza sa-i mai ia…”, a declarat dr. Bucur.

 

Specialistul a punctat si primele semne care ar trebui sa ii determine pe pacienti sa se prezinte la medic, astfel incat boala sa fie depistata in faza incipienta, cand sansele de vindecare sunt mult mai mari. Medicul a explicat ca aceste semne constau in aparitia unei ulceratii sau a unor pete albe ori rosii la nivelul cavitatii bucale. Astfel de semne sunt detectate usor, insa sunt ignorate multa vreme, chiar daca incep sa creeze probleme precum salivatia mai abundenta sau dificultati la mestecare. „Daca detectezi un fir de par la nivelul cavitatii bucale, este imposibil sa nu detectezi o astfel de leziune. Orice leziune de acest tip creeaza un fenomen de hipersalivatie si, practic, un disconfort atat in masticatie, cat si in intonatie. Sunt elemente usor de identificat, care sa te trimita la specialist”, a spus medicul.

In ceea ce priveste factorii determinanti ai cancerelor orale, acestia nu difera de cei cunoscuti pentru orice alt tip de cancer: fumat, alcool, factori infectiosi sau regimuri de slabit care deproteinizeaza, devitamineaza si duc la o imunitate scazuta. „La copii sunt mai putine cazuri, dar exista si la copii. Procentul este foarte mic. Partea proasta este ca varsta a scazut. Daca inainte discutam de aceste leziuni la 60-65 de ani, astazi discutam la 40-45 de ani. Pragul acesta de varsta a coborat destul de mult, cel putin comparativ cu cifrele pe care le aveam in 1990. Incidenta a crescut dupa evenimentul de la Cernobîl”, a mai declarat dr. Alexandru Bucur.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*