Medicii militari de la Cluj vor sa reformeze serviciul alimentar din armata

23 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Acestia propun trecerea la un meniu de tip mediteranean, mai sanatos pentru prevenirea riscului cardiovascular in randul militarilor.

 

Medicii de la Spitalul Militar de Urgenta Constantin Papilian din Cluj si-au propus sa demareze o adevarata reforma in Armata Romana in ceea ce privese alimentatia militarilor. Ei sustin necesitatea schimbarii meniurilor clasice oferite in prezent la popotele unitatilor, cu un meniu de tip mediteranean, mult mai sanatos. Problema a fost discutata la conferinta anuala care a avut loc in acest weekend la spitalul clujean, eveniment la care au luat parte peste 100 de cadre medicale, cu precadere medici militari.

Decizia acestei schimbari in alimentatia militarilor romani a venit in urma unui studiu pe care mediclul militar Mihai Florea l-a realizat recent, pe un esantion de 920 de militari si ale carui rezultate au fost prezentate pe larg in cadrul conferintei. Autorul studiului a subliniat faptul ca hipertensiunea arteriala este prezenta la aproape 21% dintre cei chestionati, iar hipertensiunea normal-inalta are o pondere de 28%. „Ce este surprinzator e ca tensiunea arteriala normal-inalta este prezenta la grupa tanara de varsta, decada 20-29 de ani. Colesterolul, valori peste 200, au 58,5% din membrii lotului, trigliceridele, prezente la 42%. Sunt multi fumatori, mai ales tineri, 38%, iar supraponderea este prezenta la 47%. Eu am gandit si stresul ca factor de risc cardiovascular specific pentru populatia militara, mai ales pentru cei care au fost prezenti in misiuni internationale. 47% au spus ca au perceput un stres crescut, mediu 42%”, a punctat medicul militar Mihai Florea.

 

Col. dr. Doina Baltaru

Datele studiului sunt ingrijoratoare, sustin medicii din cadrul spitalului militar clujean care au ajuns la concluzia ca si alimentatia este o cauza imporanta a acestor rezultate. Prin urmare, conducerea unitatii medicale a decis sa propuna schimabarea meniului pe care militarii il servesc in prezent la popotele unitatilor, cu un meniu de tip mediteranean, mult mai sanatos, care ar contribui la reducerea riscului cardio-vascular in randul militarilor. In acest sens, comandantul spitalului, colonelul doctor Doina Baltaru, a anuntat in cadrul conferintei ca va solicita superiorilor din Ministerul Apararii ca acest regim sa fie introdus mai intai in unitatile din zona de nord-vest a tarii, aflate in raza de acoperire a spitalului militar de la Cluj, iar in functie de rezultatele inregistrsate, masura va fi sa nu extinsa la nivelul intregii tari. „S-ar putea inlocui tocaturile, chiftelele,  cu alt tip de carne precum carne de pui, carne de peste, mai multe legume si mai putine oua in alimentatie. Acum se folosesc alimente bogate in calorii si care nu intotdeauna sunt foarte sanatoase. Dar incercam sa schimbam modul de gandire. Incercam sa vedem daca se accepta modificarea meniurilor de la popota. Daca este un succes in regiunea noastra si daca reusim sa oferim niste solutii pentru a se incadra in bugetul alocat, poate va fi luat in considerare la nivel de Armata”, a precizat comandantul Spitalului Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian” din Cluj.

 

Colonelul medic Doina Baltaru a mai explicat ca, desi selectia la recrutarea in armata este foarte stricta, iar candidatii supraponderali sunt respinsi, militarii ajung ulterior sa aiba probleme cu greutatea si sa se imbolnaveasca din cauza stilului de viata nesanatos.

„Poate ca stresul specific activitatii militare, faptul ca trebuie sa fii oricand pregatit sa fii chemat la unitate, sa pleci in misiune, poate contribui suplimentar. Dar este o problema generala de sanatate si avem tot mai multa populatie tanara in aceasta situatie. Cel putin, la recrutare in Romania, este o selectie foarte dura si nu sunt acceptate persoane cu exces ponderal, dar ulterior, stilul lor de viata nefiind tocmai adecvat, apar astfel de schimbari in greutate si ulterior si modificari biochimice, metabolice, care au influenta asupra riscului de mortalitate cardio-vasculara. Este o problema generala de sanatate globala, sindromul metabolic sau componente ale acestuia, la inceput suprapondere, dislipidemie si apoi apare intregul tablou al sindromului metabolic. Aceste patologii predispun la boli cardiovasculare si mortalitate la varsta tanara. Si cel putin in mediul militar, unde exista aceasta activitate profilactica, respectiv controlul anual, putem lua niste masuri care sa reduca prevalenta acestei afectiuni si una dintre ele ar fi modificarea modului de hranire al trupelor si apropierea a ceea ce mananca la popota, la gustare si la pranz, de o dieta mediteraneana, sigur, cu ce avem in Romania ca alimente”, mai spune comandantul spitalului militar din Cluj.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*