Medicii militari, la ceas aniversar

21 august 2012 | 0 comentarii |

Medicina militara sarbatoreste astazi 150 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei. Cu acest prilej sunt organizate mai multe manifestari prin care se evoca sacrificiul celor care „in lina intai” a frontului, dar si pe timp de pace au salvat vieti, credinciosi Juramantului lui Hipocrat.

 

Medicina militara marcheaza, astazi, 150 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei, anunta Ministerul Apararii Nationale (MApN), printr-un comunicat de presa.

Cu acest prilej au loc depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari (Piata Eroilor) si la Mormantul fondatorului medicinei militare, generalul dr. Carol Davila, precum si la Monumentul dr. Carol Davila din incinta Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central.

Pentru a evoca asa cum se cuvine activitatea ofiterilor sanitari de-a lungul celor 150 de ani, in amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” se va desfasura un simpozion aniversar care isi propune, prin tematica abordata, sa fie un liant intre trecutul, prezentul si perspectivele medicinei militare, se mentioneaza in comunicat. La activitatile organizate la acest ceas aniversar vor participa reprezentanti ai conducerii Ministerului Apararii Nationale, ai institutiilor si autoritatilor publice centrale, ai mediului academic, cadre militare in activitate din structurile aflate in subordinea Directiei Medicale a Ministerului Apararii Nationale, precum si cadre militare in rezerva si in retragere.

La data de 21 august 1862, printr-un Inalt Decret Domnesc, au fost infiintate Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, constituindu-se astfel organismul specializat pentru asigurarea pastrarii sanatatii efectivelor armatei romane.

Inca de la inceputurile ei, medicina militara a beneficiat de profesionalismul si calitatile generalului de divizie medic Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al Serviciului sanitar al armatei, director al Scolii de Medicina (intemeietorul invatamantului medico-militar si medical superior din tara noastra), inspector al administratiei centrale sanitare si efor al spitalelor.

Elaborarea Instructiunilor pentru functionarea ambulantelor si a Deciziei relative la serviciul ambulantelor in armata, precum si promulgarea prin Inaltul Decret nr. 1125/15.04.1882 a Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei a creat cadrul normativ de functionare a Serviciului sanitar militar, condus de o directie specializata existenta in cadrul Ministerului de Razboi.

Medicii militari de toate specialitatile au devenit, in timp, personalitati recunoscute de intreaga lume medicala, atat pe plan intern  cat si international.

Si astazi, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central este unul dintre cele mai importante si mai apreciate unitati sanitare din Romania, astfel ca nu putini sunt aceia care, chiar civili fiind, apeleaza la serviciile corpului medical din acest spital.

De-a lungul timpului, numerosi medici buzoieni s-au remarcat in cadrul corpului de elita al acestei institutii medicale si chiar au condus-o cu succes. Printre acestia, nume de referinta pot fi considerate cele ale academicianului Nicolae Nestorescu (1901-1969), medic, profesor microbiolog, imunolog, presedinte al Uniunii Societatii de Stiinte Medicale, care in 1948 infiinteaza Centrul de sange al Armatei, pe care l-a si condus, sau cel al dr. Mitica Popescu – Buzau (1901 – 1986), medic urolog, fost sef al Sectiei Urologie a Spitalului Militar Central, autor al peste 100 de lurari de specialitate, laureat al Academiei Franceze de Medicina in 1961 si 1974. Lista este mult mai lunga, iar renumele medicilor buzoieni militari este unul care face cinste corpului medical al armatei.

In cadrul Garnizoanei Buzau, de cativa ani functioneaza doar un Ambulatoriu de Specialitate – coordont de Spitalul Militar Focsani.

Tot astazi, ministrul Corneliu Dobritoiu participa, la Focsani, la ceremonia de intoarcere acasa  a 650 de militari din Afganistan, se anunta printr-un alt comunicat al MApN.


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*