Medicii militari și subofițerii sanitari vor putea profesa la cerere până la vârsta de 65 de ani

Legea recent promulgată de președintele Klaus Iohannis le oferă aceeași posibilitate subofițerilor sanitari și personalului medical din Ministerul de Interne și din sistemul penitenciar.

 

Medicii militari și subofițerii sanitari din sistemul de Apărare, din cadrul Ministerului de Interne și din sistemul penitenciar vor putea să își continue activitatea profesională și după vârsta de pensionare, cu câțiva ani mai redusă decât în cazul personalului civil. Potrivit unui act normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute, medicii militari și subofițerii sanitari vor putea profesa, dacă vor dori acest lucru, până la vârsta de 65 de ani.

Până acum, vârsta de pensionare a personalului medical militar este de 56 de ani și 8 luni, dar noua lege le permite acestora să își continue activitatea, la cerere, până la vârsta la care se pensionează și medicii și asistenții medicali din unitățile medicale civile.

Documentul legislativ adoptat de președinte este o completare a legii din 1995, privind statutul cadrelor militare, iar scopul urmărit este acoperirea deficitului de personal de specialitate medico-sanitar, care se resimte din ce în ce mai acut și în unitățile din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne.

 

Astfel, indiferent de gradul militar sau profesional pe care îl dețin, medicii militari și subofițerii sanitari, la fel ca și personalul medical din Ministerul de Interne și din sistemul penitenciar, pot solicita să își continue activitatea și după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută pentru aceste categorii de salariați, până la aceeași vârstă la care se pensionează și personalul medical civil, respectiv 65 de ani.

„Personalul militar de specialitate medico-sanitar, indiferent de gradul militar, ofiţerii de poliţie şi agenţii de poliţie, personal de specialitate medico-sanitar, indiferent de gradul profesional deţinut, pot fi menţinuţi în serviciu, la cerere, cu aprobare, după împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiţii a atribuţiilor ce le revin, până la împlinirea vârstei de pensionare pentru personalul de specialitate medico-sanitar civil”, se arată în textul legii recent promulgate.

 

Proiectul inițial, adoptat în urmă cu o lună de Camera Deputaților, prevedea și prelungirea vârstei de pensionare pentru aceste categorii profesionale. Astfel, documentul ințial prevedea ca, până în 2030, vârsta de pensionare a medicilor militari și subofițerilor sanitari să crească de la 56 de ani și opt luni, cât este în prezent, la 60 de ani, urmând ca ulterior, nivelul vârstei de pensionare a acestei categorii de personal să fie adus la cel prevăzut pentru medicii și asistenții civili, respectiv 65 de ani.

Și această măsură se dorea a fi o soluție pentru acoperirea deficitului de personal medical militar, medicii și subofițerii sanitari fiind astfel menținuți pentru mai multă vreme în activitate. Conform legii nou adoptate, această menținere în activitate după vârsta de pensionare a cadrelor militare, poate fi făcută doar la cererea medicului sau subofițerului sanitar care dorește acest lucru.

Pe lângă menținerea în activitate a medicilor și subofițerilor sanitari, o altă măsură pentru a acoperi deficitul de personal medical militar a fost și dublarea numărului de locuri pentru candidații care doresc să urmeze cursurile Institutului Medico-Militar, pentru această sesiune fiind disponibile 100 de locuri în cadrul UMF Carol Davila și alte 100 de locuri la UMF Târgu Mureș.

 


Adaugati un comentariu


 

*