Medicii ne invata cum sa evitam neplacerile trecerii la „ora de iarna”

22 octombrie 2016 | 0 comentarii |

In ultimul weekend din luna octombrie, mai exact in noaptea dintre 29 si 30 octombrie, Romania revine la „Timpul legal”. Ceasurile se dau cu o ora inapoi, dormim cu o ora mai mult, dar organismul poate avea desuferit.

 

Ceasul din Turnul Primariei BuzauTrecerea la „ora de iarna”, cum a intrat in constiinta publica, de fapt, revenirea la Timpul Legal Roman (TLR), se face in acest an, in ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, ora 4:00 a diminetii de duminica, 30 octombrie 2016, va deveni ora 3:00, asa ca duminica va fi cea mai lunga zi din an, cu 25 de ore, asa ca vom dormi mai mult cu o ora.

Timpului Legal Roman, adica ora desemnata dupa criterii stiintifice pentru Romania, reprezinta un plus de doua ore fata de Timpul Universal (+2 TU),  luandu-se ca reper GMT (Greenwich Mean Time), care corespunde orei 0:00. Modificarea fusului orar, prin introducerea orei de vara si revenirea la ora oficiala se face din aceleasi ratiuni, ce tin de adaptarea programului de munca la conditiile de lumina naturala, care vara se gaseste in abundenta, iar iarna, pe parcursul a mai putine ore.  Asadar, introducerea orei de vara este doar un artificiu propus si acceptat de unele tari, mai ales din Europa, inclusiv Turcia, cu exceptia Islandei, Belarusului si a Rusiei, pentru a se aplica  „Daylight saving time” (conceptul utilizarii la maximum a luminii zilei in activitatile industriale, publice si sociale). Aceasta conventie se bazeaza pe o modificare orara, adusa la cunostinta publicului si acceptata oficial, lansat in 1898, de Hudson, in Noua Zeelanda, o tara care nu cunoaste iarna.

In Romania, care a acceptat conceptul de „ora de vara” in 1932, in doua perioade diferite nici nu s-a aplicat, fiind valabil, pe parcursul intregului an, Timpul Legal Roman.

 

Dr. Maria Cristache

Dr. Maria Cristache

Medicii considera ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de iarna, deoarece trebuie sa se culce cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi insa mai serioase.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic si odata cu el pot surveni si dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului. Cei mai multi dintre noi isi vor ajusta insa ceasul biologic destul de rapid, dupa cateva zile se vor obisnui cu noul program.

Totusi, anumiti oameni, care sufera de depresie, pot dezvolta un risc mai mare de sinucidere, mai ales in randul persoanelor tinere. Trecerea la ora de iarna poate declansa insa, in multe cazuri, scaderea vigilentei, oboseala accentuata, irascibilitate,tulburari de somn, cresterea nivelului de stres, perturbarea rutinei zilnice, care ne ajuta sa fim organizati si sa ne dozam energia corespunzator, instalarea asteniei de toamna. Totodata, in cazul persoanelor care au deja boli cardiace, creste riscul de infarct, in primele zile dupa schimbarea orei”, explica medicul psihiatru Maria Cristache.

 Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reactioneaza prin cresterea activitatii sistemului nervos simpatic si a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociaza expunerii prelungite la lumina si modificari in secretia melatoninei cu efect asupra reglarii ritmului circadian (somn-veghe), mai spune explica medicul.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Schimbarea orara, fie inainte, fie inapoi, produce si anumite modificari psihico-fizice, cunoscute ca Seasonal Affective Disorder, sau astenia de toamna. Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta, fapt care se aplica si asupra psihicului. In spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuatiilor de apetit resimtite toamna se ascunde, de fapt, astenia.

Astenia de toamna este o problema frecvent intalnita in aceasta perioada si se manifesta la toate categoriile de varsta, de la copii pana la persoanele mai in varsta, preponderent in randul femeilor. Astenia are simptomatologii diferite, in functie de imunitatea organismului si stilul de viata al fiecaruia, insa in general, pentru a evita starile specifice acestei etape, este important sa acordam atentie deosebita unei alimentatii bogate in vitamine si proteine, sa petrecem cat mai mult timp in aer liber, la lumina si sa respectam un program de somn regulat”, ne spune medicul de familie Carmen Nistor. Pentru a preveni efectele asteniei, medicul ne recomanda sa petrecem cat mai mult timp afara, la lumina, sa facem miscare cate 30 de minute in aer liber, de cel putin trei ori pe saptamana, sa adoptam o dieta echilibrata, care include suficiente minerale si vitamine si sa evitam pe cat posibil mancarurile dulci sau junk food-urile.

Ca si in cazul altor forme ale depresiei, uneori este necesar si un tratament, care include medicamente antidepresive si terapie cognitiv-comportamentala”, mai spune medicul, recomandand celor care primesc un astfel de tratament sa nu-l intrerupa fara recomandarea medicului, pentru ca exista riscul declansarii unor efectelor secundare.

 

bunatati toamnaDr. Nistor ne recomanda si o serie de alimente care pot combate eficient efectele asteniei. Intre acestea, dovleacul este foarte util pentru sanatatea sistemului nervos. „Indiferent daca este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul actioneaza ca un pansament natural pentru sistemul nervos, avand un efect usor sedativ si fiind eficient in combaterea insomniilor, a starilor depresive si anxietatii. In plus, dovleacul este o sursa importanta de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali si contine si complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv in mentinerea sanatatii psihice, protejarea impotriva stresului oxidativ si reducerea starii de oboseala excesiva”, ne explica dr. Carmen Nistor.

Cerealele integrale sunt de ajutor in combaterea oboselii. Datorita continutului bogat in glucide, cerealele ofera energia necesara pentru functionarea corecta a organismului. In plus, acestea sunt bogate in tiamina, o vitamina care favorizeaza transformarea glucidelor in energie.

Citricele si catina constituie o solutie ieftina si la indemana in aceasta perioada, pentru a ne feri de raceli si de a intari organismul. Ele contin o cantitate importanta de vitamina C, antioxidanti, nutrienti cu proprietati anticancerigene si asigura in mod natural un sistem imunitar mai puternic.

Probioticele (bacteriile bune), pe care le gasim in iaurt, kefir, varza murata, ciocolata neagra, lapte de soia, masline in saramura, castraveti murati, microale etc. reprezinta o alta modalitate de a intari organismul din interior, de a creste numarul de anticorpi si de a stimula imunitatea. Acestea actioneaza ca un antibiotic natural, neutralizeaza infectiile virale si bacteriene si actioneaza benefic asupra florei intestinale, indepartand efectele nedorite ale antibioticelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*