Medicii, pregatiti de proteste

7 octombrie 2016 | 2 comentarii |

Pentru inceput, medicii din indicatul Promedica vor purta banderole albastre, iar daca solicitarile adresate ministrului Sanatatii nu vor fi rezolvate, Federatia Hipocrat anunta proteste de amploare.

 

Dr. Eleodor Carstoiu (mijolc), alaturi de dr. Victor Ionita si dr. Marian Stamate

Dr. Eleodor Carstoiu (mijolc), alaturi de dr. Victori Ionita si dr. Marian Stamate

Desi autoritatile au anuntat ca de la inceputul acestei luni a crescut valoarea retributiilor pe care medicii le primesc pentru garzi, precum si veniturile pe care le vor primi medicii de familie si cei din ambulatoriu, membrii Sindicatului Medicilor Promedica, organizatie afiliata Federatiei Sindicale Hipocrat, sunt in continuare nemultumiti si sustin ca problemele cu care se confrunta raman in continuare nerezolvate.

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, medicul Eleodor Carstoiu, vicepresedinte al federatiei Hipocrat, reaminteste care sunt problemele care raman in continuare nerezolvate si anunta demararea de saptamana viitoare a primelor actiuni de protest.

Acesta acuza faptul ca medicii muncesc in continuare peste 30 de ore neintrerupt si sunt dezamagiti pentru ca au avut asteptari de la noul ministru, insa acestea le-au fost inselate. Am sperat ca situatia se va imbunatati, ca vom avea conditii de munca, echipament, acces la informatie de specialitate, ca ne veti oferi rectificari legislative care sa corecteze tot ce nu a fost aplicat corect sau fortat. Am sperat ca veti sparge monopolul Ministerului Sanatatii asupra vieţii private a medicilor Actiunea de modificare a Ordinului 870/2004 pare sa fi esuat lamentabil, fapt dovedit de intarzierea aparitiei modificarilor. Consecinta neasumarii acestor modificari este strans legata de faptul ca multi medici nu mai doresc sa mai faca garzi in afara normei de baza”, sustine medicul in scrisoarea deschisa.

 

medici tineriDr. Carstoiu mai spune ca exista numeroase situatii in care medicii sunt nevoiti sa faca chiar si 7 garzi lunar, pentru a acoperi deficitul de personal. Medicii sustin ca au sperat ca de la 1 octombrie se va ajunge si la un consens in ceea ce priveste flexibilitatea programului, astfel incat medicii sa poata sa isi realizeze norma de baza dar sa si acopere normele de munca vacante, dar reglementarile guvernului infirma asteptarile lor. „Constatam cu mahnire ca nu ati intentionat sa reglementati acest lucru si continuati sa va faceti ca nu vedeti ca noi ne confruntam cu aceleasi probleme. Va imaginati cumva, ca o sa continuam sa muncim fortat, independent de vointa noastra, atat cat reuseste un angajator sa ne puna pe grafic???” – se mai arata in scrisoarea deschisa a sinidcatului medicilor.

 

greva japonezaIn finalul documentului, dr. Carstoiu anunta ca sindicatul Promedica a solicitat Federatiei Hipocrat demararea actiunilor de protest, demers ce a fost aprobat si va fi pus in practica incepand chiar de saptamana viitoare. Astfel, in perioada 10-14 octombrie, medicii afiliati sindicatului Promedica vor purta banderole albastre, in semn de potest fata de conditiile in care sunt nevoiti sa isi practice meseria, iar actiunile vor continua in cazul in care autoritatile nu vor lua masuri pentru ca aceste conditi sa fie imbunatatite.

Totodata, Federatia Sindicala Hipocrat a adresat, recent, autoritatilor o lista cu alte revendicari, printre care acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca la salariile actuale, si nu la cele din anul 2009, o salarizare unitara a personalului medical,in orice sector de activitate in care se asigura act medical si crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel national si totodata pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

In zilele urmatoare, Federatia va face public si un clandar al actiunilor revendicative pe care le va organiza in acest sens.

 



Comentarii (2)

  1. Vali spune:

    Intr-o tara civilizata cand mergi la medic esti tratat cum se cuvine fara bani in plic pentru atentie pe cand la noi in Romania daca nu ai bani esti mort. Sa se multumeasca cu ce primesc de la stat.

  2. Aurelian Udristioiu spune:

    La un moment dat, s-a specificat de catre MS ca si Doctoranzii in medicina, nu numai Doctorii in medicina, vor primi 15% in plus la salariu, DE LA 1 OCTOMBRIE, ca un suport financiar al pregatirii profesionale academice, dar apoi nu s-a mai auzit nimic despre aceasta propunere. Dr. Aurel

Adaugati un comentariu


 

*