Medicii protestatari, invitati la negocieri. Se va schimba ceva?

30 martie 2016 | 0 comentarii |

Sub amenintarea blocarii activitatii spitalelor, medicii se vor intalni, astazi, cu ministrul Sanatatii, cu o zi inainte de a picheta Ministerul Muncii si la o saptamana distanta de pichetarea Ministerului Sanatatii.

 

Protest Hipocrat (foto arhiva)

Protest Hipocrat (foto arhiva)

Reprezentantii sindicatelor medicilor se intalnesc, astazi, la ora 11.00, cu ministrul Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu. Este greu de anticipat daca negocierile se vor finaliza de aceasta data cu un rezultat multumitor pentru medici, avand in vedere ca saptamana trecuta au mai avut o intrevedere cu ministrul Achimas-Cadariu si secretarul de Stat Francisk Iulian Chiriac, dar in urma acesteia nu s-a stabilit „un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme”, sindicalistii sunt hotarati sa continue protestele.

De altfel, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii declara, la Targu-Mures, ca desi le da dreptate medicilor si considera indreptatite revendicarile lor, este nevoie „sa fim realisti si sa vedem la ce buget ne raportam”.

Discutiile se vor purta pe marginea revendicarilor pe care sindicalistii le au si care vizeaza, in principal, cresteri salariale, eliminarea deficitului de personal prin stoparea exodului medicilor, servicii medicale gratuite pentru personalul din sanatate si cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale, la toate nivelurile.

 

Greva japoneza Buzau

Greva japoneza – medici Buzau

Incepand cu 21martie, personalul medical din sistemul public de sanatate a declansat o serie de proteste, la nivel national. Cele doua sindicate au fost si sunt in continuare sustinute de Alianta Medicilor, Societatea Nationala de Medicina Familiei si de unele filiale ale Colegiului Medicilor. Prima forma de protest a fost de tip „greva japoneza”, in perioada 21-27 martie, cand peste 12.000 de medici si asistenti medicali din spitale si unii medici de familie au purtat banderole albastre.

Medicii spun, pe buna dreptate, ca nu mai fac fata presiunilor la care sunt supusi, pe de o parte din cauza crizei deja cronice de specialisti care ii obliga sa acopere 2-3 norme in spitale si sa faca garzi dupa garzi fara a mai avea timp de odihna, iar asta pe salarii de 10-13 ori mai mici decat in alte tari din UE si in conditii mult inferioare din punct de vedere al dotarii. In plus, daca nu se va opri exodul medicilor, in cativa ani multi dintre cei care mai sunt in tara vor iesi la pensie, iar multe sectii si chiar spitale vor fi in pericolul de a se inchide. Si peste toate acestea, in timp ce politicul care nu face nimic pentru a indrepta situatia, medicii sa fie singurii acuzati, aratatii cu degetul si vanati „ca niste infractori” .

 In spitalele din Romania mai sunt aproximativ 14.000 de medici, mai putin de jumatate fata de minimul necesar. Deficitul de personal medical (medici si asistenti) depaseste, la ora actuala, 40.000.

 

Protest medici de familie

Protest medici de familie

O prima victorie a fost obtinuta de medicii de familie dupa ce, in ziua de 24 martie, au marsaluit in jurul Ministerului Sanatatii. La solicitarea acestora s-a amanat data de intrare in vigoare a noului Contract-cadru, pentru a se putea opera anumite modificari.

Reprezentantii sindicatelor nu au obtinut, pana acum, nimic concret. Mai mult, intalnirea pe are o aveau programata luni, cu reprezentantii Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a fost anulata, intrucat Comisia de Sanatate si-a schimbat programul aprobat initial.

Sindicalii sustin ca protestele vor continua pana cand Guvernul va lua o decizie ferma privind revendicarile lor. De altfel, satui sa tot fie ignorati, acestia s-au adresat, printr-o scrisoare deschisa, si primului ministru Dacian Ciolos, caruia i-au cerut sa gaseasca solutii la problemele sistemului sanitar si chiar sa-l demita pe actualul ministru, care nu se implica asa cum s-ar fi asteptat.

Potrivit calendarului prezentat de sindicalisti, pe 31 martie protestele vor continua cu pichetarea Ministerului Muncii, pe 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii va avea loc pichetarea Ministerului Sanatatii, iar in intervalul 11 – 17 aprilie va fi Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore. Daca pana atunci revendicarile medicilor nu vor fi solutionate, pe 18 aprilie va fi declansa Greva Generala, iar in spitale nu se va mai asigura decat o treime din activitatea medicala si urgentele.

 

Federatia Hipocrat - Ministerul Sanatatii

Pichetare Ministerul Sanatatii (arhiva)

Solicitarile FS „Hipocrat” si CFSMR vizeaza, in primul rand, aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara, si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat; respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca; asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate; cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

 

Greva japoneza medici bucuresti

Greva japoneza – medici bucuresti

Federatia Europeana a Mediclor Salariati sustine „in totalitate” actiunile sindicatului medicilor.  „Ar fi timpul ca Guvernul Romaniei sa inteleaga ca, dincolo de impactul social negativ al unui sistem de sanatate sacrificat, ce afecteaza populatia intr-unul din domeniile vitale ale unei societati civilizate, degradarea continua a conditiilor de munca conduce si la disparitia motivatiilor necesare exercitarii profesiilor medicale. Pierderea acestor motivatii, oboseala continua, salariile scazute, lipsa de consideratie fata de lupta zilnica a medicilor cu boala si suferinta pacientilor, reprezinta factoriimportanti in scaderea calitatii asistentei medicale. Iar scaderea calitatii, asa cum este foarte bine cunoscut, duce la scaderea capacitatiide diagnostic, la tratamente gresite, la cresterea numarului de complicatii si in final la marirea efectiva a cheltuielilor din sanatate. In acelasi timp, Uniunea Europeana se confrunta cu un deficit constant de medici si cu o migratie continua a medicilor din Romania catre alte state, in cautarea unor conditii mai bune de munca si a unor salarii mai mari. Acest fenomen reprezinta o risipa continua a resurselor nationale, utilizate pentru formarea medicilor romani, ce vor contribui, apoi, la sistemul de sanatate al altor state. Statul Roman, ce finanteaza educatia medicilor prin taxele si impozitele propriilor cetateni, ajunge astfel sa fie afectat de lipsa medicilor ce s-au pregatitin propria tara”, transmite dr. Enrico Reginato, presedintele FEMS.

Sindicalistii atrag atentia ca in lipsa unei decizii rectificative multumitoare „se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale, pana la intreruperea partiala a activitatii, disfunctioanalitatile create cazand exclusiv in responsabilitatea Guvernului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*