Medicii psihatri acuza presa de „tabloidizarea” studiilor clinice

Psihiatrii se dezic de practicile ilegale de care este acuzata colega lor, dr. Delia Maria Podea, si condamna modul in care subiectul a fost abordat de o parte a presei.

 

Dr. Delia Marina Podea

Dr. Delia Marina Podea

La trei saptamani dupa ce presedintele Comisiei de Etica pentru Studii Clinice, medicul psihiatru Delia Marina Podea, a ajuns in arest pentru ca ar fi efectuat studii clinice pe unii pacienti, fara a respecta procedurile, sau doar a simulat efectuarea acestor studii, principala organizatie profesionala a psihiatrilor condamna tabloidizarea studiilor clinice.

Intr-un comunicat al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie se face referire mai putin la cazul in sine al doctoritei din Arad, dar se atrage atentia asupra necesitatii corectarii unor derapaje aparute in diverse publicatii si emisiuni de stiri care au relatat acest caz. Reprezentantii asocieatiei atrag atentia ca din dorinta de a spori in mod artificial gravitatea si dramatismul unui caz, pentru a-l face mai spectaculos si, in consecinta, aducator de audienta, autorii materialelor incriminate au folosit formulari si au tras concluzii fara a stapani foarte bine termenii si a cunoaste toate datele problemei, iar astfel au dat publicitatii materiale in care corecta informare a fost lasata pe planul secund, primand preocuparea pentru senzational si sensibilizare emotionala.

Medicii psihiatri se dezic de practicile de care colegii lor sunt acuzati si se declara total acord cu sanctionarea, conform legii, a incalcarii normelor de buna implementare si desfasurare a studiilor clinice, dar considera ca intreaga breasla a fost incriminata pe nedrept din cauza aparitiei in presa a materialelor amintite mai sus.

 

Sectia Psihiatrie 3 Sapoca

In plus, reprezentantii asociatiei considera ca astfel s-a adus un prejudiciu si pacientilor care sufera de boli psihice, care au fost stigmatizati si catalogati drept persoane fara discernamant. „Consideram ca prezentarea in mass media a anchetei in curs nu ofera o imagine reala si completa asupra problemei prezente, contribuind astfel la stigmatizarea profesiei de psihiatru, a persoanelor suferinde de tulburari psihice si a relatiei medic-pacient din Romania. De asemenea, consideram ca etichetarea drept ilegala, de catre mass media, a studiilor de cercetare in domeniul medical in general si in psihiatrie in particular reprezinta o atitudine incorecta, trimitand in derizoriu conceptul de servicii medicale bazate pe dovezi, necesar progresului medical, oriunde in lume”, se arata in document.

Totodata, medicii fac precizarea ca prezenta unei boli psihice nu implica, de cele mai multe ori, lipsa de discernamant a persoanei afectate, iar „prezentarea in mass-media a persoanei cu tulburari psihice intr-o astfel de maniera discrimineaza aceasta categorie de populatie si contravine drepturilor pacientului de a alege cele mai avansate metode terapeutice disponibile”.

 

psihoterapieMedicii spun ca studiile clinice nu reprezinta nicidecum o practica ilegala, cum gresit a fost creata impresia, cercetarea medicala reprezentand o obligatie profesionala si morala a tuturor medicilor in vederea cresterii calitatii serviciilor de sanatate oferite catre populatie. Acestia precizeaza ca in Romania, studiile clinice se efectueaza cu respectarea regulamentelor internationale si a legislatiei, dar admit ca atunci cand nu sunt respectate aceste norme legislative si conduita terapeutica in relatia cu pacientul, aceste studii trebuie incriminate, iar vinovatii sanctionati.

In acelasi comunicat se enumera o serie de termeni care au fost folositi in mass-media si au creat o imagine falsa asupra intregului grup profesional. Se face astfel referire la termeni precum  „pacientii psihici – cobaii psihiatrilor”, „pacienti psihici lipsiti de discernamant”,studii clinice ilegale”, „introducerea pe piata a unor medicamente care au afectat sanatatea oamenilor”50 de psihiatri penali”,sistem de crima organizata”, „Mengele” etc, rod al unor imaginatii bogate care nu se bazeaza foarte mult si pe o gandire limpede, si care, spun psihiatrii, au creat o perceptie ertonata asupra intregii bresle. „O campanie mediatica impotriva unei intregi comunitati profesionale poate determina indepartarea pacientilor de psihiatri si de serviciile de asistenta in sanatatea mintala, avand repercusiuni atat asupra preventiei, tratamentului si integrarii socio-profesionale a persoanelor care sufera de tulburari psihice cat si asupra intregii societati civile. Si pentru acestea suntem cu totii responsabili”, se arata in incheierea comunicatului.

 


Adaugati un comentariu


 

*