Medicii romani pleaca pe capete in strainatate

4 iulie 2012 | 0 comentarii |

Peste 11.000 de medici au plecat la munca in strainatate din 2007 pana acum, potrivit estimarilor presedintelui Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astarastoaie.

 

Spitalele noastre functioneaza la cota de avarie, avem specialitati in care nici jumatate din minimul necesar nu exista, iar autoritatile in loc sa aiba grija sa ofere medicilor conditii umane de trai, nu fac decat sa-i incarce cu responsabilitati. In aceste conditii, sa nu ne mai miram de ce ne pleaca medicii pe capete in strainatate, unde pe langa salarii de zece ori mai mari li se ofera si conditii de lucru incomparabil mai bune.

Numai luna aceasta, 22.000 de oferte de munca pentru strainatate sunt disponibile pentru romani, iar 3.773 dintre acestea sunt oferite „Personalului Medical si Sanitar”, potrivit platformei de recrutare Tjobs.

Oferte atractive sunt prezentate infirmierilor, asistenţilor si medicilor specialisti, de tari precum Germania, Franta, Anglia, Arabia Saudita, Dubai, Suedia, Elvetia si pe vase de croaziera. 100 de asistenti medicali generalisti sunt atrasi catre Elvetia, cu oferte salariale cuprinse intre 3.475 si 4.000 de euro lunar, durata contractului de munca fiind de minimum doi ani. Se cer studii postliceale sau universitare in domeniu si cunoasterea limbii germane.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Vasile Astarastoae, 11.200 de medici romani „figurau la data de 1 ianuarie 2012 ca lucreaza in ţarile dezvoltate ale OECD, iar in urmatoarele trei luni alti 1.014 medici au plecat in strainatate.Toata lumea spune ca ei se duc acolo pentru ca, in timp ce un medic specialist are in medie in Romania 700 de euro, intr-o tara din OECD (Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica – n.r.) castiga in medie 7.900 de euro pe luna. Dar nu acesta este motivul adevarat. Pe primele locuri sunt mentionate drept motive faptul ca nu se pot realiza profesional si ca nu mai suporta atmosfera de blamare si de presiune din partea institutiilor statului”, a afirmat, intr-o conferinţa de presa, presedintele CMR.

Potrivit presedintelui CMR, in Uniunea Europeana media este de 3,6 medici la o mie de locuitori, in timp ce in Romania avem doar 1,9 medici la o mie de locuitori, iar riscul ca si acestia sa se imputineze creste pe zi ce trece.
Si nimeni nu a facut pana acum o cercetare adevarata din care sa se vada nevoia reala de medici pe anumite specialitati. Pe chirurgie cardiaca, in martie aveam 86 de medici specializati in acest domeniu. In acest moment avem 81, cinci au plecat”, a atras atentia dr. Astarastoae.

Din Buzau, aproape 30 de medici au solicitat certificate de libera practica pentru strainatate, iar peste 300 de asistenti medicali si moase ofera la ora actual servicii medicale strainilor.


Categorii: Jobs

Adaugati un comentariu


 

*