Medicii romani, tot mai putini si mai epuizati

Un studiu dat publicitatii de sindicatele din sanatate arata ca peste 75% dintre medici lucreaza frecvent 24 de ore continuu, iar o treime stau frecvent in spitale 33 de ore, fara intrerupere.

 

operatieIn Romania sunt Medicii romani constituie una dintre categoriile profesionale care isi petrece foarte mult timp la locul de munca. Un sondaj recent releva faptul ca mai mult de trei sferturi dintre ei lucreaza continuu, mai mult de 24 de ore, depasind de multe ori chiar si limita de 33 de ore petrecute fara intrerupere la locul de munca, prevazuta de lege. Sondajul referitor la garzile medicilor a fost realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala Solidaritatea, la comanda Federatiei sindicale Solidaritatea Sanitara.

Reprezentantii organizatiei sindicale spun ca demersul a fost initiat in contextul in care Ministerul Sanatatii a refuzat pana acum, in mod sistematic, sa modifice regulamentul de garzi, astfel incat sa fie respectata legislatia muncii si sa nu mai existe situatii in care medicii sa fie nevoiti sa munceasca peste 33 de ore consecutiv, de mai multe ori intr-o luna, iar in unele cazuri chiar de mai multe ori intr-o saptamana. Sindicalistii spun ca nu au gasit intelegere la niciunul dintre ministrii Sanatatii cu care au discutat pana acum si il acuza pe Vlad Voiculescu, actualul detinator al portofoliului, care nu ar fi deschis la dialog in aceasta privinta.

 

medic hol spitalRezultatele sondajului nu sunt unele definitive, pana la acest moment, chestionarele fiind completate de 1.302 medici din tara. Intrucat se considera ca acestia constituie un esantion reprezentativ, Solidaritatea Sanitara a facut publice primele rezultate, din care reiese ca 78% dintre medici lucreaza incontinuu, mai mult de 24 de ore, iar 30 la suta ajung chiar sa depaseasca  durata de munca legala de 33 de ore. Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, incluzand timpul normal de lucru si orele de garda, este de 33 ore.

Medicii lucreaza in medie, pe saptamana, 63 de ore, incluzand orele de garda, adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7% dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.

Totodata, 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseala datorata actualului program de garzi, aceasta riscand sa afecteze implicit si calitatea serviciilor medicale.

 

hol spital pacientiCirca 32% dintre medici au indicat faptul ca actuala forma de organizarea a garzilor are un impact negativ direct asupra calitatii serviciilor medicale, 21,5% dintre respondenti indicand ca efect cresterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate.

Sindicalistii sustin ca, avand in vedere faptul ca in cadrul negocierilor cu Ministerul Muncii, ministrul Dragos Paslaru a acceptat introducerea in Legea Santatii a obligativitatii incheierii unui contract individual de munca separat pentru garzile suplimentare programului normal de lucru, eliminand astfel obligativitatea medicilor de a face toate garzile suplimentare, in acest moment modificarea in mod corespunzator a regulamentului de garzi are caracter urgent.
„Daca Ministerul Sanatatii va refuza in continuare negocierile privind reasezarea programului de lucru al medicilor in limitele legii si plata adecvata a drepturilor salariale aferente garzilor, exista riscul ca, incepand cu luna august, 41% dintre medici sa refuze incheierea contractelor individuale de munca pentru garzile suplimentare programului normal de lucru”, se mai arata intr-un comunicat al federatiei sindicale.

 

workshop sindicate medici - IasiLa randul lor, reprezentantii medicilor din cadrul Sindicatului Promedica – dr. Eleodor Carstoiu (presedinte), Federatiei Sindicale Hippocrat – dr. Catalin Dutu, Sindicatului Camera Federativa Iasi si Alianta Medicilor – in numele carora au participat medicii Catrinel Iliescu, Silvia Costinean, Eva Cristescu, Marian Stamate, Adrian Pletea, Andrei Gaitan, s-au intalnit in weekend, la Iasi, unde au discutat despre salarizarea in sectorul sanitar, normarea timpului de munca, garzile si modificarea Ord. 870/2004, statutul medicului rezident in cadrul unui worshop despre Legislatia din Romania. „Ne-am consultat, am discutat, am prezentat puncte de vedere si am hotarat sa ne angajam impreuna sa lucram si sa luptam pentru modificari legislative care sa aiba ca scop final: reglementarea timpului de lucru, imbunatatirea conditiilor la locul de munca, clarificarea unor elemente care sa aduca beneficii pacientilor.S-au analizat diverse situatii cu care se confrunta personalul medical din cauza lipsei acute de personal, dar si situatii limita, create de exodul medicilor, in special. La intalnire a participat si un reprezentant al rezidentilor, respectiv dr. Andrei Gaitan, care a expus aspecte legate de formarea rezidentilor si activitatea lor profesionala, expunand cateva solutii care ar ajuta atat sistemul in complexitatea lui, cat si colegii pe care ii reprezinta. Federatia Sindicala Hipocrat a prezentat proiectul legislativ pe care l-a inaintat Ministerului Sanatatii si s-a consultat cu participantii, pentru a fi cat mai aproape de nevoile lor, in cadrul discutiilor care urmeaza. Au avut loc discutii ample in ceea ce priveste mobilitatea pesonalului medical si flexibilizarea programului de lucru al medicilor. Dezbaterile pe aceste teme vor continua si in alte zone ale tarii, au anuntat participantii la lucrari.

La dezbateri au participat medici din Iasi, Piatra Neamt, Botosani, Suceava, Vaslui, Caracal, Slatina si Bucuresti.

 


Adaugati un comentariu


 

*