Medicii se tem de izbucnirea unei epidemii de gripa

13 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Riscul creste odata cu inceperea scolilor, iar ingrijorarea se justifica mai ales dupa ce sase oameni au fost rapusi de gripa si peste 88.000 au fost diagnosticati cu infectii respiratorii acute in ultima saptamana de raportare a acestui sezon.

 

raceala si gripaGerul si viscolul din ultima saptamana au umplut spitalele, iar cabinetele medicilor de familie si ale pediatrilor din ambulatoriu sunt asaltate de cei care au fost atinsi de bolile de sezon. Mai grav este ca virusul gripal este tot mai frecvent, iar numarul celor rapusi a ajuns la sase, in timp ce peste 88.000 de persoane au fost diagnosticate cu infectii respiratorii acute in ultima saptamana de raportare a acestui sezon.

Odata cu inceperea scolilor, medicii se tem ca va izbucni o epidemie de gripa, in contextul in care autoritatile au confirmat, deja, sase decese in cazuri confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3N2, din care patru numai in saptamana 2-8 ianuarie. Victimele sunt un bebelus mai mic de an, o persoana cu varsta intre 15 si 49 de ani, o persoana cu varsta intre 50 si 64 de ani si 3 care aveau peste 65 de ani, patru femei si doi barbati.

Specialistii Institutului National de Sanatate Publica atrag atentia ca cinci dintre cei rapusi de gripa „au avut conditii medicale preexistente”, adica aveau si alte afectiuni care au contribuit la agravarea cazurilor, iar niciuna dintre victime nu fusese vaccinata, desi medicii au atras atentia, in nenumarate ocazii si prin toate mediile de informare, ca vaccinarea este cea mai sigura cale de preventie.

 

raceala-si-gripaDe la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute si gripei si pana la data de 10.01.2017 au fost confirmate 230 cazuri de gripa (172 cazuri tip A, subtip H3N2 – un alt subtip decat cel care a dominat anul trecut; 54 cazuri tip A, nesubtipate si  4 cazuri tip B) in toata tara, iar pana la 8 ianuarie au fost vaccinate antigripal 468.100 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Specialistii din Ministerul Sanatatii spun ca morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta decat cea inregistrata in saptamana precedenta, dar „s-a incadrat in intervalul asteptat”. Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a precizat ca nu se poate discuta de o epidemie de gripa la nivel national, ci doar despre „manifestari de tip epidemic la nivel local, pentru ca circulatia virusului gripal este intensa mai ales in partea de sud a tarii”. Cele mai afectate au fost municipiul Bucuresti si judetele Constanta, Brasov, Iasi si Olt, in restul tarii fiind vorba de cazuri sporadice.

S-a inregistrat insa un numar mare de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii), de 88.286 de cazuri la nivel national, cu 37,5% mai mare decat in aceeasi perioada a sezonului precedent, cand au fost 64.185 de cazuri, si cu 36,7% mai mare comparativ cu cel intregistrat in saptamana anterioara cand au fost diagnosticate 64.572 de persoane, dar se apreciaza ca a fost o subraportare, din cauza Sarbatorilor de iarna si a vacantelor scolare.

 

gripaIn mai multe tari europene a fost declarata epidemie de gripa sezoniera. Franta, spre exemplu, se confrunta cu o epidemie de gripa declarata oficial, iar ministrul Sanatatii a facut apel catre spitale sa amane operatiile care nu sunt urgente, intrucat saptamana viitoare se preconizeaza un varf al numarului de imbolnaviri (din noiembrie si pana acum au fost confirmate 657 de cazuri si 52 de decese din cauza gripei). Si in Ungaria a fost declarata epidemie de gripa, iar in mai multe spitale si maternitati s-a instituit carantina partiala. In Republica Moldova, doua persoane au decedat din cauza gripei si pentru alte 17 a fost confirmata infectia cu virusul gripal A subtip H3N2.

In Romania, doar in perioada 02 – 08.01.2017 s-au inregistrat 352 de cazuri de gripa clinica, comparativ cu 48 de cazuri in acelasi interval, in 2016. Desi autoritatile din Sanatate considera ca nu sunt intrunite conditiile declararii unei epidemii, medicii se tem ca odata cu revenirea copiilor la cursuri se vor crea conditii suplimentare de raspandire a virusului, stiut fiind faptul ca acesta se raspandeste cu repeziciune in colectivitati, iar rata de imunizare este destul de scazuta in randul populatie cu risc crescut.

 

gripa (1)Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal si se manifesta prin febra (38-41 de grade) cu debut brusc, tuse, dureri in gat, dureri musculare si articulare, dureri de cap, stare de rau, oboseala.

In cazurile necomplicate, gripa se rezolva spontan, in 7 zile de la debut, dar plaja de severitate a bolii este foarte larga, de la lipsa totala a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minora sau la forme severe precum pneumonia, insuficienta cardio-respiratorie ori encefalita gripala. Bolile cronice preexistente ale aparatului respirator si cardiovascular se pot decompensa si pot ameninta viata pacientului.

Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 65 de ani, persoane cu afectiuni medicale cronice, deficit imunitar, afectiuni cronice respiratorii si/sau cardiovasculare, obezitate, dar si copii si femei gravide, considerate categorii de populatie cu risc crescut. Ocazional pot aparea forme severe de gripa si la persoane sanatoase, care nu fac parte din aceste grupe de risc.

In pandemii, caracteristicile epidemiologice si clinice ale gripei pot fi diferite, in functie de caracteristicile virusului si de nivelul de imunitate al populatiei fata de un virus.

 

gripaPentru reducerea riscului de contaminare sau de a transmite virusul gripal se recomanda evitarea contactului cu persoanele bolnave, aglomeratiile, spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor. Se recomanda spalarea temeinica a mainilor, cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde de fiecare data cand ati intrat in contact cu o persoana bolnava. Este bine sa se evite atingerea nasului, gurii si ochilor cu mana, inainte de spalarea cu apa si sapun sau dezinfectare.

Daca sunteti bolnav, cel mai bine este sa stati acasa, sa evitati sa intrati in contact cu altii, pentru a nu-i imbolnavi. De asemenea, cand tusiti sau stranutati trebuie sa va acoperiti gura si nasul cu ajutorul unui servetel de unica utilizare (de hartie), iar daca nu aveti la indemana un servetel e mai bine sa stranutati sau sa tusiti in plica cotului, decat in pumn sau in palma. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.

Utilizarea mastii de catre o persoana ce prezinta simptome de gripa ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Dupa indepartarea mastii, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.

Tratamentul gripei este simptomatic si include administrarea de antitermice si antialgice pentru febra si ameliorarea durerilor, dar si de antitusive daca tusea este frecventa, si desigur, repaus la pat si hidratare intensiva.

Antibioticele pot fi administrate numai in complicatii bacteriene si numai la recomandarea unui medic.

Atentie, gripa severa si cea complicata se trateaza in spital!

 


Adaugati un comentariu


 

*