Medicii si pacientii colaboreaza pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Documentul prevede crearea si implementarea unei serii de programe si campanii de educare a publicului, in privinta preventiei primare si secundare a acestor boli.

 

protocol boli cardiovasculareSocietatea Romana de Cardiologie, Fundatia Romana a Inimii si Alianta Pacientilor Cronici din Romania au semnat, la sfarsitul sapatamanii trecute, un  protocol de colaborare denumit sugestiv „Impreuna pentru sanatatea inimilor noastre”, document privind preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare.

Prin semnarea acestui protocol, cele trei asociatii  se aliaza in lupta pentru prevenirea bolilor cardioasculare si totodata fac un apel privind prioritizarea acestor afectiuni in politicile de sanatate, in contextul in care acestea sunt responsabile de aproximativ 60 la suta dintre decesele inregistrate anual in Romania. Semnatarii au precizat, cu aceasta ocazie, ca sunt de parere ca programele pentru preventia bolilor cardiovasculare ar trebui sa constituie o prioritate nationala si sa beneficieze de implicare si sustinere la toate nivelurile, de la cel al publicului larg, pana la nivelul factorilor decizionali.

 

crosPrincipalul obiectiv al protocolului il reprezinta cooperarea intre cele trei asociatii reprezentand medici si pacienti, prin crearea si implementarea de programe si campanii de constientizare si educare a publicului larg, in special a populatiei tinere, in ceea ce priveste preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare.

Parteneriatul este deschis tuturor celor care sunt interesati de sprijinirea si dezvoltarea unor initiative de prevenire a bolilor cardiovasculare, precum autoritati si institutii publice centrale sau locale, societati comerciale sau organizatii non-profit. „Protocolul de colaborare este o continuare fireasca a proiectelor pe care le-am implementat pana acum in domeniul preventiei bolilor cardiovasculare si in vederea sustinerii campaniilor de sanatate. Ne-am alaturat acestui demers cu increderea ca impreuna, prin programele pe care le vom derula si prin promovarea unor masuri privind reducerea fumatului, a consumului de sare, zahar si grasimi animale si prin combaterea sedentarismului vom reusi sa schimbam modul de viata al romanilor, astfel incat sa aiba o inima sanatoasa si o viata sanatoasa cat mai lunga”, a declarat cuaceasta ocazie  dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

 

cardioLa randul sau, Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania spune ca aceasta noua colaborare reprezinta confirmarea faptului ca medicii si pacientii sunt parteneri pentru un scop comun, acela de a gasi si de a propune solutii privind scaderea mortalitatii cardiovasculare. Aceasta afectiune situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste speranta de viata la nastere. Pe langa initiativele proprii, alianta pacientilor va sustine si programele privind preventia primara a bolilor cardiovasculare precum programul national si aplicatia de auto-diagnostic al hipertensiunii arteriale, programul si aplicatia dedicata combaterii sedentarismului, programul de prevenire si combatere a efectelor produselor din tutun, programul „Stil de viata sanatos”, destinat prevenirii si combaterii efectelor excesului de colesterol, al alimentatiei dezechilibrate, obezitatii, diabetului.

In ceea ce priveste preventia secundara, cele trei organizatii vor initia demersuri in vederea asigurarii accesibilitatii publicului larg la toate mijloacele moderne de terapie si preventie secundara a bolilor cardiovasculare, in conformitate cu recomandarile ghidurilor internationale de practica medicala.

 


Adaugati un comentariu


 

*