Medicii solicita ordin scris pentru a acorda consultatii fara card

In acelasi timp, Federatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului cere sa se amane cu sase luni termenul de la care devine obligatorie folosirea cardului.

 

aglomeratie cnasFurtuna starnita de implementarea de la 1 mai a sistemului de acordare a serviciilor medicale pe baza cardului de sanatate continua sa faca valuri. In ciuda declaratiilor cu tenta optimista venite din partea autoritatilor, este evident ca situatia este scapata de sub control. Furnizorii de servicii medicale sunt aratati cu degetul, atat de pacientii nemultumiti care au de asteptat zeci de minute la usile cabinetelor, desi au card, medicii reclama sistemul informatic, ce merge greu. Revoltati sunt si bolnavii trimisi sa isi obtina aceste carduri, in situatia in care au avut mai bine de doua luni la dispozitie pentru a face acest lucru. Pentru ca oamenii au lasat pe ultima clipa obtinerea cardurilor, sediile caselor de asigurari au fost luate cu asalt, iar reprezentantii acestora ii considera vinovati tot pe furnizorii de servicii, pe motiv ca nu au acordat consultatii si acestor pacienti.

Au fost demarate si controale, in toata tara, pentru depistarea medicilor care procedeaza astfel, in conditiile in care legea spune clar ca, incepand de la 1 mai, serciviile medicale se pot asigura doar asiguratilor care prezinta cardul de sanatate. Prinse pe picior gresit, autoritatile incearca acum sa indrepte situatia „din mers”, dupa ce lucrurile au luat-o razna. Chiar au fost trimise medicilor notificari in acest sens, asa cum a precizat cel putin pentru Buzau, presedintele CJAS, Corneliu Vasilescu.

 

medic scolarIn acest context agitat, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice PALMED, a remis un comunicat prin care transmite un mesaj autoritatilor competente, explicand situatia creata si sugerand o solutie pentru ca lucrurile sa intre cat de cat pe un fagas normal. In replica la declaratiile ministrului Banicioiu si prersedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, referitoare la faptul ca furnizorii de servicii medicale nu trebuie sa refuze pacientii chiar daca acestia nu au card de sanatate sau adeverinte eliberate de casele de asigurari, reprezentantii PALMED spun ca nu pot face acest lucru doar pe baza unor declaratii de presa sau a unor mesaje verbale, atat timp cat este in vigoare legea care stipuleaza obligativitatea folosirii cardului de sanatate incepand cu data de 1 mai 2015 in ceea ce priveste prezentarea si decontarea serviciilor medicale efectuate. In consecinta, acestia au cerut un ordin scris sau o alta prevedere legala care sa le permita sa acorde servicii medicale si pacientilor care nu se prezinta la cabinet cu cardul, precizand ca ceea ce li se cere acum de reprezentantii CNAS este ilegal.

Totodata, se face un apel la pacienti, sa nu se prezinte la cabinete decat daca au nevoie de un serviciu medical, nu doar pentru a-si activa cardul, care se poate face oricand, chiar si peste cativa ani, in momentul in care posesorul se va prezenta prima data la medic cu o problema de sanatate.

 

card-sanatate-medicO alta sugestie pentru restabilirea ordinii in sistemul de sanatate vine din partea Federatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului – FACIAS, care cere Ministerului Sanatatii si comisiilor de Santate din Parlament sa amane cu 6 luni, termenul de la care devine obligatorie prezentarea cardului de sanatate pentru a putea beneficia de ingrijirile medicale. „Exista inca sute de mii de cetateni care nu au intrat in posesia cardului de sanatate si este evident ca implementatea programului sufera de anumite deficiente. Chiar daca exista prevederea ca, pentru o perioada de 3 luni, serviciile medicale pot fi asigurate in baza adeverintei eliberate de catre Casa de asigurari de sanatate, procesul de eliberare a acestor adeverinte se desfasoara, la randul sau, cu dificultate si nu rezolva, oricum, situatia asiguratilor care se afla inca in asteptarea primirii cardului de sanatate. In aceasta situatie se afla, inca, sute de mii de romani, unii dintre ei bolnavi cronici, care sunt privati de dreptul legitim la ingrijire medicala, fara a avea vreo vina”, se arata in comunicatul FACIAS. Reprezentantii organizatiei cer astfel aprobarea unei hotarari de guvern care sa modifice prevederile actualei legi, intrate in vigoare de la 1 mai, in sensul prelungirii cu 6 luni a termenului de la care folosirea cardurilor devine obligatorie, oferind astfel tuturor cetatenilor sansa de a intra in posesia cardului de sanatate, dar mai ales sansa de a beneficia de ingrijirile medicale de care au nevoie si pana la primirea acestui card.

 


Adaugati un comentariu


 

*