Medicii urgentisti dezbat procedurile privind declansarera Planului Rosu de Interventie

27 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Acestia participa la un simpozion pe tema Medicinei de Urgenta, partea teoretica fiind completata si de o componenta practica, constand in simularea unei misiuni de salvare in munti.

 

congresBaia Mare este, pentru trei zile, Capitala Medicinei de Urgenta din Romania, in acest municipiu fiind gazduit, incepand de ieri, un simpozion de specialitate la care participa peste 270 de medici urgentisti din intreaga tara, impreuna cu secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Simpozionul cu tema „Medicina de Urgenta azi” a ajuns la doua editie, fiind organizat de Spitalul Judetean Baia Mare, in colaborare cu asociatia Prietenii spitalului, SMUD si DSP Maramures.

Una dintre temele principale care este dezbatuta zilele acestea de catre participanti o constituie declansarea Planului rosu de interventie, dat fiind faptul ca in ultima perioada au existat cateva situatii in care a fost activata aceasta alerta, ultima fiind incendiul de saptamana trecuta din clubul Bamboo. Momentul declansarii acestui cod, procedurile ce trebuie urmate modul in care se coopereaza cu celelalte structuri de interventie sunt principalele aspecte legate de acest subiect, in contextul in care au existat pana acum anumite discutii legate de oportunitateadeclarnsarii planului rosu in anumite situatii.

 

spital urgentaPe langa problemele legate de planul rosu de interventie, participantii la simpozion mai anailizeaza zilele acestea si alte aspecte precum rolul dispecerului in accidentele cu victime multiple sau evaluarea primara si secundara in cazurile de politrauma. Vor fi discutate, de asemenea si diferite patologii specifice medicinei de urgenta, precum  trauma craniana si de coloana cervicala, trauma toracala, abdominala, traumatismele de bazin si membre. Rolul ecografiei in politrauma, ventilatia mecanica in politrauma si resuscitarea voleminca si soluţii vasoreactive in politrauma, constituie alte teme de dezbatere, iar discutiile din partea teoretica vor fi completate de o componenta practica ce va consta in simularea unei operatiuni de salvare in munti, in urma unui accident petrecut intr-o zona izolata si greu accesibila.

 

smurdExercitiul se desfasoara in muntii Gutai si consta in simularea unui accident in urma caruia patru persoane aflate pe munte au fost grav ranite. Conform scenariului, victimele se afla intr-o zona izolata si greu accesibila, iar pentru salvarea lor este necesara mobilizarea unui numar mare de forte. Situatia impune declansarea planului rosu de interventie, in prima faza fiind demarate operatiunile de cautare a victimelor. In paralel echipel medicale se deplaseaza la fata locului pentru a acorda primul ajutor victimele, fiind puse in alerta si sectiile de urgenta ale celor mai apropiate unitati medicale.

Conform medicului Sorin Pintea, managerul SJU Baia Mare, exercitiul are rolul de a testa capacitatea reeactie a echipajelor de interventie angrenate, dar si de de a se face apoi o analiza  pe marginea interventiei.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*