Medicii veterinari buzoieni vor o legislatie armonizata la realitatile romanesti

31 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari Buzau si-a propus ca anul acesta sa faca toate diligentele la Guvern si la Parlament, astfel incat riscurile pentru sanatatea animala si cea umana sa poata fi prevenite eficient, iar profesionistii in domeniu sa-si recapete statutul pe care il merita.

 

Dr. Florin Sangiu - presedinte CMV Buzau

Dr. Florin Sangiu – presedinte CMV Buzau

Medicul veterinar face parte din viata fiecaruia dintre noi, fie prin activitatile desfasurate pentru mentinerea animalelor in stare de sanatate, fie prin activitatile desfasurate in scopul prevenirii imbolnavirii oamenilor cu produse alimentare.  Profesionistii spun insa ca, din pacate, legislatia nu este adaptata realitatilor cu care se confrunta Romania din punct de vedere sanitar-veterinar, de aceea, conducerea Colegiului Judetean al Medicilor Veterinari Buzau si-a propus ca, in acest an, sa ceara cu mai multa fermitate o armonizare a legislatiei sanitara veterinara la realitatile existente. „Emiterea pasapoartelor pentru bovine de catre medicii veterinari concesionari, identificarea animalelor cumparate neinregistrate in BND cu o crotalie fara valoare de subventie pentru ca animalul respectiv sa poata fi supus vaccinarilor, tuberculinarilor si testarilor serologice,vaccinarea antirabica la carnasiere microcipate (microcipul si carnetul de sanatate sa fie suportate de ANSVSA) sunt activitati pe care medicii veterinari buzoieni si-au propus sa le realizeze in anul curent. Este insa necesar si sprijinul Executivului si al Legislativului, pentru ca activitatea sanitar-veterinara si siguranta alimentelor sa insemne nu numai incarcatura bacteriana si conditiile de igiena, ci si continutul real de proteine, vitamine etc. Totodata, speram ca noul concept, dezbatut la congresul de promovare a medicului veterinar corect, care-si face bine meseria sunt doar cateva dintre dezideratele pe care le vrem asimilate si de autoritati”, spune dr. Florin Sangiu, presedintele CJMV Buzau, care in privinta noii legislatii spune ca medicii veterinari pe care ii reprezinta si-au pus mari sperante in activitatea parlamentara pe care fostul presedinte, dr. Danut Pale, o va desfasura in noua sa calitate, de deputat.

 

medici-veterinari-sibiuPresedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzau, dr. Florin Sangiu, spune ca asa cum a promis si in momentul in care a fost ales de colegi sa-i reprezinte in aceasta calitate, va face eforturi sustinute pentru a continua demersurile de armonizare a legislatiei la realitatile romanesti, dar si pentru ca medicul veterinar sa-si recapete pozitia si statutul pe care il merita in societate.

Guvernul si Parlamentul Romaniei nu trebuie sa uite, nici o clipa, ca sanatatea intregii populatii depindede sanatatea produselor alimentare pe care le consuma, iar pentru ca aceasta sa fie corespunzatoare, implicarea medicilor veterinari este esentiala. In acest context, este necesara atat o legislatie clara, coerenta si adaptata necesitatilor romanesti, cat si de o recunoastere a statutului medicului veterinar in societate”, sustine dr. Florin Sangiu, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Veterinari Buzau.

Activitatea CMV Buzau a fost apreciata, de altfel, si la VIII-lea Congres National al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, desfasurat in luna octombrie 2016, la Sibiu, in cadrul caruia s-a prezentat raportul de activitate al CMVRO in ultimii 3 ani si s-a ales noua conducere a CMVR.  La eveniment a participat o delegatie de medici veterinari din Buzau, formata din dr. Florin Sangiu – presedintele CMVJ Buzau, dr. Adrian Carbunaru si dr. Mihai Caloian -vicepresedinti, dr. Costel Ghican -secretar, dr. Marijan Milea si Marian Dumitru – din parte DSVSA, impreuna cu invitatul CMVRO dr. Danut Pale si invitatul CMV Buzau dr. Stelian Mihalcea . 

 

Dr. Danut Pale (centru)

Dr. Danut Pale (centru)

Alegerea conf. univ. dr. Viorel Andronie, cu care CMV Buzau a avut o excelenta colaborare de-a lungul anilor, in functia de Presedinte al Colegiul Medicilor Veterinari din Romania si a dr. Andrei Butaru in functia de presedinte al Comisiei superioare pentru deontologie si litigii, precum si cooptarea presedintelui CJMV Buzau, dr. Floin Sangiu, in calitate de membru, in Comisia de libera practica a CMVRO, le dau sperante medicilor veterinari buzoieni, ca organizatia profesionala va avea capacitatea de a sustine, eficient, rezolvarea problemelor cu care se confrunta medicii veterinari in activitate, la momentul actual.

In cadrul aceluiasi Congres, dr Pale Danut a primit o diploma de excelenta pentru intreaga activitate din partea presedintelui Viorel Andronie, iar cu aceeasi ocazie s-au adus imbunatatiri statutului medicilor veterinari.

Un alt moment marcant pentru medicii veterinari buzoieni a fost alegerea dr. Danut Pale, ca deputat in Parlamentul Romaniei, in urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016. In noul legislativ, dr. Pale este membru in Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii a Camerei Deputatilor. Totodata, la nivel de Executiv, Geronimo Raducu Branescu a fost numit in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

Florin Sangiu5Dr. Sangiu mai spune ca anul acesta, in urma intalnirii din 12 ianuarie 2017, dintre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Raducu Branescu si presedintele CMVRO, dr. Viorel Andronie, s-a stabilit ca Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor pentru anul 2017 sa aiba la baza HG 1156/2013 si Ordinul ANSVSA nr.35/2016 (adica acelasi program ca in 2016, cu vaccinari anticarbunoase la rumegatoare, vacinari antirabice la carnasiere, inspectii in exploatatiile nonprofesionale etc.

Daca din punct de vedere al actiunilor sanitar veterinare prevazute in Hg 1156/2013 si ord.35/2016 medici veterinari din jud. Buzau sunt multumiti considerand ca prin acest program se asigura indemnitatea expoatatiilor si imunitatea animalelor, referitor la tarife, consideram ca acestea au ramas mult in urma, intrucat ele au fost stabilite prin HG 1156/2013, cand salariul minim era 850 lei si angajatorul cheltuia 1044 RON, iar de la 1 februarie 2017 salariul minim pe economie va fi de 1.450 lei, iar angajatorul va cheltui 1.783 lei cu fiecare salariat, rezultand o crestere a chetuielilor de 70,79 la suta”, a mai spus dr. Sangiu, considerand ca din acest punct de vedere este necesara o alta abordare a regimului fiscal.

 

Dr. Sangiu alaturi de colegi din CMV Buzau

Dr. Sangiu alaturi de colegi din CMV Buzau

Presedintele CMV Buzau apreciaza ca pozitiva adoptarea, de catre Comisia Europeana, a unei Decizii care permite, incepand de anul trecut, comertul pe piata comunitara cu porci vii din Romania si cu produse provenite de la acestia. Apreciaza insa ca „pentru a-si recapata statutul de liber de boala, Romania a desfasurat, in fiecare an, programe de supraveghere, control si eradicare, iar implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice din perioada 2007 – 2015 a condus la o imbunatatire evidenta a situatiei pestei porcine clasice in Romania. Totodata este de remarcat faptul ca in rapoartele misiunilor FVO din ultimii ani se mentioneaza ca Romania nu a inregistrat niciun caz de dermatoza nodulara a bovinelor, in timp ce in Europa, in multe state s-au inregistrat sute de focare. Legat de problematica legata de antibiorezistenta, subiect abordat intens de toate organizatiile europene si internationale, ANSVSA si DSVSA Buzau impreuna cu medicii concesionari, au desfasurat si continua sa intreprinda actiuni ferme pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene. Aceste eforturi s-au concretizat in elaborarea Strategiei privind combaterea rezistentei la antimicrobiene in medicina veterinara pentru perioada 2016 – 2018 si a Ghidului national privind utilizarea prudenta a antimicrobienelor in medicina veterinara”. Dr. Florin Sangiu mentioneaza ca este de asteptat ca si Executivul sa ia constientizeze eforturile si greutatile intampinate de medicii veterinari si sa aiba in vedere si nevoile lor, pentru ca activitatea sanitara veterinara din Romania sa poata fi desfasurata, in continuare, la standarde europene.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*