Medicii vor lucra si anul viitor pe aditionale

30 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

La dezbaterea publica privind Contractul-cadru pe 2013-2014, s-a constatat ca noile conditii in care se vor acorda serviciile medicale nu se pot stabili decat dupa aprobarea bugetelor  Ministerului sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 

Medicii vor acorda si anul viitor consultatii si servicii medicale pe contracte aditionale, in ciuda faptului ca s-a spus tot timpul ca de anul acesta nu vor mai fi amanari si tergiversari in privinta adoptarii normativelor care reglementeaza aceasta situatie. Intrarea in vigoare a Contractului-cadru (Co-Ca) pentru perioada 2013-2014 s-a amanat cu cel putin trei luni, dar prescriptia electronica devine obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2013, a anuntat, ieri, ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, cu prilejul dezbaterii publice privind documentul care reglementeaza conditiile acordarii serviciilor medicale pentru 2013-2014.

Actualul Co-Ca va fi prelungit cu trei luni, pentru ca actul normativ poate fi aprobat doar in momentul in care bugetele Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) vor fi aprobate. „Nu putem emite un contract cadru inainte sa avem beugete clar stabilite. In functie de banii pe care ii vom avea la dispozitie, vom vedea ce putem si ce nu putem implementa din propunerile pe care le primim. Parerea mea este ca un contract cadru trebuie facut pe doi ani, iar normele ar trebui sa fie discutate anual, insa acest lucru va fi stabilit de cel care va fi ministru al Sanatatii dupa alegeri”, a declarat dr. Arafat.

In ultimii tre-patru ani, intre Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari si medicii de familie au fost adevarate „razboaie” declansate de normele Co-Ca si prevederile continute de acestea. Acum, in parg de campanie electorala, se prefera ca aceste scandaluri sa fie evitate, astfel ca atat bufetul cat si actele normative care ar trebui sa reglementeze conditiile de acordare a serviciilor medicale si modul de decontare a acestora au fost amanate.

Prescriptia electronica devine insa obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2013. Proiectul CNAS legat de informatizare fiind unul european, institutia nu isi permite sa nu respecte termenii si conditiile impuse prin contract.

Nu respectam ce spune contractul, nu primim banii europeni si nu ne putem permite asa ceva”, a spus la randul sau dr. Marius Filip, medicul sef al CNAS.

Noul Co-Ca va fi in concordanta cu noua Lege a Sanatatii si nu aduce neaparat noutati, ci se axeaza, mai degraba, pe cladirea unei relatii mature intre casa si furnizorii de servicii medicale. Autoritatile sustin ca se pregateste modificarea acestuia in asa fel incat sa poata tine pasul cu schimbarile prevazute in noua lege a sanatatii, care aduce schimbari conceptuale in sistemul de sanatate romanesc.

Dr. Filip spera ca noua forma pe care o va avea contractul cadru pentru anii 2013/2014 sa nu mai starneasca discutii aprinse intre medicii de familie si CNAS, asa cum s-a intamplat in anii precedenti.

Reteta electronica romaneasca pare sai fie insa model de urmat pentru Ungaria si Bulgaria, care si-au anuntat intentia de a colabora cu autoritatile romane in acest sens.


Adaugati un comentariu


 

*