Medicina Militara din Romania, la ceas aniversar

21 august 2013 | 0 comentarii |

S-au implinit 151 de ani de la constituirea Serviciului medical militar „Carol Davila” si de cand medicii militari stau „cu arma la picior in dorinta de a ameliora si vindeca boala”.  

 

Sursa foto Revista Fortelor Terestre

Sursa foto Revista Fortelor Terestre

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de infiintare a Corpul Ofiterilor Sanitari din Armata si Directia Generala a Serviciului Sanitar Român, prin Inaltul Decret Românesc nr. 4.629, astfel fiind atestata medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare. „Legea pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei”, precum si „Instructiunile pentru functionarea ambulantelor” , adoptate prin Inaltul Decret 1125/15 aprilie 1882, au creat ulterior, cadrul legislativ de functionare a serviciului medical militar, condus printr-o Directie specializata care functiona in cadrul Ministerului de Razboi. România intra astfel in grupul select al unor tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Turcia – care aveau deja  traditie in medicina militara.

Medicii militari români au devenit, in timp, personalitati marcante ale  lumii medicale, atat la nivel national, cat si international.

 

Medicina militara romaneasca a beneficiat inca de la inceput de dedicarea  si calitatile profesionale exceptionale ale generalului de divizie medic dr. Carol Davila, inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Scolii de Medicina (intemeietorul invatamantului medico-militar si medical superior din România), inspector al administratiei centrale sanitare si efor al spitalelor.

Ziua Medicinei Militare a fost marcata la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central, prin depuneri de coroane de flori la bustul generalului Carol Davila si printr-o ceremonie aniversara.

Implinim 151 de ani de medicina militara in Romania. De fapt, lucrurile au onceput in Tara Româneasca, prin constituirea Serviciului medical militar «Carol Davila». Continuam aceasta traditie in care am avut si suisuri si coborasuri, medicina militara fiind intotdeauna cu arma la picior in dorinta de a ameliora si vindeca boala care vegheaza intotdeauna, ca si dusmanul, din umbra”, a declarat seful Directiei Medicale a Armatei, gen. de brigada dr. Mihai Marius Muresan, cu prilejul ceremoniei care a marcat a evenimentul aniversar.

 

Personalul medical al armatei s-a implicat in toate momentele cruciale din istoria poporului român, dand dovada de devotament si spirit de sacrificiu, a mai spus generalul cu prilejul evenimentului.

Rezultatele obtinute pe taramul luptei si redarea sanatatii si salvarii vietii in campaniile nationale si numeroasele jertfe din randul personalului medico-militar justifica pe deplin respectul populatiei române pentru acest sistem al armatei ai carei eroi detin un binemeritat loc in randul martirilor neamului”, a mai spus Muresan, aratand ca 24 de ore din 24, sistemul medical militar se afla in sprijinul populatiei, constituind astfel una dintre caile prin care increderea in armata se mentine la cel mai ridicat nivel.

Prezent la ceremonie, secretarul de stat in MApN Vasile Costea a spus ca sistemul militar medical reprezinta un corp de elita.

Sunteti poate cel mai important corp din punct de vedere al contactului personalului civil cu oamenii de rand, dar si cu angajatii din minister”, a declarat secretarul de stat.

Medicina militara beneficiaza de o baza materiala diversificata si de un sistem de formare propriu, „Conceptia privind reorganizarea si modernizarea sistemului medical militar” fiind stabilita prin Hotararea nr. 114/19.062007 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.


Adaugati un comentariu


 

*