Medicul Gheorghe Burnei crede ca anul acesta se va cunoaste incidenta scoliozei in Romania

11 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Pana in prezent nu a fost stabilita niciodata aceasta incidenta, insa in toamana anului trecut a fost demarat un program national pentru scolioza, iar una din primele masuri este efectuarea unei cercetari in acest sens pentru a se stabili apoi masurile ce se impun.

 

Dr. Gheorghe Burnei

Dr. Gheorghe Burnei

Desi numarul pacientilor care se prezinta la medic cu o astfel de problema este din ce in ce mai mare, pana in prezent nu a fost realizata in Romania nicio cercetare pentreu a se stabili care este incidenta scoliozei pe plan national. Medicii specialisti au constatat insa ca in ultimii ani apar tot mai multe cazuri noi si au tras un semnal de alarma in acest sens. Demersurile facute nu au ramas fara ecou, astfel ca din luna octombrie a anului trecut s-a demarat un Program National pentru Scolioza.

In lipsa unor date exacte despre incidenta acestei afectiuni a coloanei vertebrale, specialistii implicati nu stiau in ce directie trebuie sa actioneze, asa ca o prima masura in cadrul programului amintit a fost realizarea unui studiu national pentru stabilirea incidentei acestei boli in randul populatiei, studiu aflat in plina desfasurare.

 Unul dintre specialistii implicati in program este si profesorul universitar doctor Gheorghe Burnei, care a declarat ca spera ca in cel mult un an sa apara primele date exacte referitoare la acest aspect, date care apoi sa fie actualizate anual. „Speram ca, intr-un an si dupa aceea si anii care vin, sa aflam incidenta acestei afectiuni si in functie de aceasta sa luam masurile corespunzatoare. Speram ca, pana la finalul anului, sa aveam o statistica completa si in functie de aceasta si Ministerul Sanatatii sa se orienteze si sa dirijeze fondurile, in asa fel incat toti acesti copii sa beneficieze la momentul oportun de tratamente necesare, mai precis kinetoterapie, corsete si interventii operatorii”, a declarat medicul.

 

ghiozdan copiiTot ceea ce se cunoaste cu exactitate este faptul ca scolioza apare mai frecvent in cazul fetelor, din cauza unui tonus muscular mai scazut si a unei laxitati crescute la nivelul articulatiilor, inclusiv ale celor de la coloana vertebrala.

Intrucat aceste declaratii au fost facute in prima zi de scoala dupa vacanta de iarna, medicul a vorbit si despre presupusa legatura intre purtarea ghiozdanului in spate si aparitia scoliozei la copiii de varsta scolara. Acesta spune ca purtarea ghiozdanului nu duce la aparitia acestei afectiuni ci , in cel mai rau caz, o poate favoriza, daca este purtat permanent pe un singur umar, mai ales pe cel lasat putin mai jos. „Aceasta favorizare apare numai in momentul in care durata de purtare a ghiozdanului pe umarul dispus mai jos se perpetueaza o perioada indelungata de timp. Sa inlaturam aceasta suspiciune! Este bine ca parintii sa stie, dar nu este adevarat ca acest ghiozdan poate duce la aparitia scoliozei. Este bine, totusi  ca ghiozdanul sa fie purtat ca un troler, fie tras, fie impins” a mai precizat dr. Gheorghe Burnei.

 

scoliozaReferindu-se la tratamentul chirurgical al acestei afectiuni a coloanei, medicul a declarat ca operatia are o sansa de reusita de aproximativ 80 la suta. „Procentul de reusita a interventiilor, atat la noi cat si la ceilalti colegi din strainatate, este de 78 – 80 la suta. Aceasta inseamna ca, daca in urma unei interventii operatorii s-a reusit sa se corecteze macar 5 – 10 la suta din capacitatile cu defecte ale pacientului, inseamna ca rezultatul este satisfacator si poate fi bun sau chiar foarte bun. Avem cazuri care au revenit la o viata normala si deplasarea pe strada, dupa un an, arata ca ei traiesc in conditii normale”, a explicat acesta.

Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal sau rasucita, nefiind dreapta, asa cum se intampla in conditii normale.

Afectiunea apare la mijlocul sau in partea de jos a spatelui, in zona lombara. Gradele de deviere a coloanei difera de la persoana la persoana, iar cele mai mici de 10 grade sunt considerate devieri normale. Depistarea precoce a acestei boli este foarte importanta, iar netratata corespunzator, scolioza poate duce la complicatii grave.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*