Medicul Valentin Calu sustine rezolvarea laparoscopica a herniilor inghinale

Aceasta metoda este folosita frecvent in toate clinicile din Europa, dar nu si in multe dintre spitalele romanesti.

 

Dr. Valentin Calu

Dr. Valentin Calu

Devenit cunoscut opiniei publice mai ales dupa ce a supravietuit tragicului accident aviatic produs la inceputul anului trecut in Apuseni, medicul Valentin Calu se afirma in prezent si ca un sustinator al metodei minim invazive de tratament al herniei inghinale, ca alternativa la interventiile chirurgicale clasice practicate in acest moment in majoritatea spitalelor din Romania. Este vorba de operatia laparoscopica, despre care medicul spune ca este folosita de multa vreme in Europa pentru tratamentul herniei inghinale, si ca in viitorul apropiat va fi preluata si de majoritatea chirurgilor din Romania. Afirmatiile au fost facute de dr. Valentin Calu in cadrul simpoziunului „Tratamentul minim invaziv al herniilor inghinale”, ocazie cu care medicul a facut si o prezentare pe larg a acestei tehnici, subliniind care sunt avantajele operatiei laparoscopice, in comparatie cu interventia chirurgicala clasica, pentru tratamentul herniei inghinale. „Fata de metodele mai vechi de fixare care folosesc un fel de agrafe, acum se foloseste un fel de lipici, pe romaneste, cu care plasa este lipita. In felul asta nu se produce nicio leziune asupra tesuturilor si nu exista durere, iar recuperarea pacientului este mai rapida”, a explicat dr. Valentin Calu.

 

operatie laparoscopicaAcesta a mai precizat ca recuperarea pacientilor operati laparoscopic este mult mai rapida, acestia putandu-si relua activitatile obisnuite la doar trei zile dupa interventie. Desi in Europa tinde sa devina deja o practica obisnuita, in Romania, aceasta metoda este folosita in mai putine cazuri. Medicul s-a aratat insa convins ca lucrurile se vor schimba in viitorul nu foarte indepartat, precizand totusi ca este nevoie si de sprijinul CNAS si poate chiar de un nou program national de sanatate pentru proteze textile. „Este o aparitie mai noua, dar pe de alta parte, la nivel european exista ghiduri de buna practica. Aceste ghiduri recomanda ca la pacientii tineri si activi, care trebuie sa-si reia rapid activitatea si sa intre in campul muncii, sa se puna plase pe cale laparoscopica si, pe cat posibil, sa se elimine orice factor care le poate da un disconfort postoperator”, a mai precizat medicul, in cadrul simpozionului.

 

operatieHernia inghinala este o boala a tesutului de rezistenta a organismului, care apare in cazul efortului prelungit, mai ales in situatia in care acest efort creaza presiune crescuta pe abdomen. Valentin Calu spune ca boala apare cu preponderenta in randul barbatilor, din cauza faptului ca acestia depun mai mult efort fizic, dar si din cauza ca tesutul de rezistenta al organismului lor este de o mai slaba calitate.

Medicul spune ca metoda de interventie minim invaziva este din ce in ce mai solicitata si de pacienti, care sunt tot mai bine informati datorita internetului, televiziunii si altor surse din care se pot documenta cu privire la afectiunea de care sufera.  „In opinia mea,  este necesara dezvoltarea acestei tehnici si promovarea ei. In primul rand, trebuie facute cursuri de training pentru tinerii rezidenti, trebuie sa existe asociatii profesionale care sa poata sa patroneze aceste tipuri de cursuri, trebuie sa existe dispozitive pe care, pe cat posibil, sa nu le mai cumpere pacientii. Sunt, deci, multe lucruri care trebuie depasite”, a mai declarat dr. Valentin Calu in cadrul simpozionului, mentionand si faptul ca acest tip de interventie implica si costuri mai mari decat cele clasice, pe care insa multi specialisti de mare calibru continua sa le recomande, intrucat la acestea din urma se inregistreaza mai putine recidive.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*